Ionel Bălăjel, 25 de ani pe ogorul cântecului popular – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 12 SEPTEMBRIE 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN
Publicat de Andreea Drilea, 11 septembrie 2024, 15:33
În ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, relatăm de la spectacolul aniversar dedicat interpretului de muzică populară Ionel Bălăjel cu prilejul împlinirii a 25 de ani în slujba cântecului popular vrâncenesc, spectacol intitulat „Eu cânt azi la lumea toată”. Manifestarea s-a desfășurat în Dumitrești, Vrancea, localitatea de origine a lui Ionel Bălăjel. Evenimentul a avut loc în incinta Căminului Cultural „Alexandru Dobrescu”.
Concret, de la manifestare, astăzi, stăm de vorbă cu sărbătoritul Ionel Bălăjel; cu un tânăr al locului – Claudiu Spătaru – implicat în a păstra și promova din tradițiile specifice șinutului Vrancei; cu doamna Georgeta Turturică, om al locului, cea care ne prezintă comuna; mai apoi, stăm de vorbă cu Monica Călițeanu, director al Căminului Cultural din Dumitrești.
La evenimentul desfășurat în Dumitrești, la 4 august 2024, am asistat și la un spectacol de excepție pe care l-au oferit publicului, destul numeros, reprezentanții Ansamblului Folcloric „Țara Vrancei”, insituție coordonată de către interpreta de muzică populară Maria Murgoci, cea pe care, astăzi, o invităm la dialog.
La manifestarea de zilele trecute am ajuns împreună cu interpreții de muzică populară Ciprian Cocalia și Gheorghiță Jitaru cei pe care, spre finalul ediției de astăzi a emsiunii Tradiții, îi invităm la microfonul Radio Iași.
Pentru început, invităm la dialog pe interpretul de muzică populară Ionel Bălăjel, cel care ne spune povestea cântecului popular din viața domniei sale. Alături de Ionel Bălăjel e și Claudiu Spătaru, un tânăr al locului, implicat în a prelua din tainele cântecului, chiar de la Ionel Bălăjel și a le arăta, cu pricepere și talent, lumii.
Dragi prieteni, la manifestarea care constituie subiectul ediției de astăzi a emisiunii noastre – Ionel Bălăjel – 25 de ani în slujba cântecului popular vrâncenesc, eveniment desfășurat în ziua de 4 august a.c. în comuna Dumitrești, județul Vrancea, am avut prilejul să stau de vorbă și cu doamna Georgeta Turturică, consilier local, implicată în buna organizare a evenimentului; Georgeta Turturică are pentru sărbătorit un mesaj, mesaj pe care-l adresează cu prieljul împlinirii a 25 de ani în slujba cântecului popular vrâncenesc. Spre finalul dialogului, pentru că suntem în Dumitrești, Vrancea, pe scurt, interlocutorul nostru ne prezintă comuna.
Vă reamintim că în ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, relatăm de la spectacolul aniversar dedicat interpretului de muzică populară Ionel Bălăjel cu prilejul împlinirii a 25 de ani în slujba cântecului popular vrâncenesc, spectacol intitulat „Eu cânt azi la lumea toată”. Manifestarea s-a desfășurat în ziua de 4 august 2024, în Dumitrești, Ținutul Vrancei, localitatea de origine a lui Ionel Bălăjel. Evenimentul a avut loc în incinta Căminului Cultural „Alexandru Dobrescu”. Pentru că am amintit de Căminul Cultural, în cele ce urmează de la doamna Monica Călițeanu, director al instituției amintite, aflăm amănunte concrete despre Grupul Folcloric „Sânzâienele” din localitate, cu accent pe repertoriul și costumele acestuia.
Mai aflăm amănunte despre personalitățile comunei Dumitrești, stiut fiind faptul că de pe aceste meleaguri sunt originari : Alexandru Dobrescu, folclorist, coregraf, dar și renumitul matematician Grigore Gheba, cel care a scris peste 30 de culegeri de probleme de matematică, tipărite în peste șase milioane de exemplare. Prima culegere sub semnătura sa a apărut în anul 1948.
Cu prilejul sărbătorii de zilele trecute, doamna director al Căminului Cultural din Dumitrești ne vorbește și despre frumoasa colaborarea cu fiul satului – Ionel Bălăjel – având pentru domnia sa și câteva cuvinte de apreciere.
În următoarele minute, invităm la dialog pe doamna Maria Murgoci, interpret de muzică populară, coordonator al Ansamblului Folcloric „Țara Vrancei”, prestigioasă instituție a țării în ceea ce privește păstrarea, conservarea și promovarea identității neamului.
În Ansamblul Folcloric „Țara Vrancei” activiează și sărbătoritul zilei – interpretul de muzică populară Ionel Bălăjel, cel căruia cu prilejul împlinirii de 25 de ani de cântec îi transmitem multă sănătate, spor la cercetarea folclorului Vrancei, spor la căutarea în arhivele de folclor a melodiilor vechi ale rapsozilor de altădată.
Ionel Bălăjel a demonstrat la un prestigios concurs (n.n. Moștenitorii) organizat de către reprezentanții Televiziunii Române că are talent și știe să arate lumii din mărcile identitare ale ținutului din care-și trage originea, subiect întărit de către doamna Maria Murgoci. Din povestea Ansamblului Folcloric „Țara Vrancei” face parte și Ionel Bălăjel cu al său glas, cu a sa zestre pe care o are din Dumitrești, locul de origine.
Grupul „Țara Vrancei” are o poveste unică în ținuturile locuite de români, poveste pe care ne-o prezintă, pe scurt, astăzi, doamna Maria Murgoci.
Maria Murgoci ne transmite tuturor, inclusiv tinerilor prezenți la spectacolul lui Ionel Bălăjel, să nu lăsăm uitării tot ce ne-au lăsat bunii și străbunii noștri, pentru că „a cânta cântecul cu care te-ai născut, cântecul cu care Mama ne-a legănat, cântecul de acasă, este o bucurie imensă”. Cine are de înețeles e bine să înțeleagă, pentru că acest mesaj e tranmis lumii din partea unui om care chiar trăiește în spiritul bunilor și străbunilor noștri.
Dragi prieteni, la spectacolul de zilele trecute dedicat lui Ionel Bălăjel am ajuns împreună cu interpreții de muzică populară Gheorghiță Jitaru și Ciprian Cocalia, cei pe care-i invităm la dialog. Întâi, Gheorghiță Jitaru, originar din Vânătorii Pașcaniului, un bazin etnografic superb, încărcat de tradiții, zonă în care au fost adevărați rapsozi populari, ne vorbește despre melodiile interpretate, având pentru Ionel Bălăjel câteva gânduri, de bine și de frumos, cu prilejul împliniri a 25 de ani de cântec.
Stimați prieteni, ultimul interlocutor al ediției de astăzi a emisiunii Tradiții este interpretul de muzică populară Ciprian Cocalia, cu un repertoriu aparte, cu o voce unică în zona Moldovei, chiar a țării, format sub bagheta maestrului Paraschiv Oprea, într-o bună comunicare de-a lungul anilor cu maestrul Ioan Cobâlă. Este orginar din Ungureni, județul Botoșani, satul binecunoscutului sociolog Eugen D. Neculau, cel care ne-a lăsat o zestre identitară impresionantă și despre care am vorbit de-a lungul anilor în emisiunile din grila noastră de programe.
Așadar, cu prilejul evenimentului de la Dumitrești, Vrancea comuna matematicianului Grigore Gheba (născut în satul Poienița) l-am invitat la dialog pe Ciprian Cocalia, cel care-și exprimă o părere sinceră și pertinentă despre programul artistic al zilei, oferindu-ne și câteva explicații referitoare la una dintre melodiile populare pe care le-a interpretat la acest frumos eveniment.
Raportat la cele prezentate în ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, conchidem prin câteva care aparțin istoricului Nicolae Iorga: „Cunoscând istoria, eroii, tradiția, ne facem mai sociabili, mai altruiști, mai iubitori de om și viață”.
Dragi prieteni, în speranța că v-am stârnit interesul cu subiectele pe care le-am amintit, și sigur am făcut-o, vă invit să fiți alături de Radio Iași (frecvențele: 1053 KHz/AM, 90,8; 94,5 și 96,3 MHz/FM), Joi, 12 SEPTEMBRIE 2024, imediat după ora 21, pentru a urmări emisiunea Tradiții, o emisiune a sufletului dumneavoastră.
Ne auzim online – AICI – http://myradioonline.ro/radio-iasi?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIuPTomsG6iAMVCKhoCR1xegBvEAAYASAAEgLtV_D_BwE
Text, foto și audio: Dumitru ȘERBAN