Ascultă Radio România Iași Live

Jurnalistica eminesciană sau despre spectacolul de limbaj – temă a emisiunii Tradiții de joi, 10 OCTOMBRIE 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN

Jurnalistica eminesciană sau despre spectacolul de limbaj – temă a emisiunii Tradiții de joi, 10 OCTOMBRIE 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN

Publicat de Andreea Drilea, 9 octombrie 2024, 08:34

În ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, relatăm de la prezentarea cărții FABRICA DE FRAZE. EMINESCU ÎN LUMEA PRESEI, semnată de către profesor universitar, doctor în Filologie, Ioan Milică. Volumul a văzut lumina tiparului, anul trecut, la Editura Universității București, în Colecția ESEURI. Evenimentul s-a desfășurat în cadrul programului Simpozionului Internațional MONUMENTUL – TRADIȚIE ȘI VIITOR, ediția a XXVI-a, organizat de către reprezentanții Muzeului Municipal „Regina Maria” Iași.

Lansarea s-a desfășurat în ziua de vineri, 4 octombrie 2024, începând cu ora 13, în Sala Cupola din incinta Palatului Braunstein.

Concret, în deschiderea emisiunii de astăzi difuzăm un dialog cu profesor universitar, doctor în Filologie, Ioan Milică, cel care ne spune, pe scurt, povestea volumului.

A doua voce pe care o urmărim, în ediția de astăzi a emisiunii noastre, este a domnului profesor universitar Daniel Condurache, cel care-și exprimă opinia despre volumul FABRICA DE FRAZE. EMINESCU ÎN LUMEA PRESEI, semnat de către Ioan Milică.

Imediat, difuzăm discursul domnului profesor universitar, specialist în Științe Filologice, Mircea Ciubotaru. Domnul profesor Mircea Ciubotaru ne creionează un portret al gazetarului Mihai Eminescu, „un om dăruit cu harul cel mai înalt al limbii și gândirii românești”.

În final, difuzăm discursul domnului profesor Ioan Milică rostit cu prilejul lansării cărții domniei sale, discurs din care spicuim: „literatura, cultura, știința de carte, în tandem cu presa, pot zidi o națiune, pot crea conștiința unui popor”.

Stimați prieteni, în speranța că v-am stârnit interesul cu subiectele pe care le-am amintit, și sigur am făcut-o, vă invit să fiți alături de Radio Iași, diseară, imediat după ora 21, pentru a urmări emisiunea Tradiții, o emisiune a sufletului dumneavoastră.

Pentru început postăm un dialog cu domnul profesor universitar, doctor în Filologie, Ioan Milică, autor al cărții FABRICA DE FRAZE. EMINESCU ÎN LUMEA PRESEI, carte lansată, la Iași, în ziua de  vineri, 4 octombrie 2024, începând cu ora 13:00, în Sala Cupola din incinta Palatului Braunstein.

Aflăm de la interlocutorul nostru povestea volumului de față, cu accent pe faptul că Mihai Eminescu „este un mare regizor de spectacol de limbaj”.

Pentru că emisiunea noastră se intitulează Tradiții, aflăm amănunte și despre capitolul „Proverbialul Eminescu”, respectiv despre influența operei folcloristului Anton Pann asupra creației lui Mihai Eminescu.

Astăzi relatăm de la prezentarea cărții FABRICA DE FRAZE. EMINESCU ÎN LUMEA PRESEI, volum semnat de către prof. univ. dr în Filologie, Ioan Milică.

Volumul a fost lansat în ziua de vineri, 4 octombrie 2024, începând cu ora 13:00, în Sala Cupola din incinta Palatului Braunstein.

Prefața cărții este semnată de către doamna Rodica Zafiu, profesor universitar, specialist în Filologie, la Facultatea de Litere a Universității din București, cunoscută în spațiul public pentru articolele săptămânale pe teme ale limbii care au apărut, începând cu anul 1990, aproape fără întrerupere, timp de 22 de ani, în publicațiile „România Literară” și „Dilema”.

Despre volum au vorbit domnul profesor universitar Daniel Condurache (membru corespondent al Academiei Române) și dl prof. univ., dr în Filologie, Mircea Ciubotaru, de la Facultatea de Litere din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi.

În următoarele minute, ascultăm pe domnul profesor universitar Daniel Condurache, cel care ne spune că „volumul de față este o fericire”, iar autorul acestuia „aduce în lumină informații care nu s-au spus până în prezent despre aventura lui Mihai Eminescu în presă”. Mai aflăm de la domnul profesor Daniel Condurache amănunte concrete și despre structura cărții FABRICA DE FRAZE. EMINESCU ÎN LUMEA PRESEI, subiect al ediției de astăzi a emisiunii noastre.

În contextul subiectului pe care-l prezentăm în ediția de astăzi a emisiunii noastre, și anume FABRICA DE FRAZE. EMINESCU ÎN LUMEA PRESEI, în cele ce urmează, vă solicităm atenția pentru că, de la dl prof. Mircea Ciubotaru, specialist în Filologie, aflăm amănunte din culisele cercetării de față, fiind unul dintre primii cititori ai manuscrisului.

După o introducere asupra subiectului, cu explicații pe care ni le oferă despre titlul cercetării, domnul profesor Mircea Ciubotaru ne vorbește despre gazetarul Mihai Eminescu și situarea acestuia în contextul epocii, subiect atât de bine conturat de către autor.

Onestitatea deplină din convingerile gazetarului Mihai Eminescu este o altă temă pe care domnul profesor Mircea Ciubotaru o prezintă.

Din partea domnului profesor vin aprecierile și pentru doamna Rodica Zafiu, profesor universitar, specialist în Filologie, la Facultatea de Litere a Universității din București, cea care, prin prefața cărții, pe parcursul a câteva pagini, surprinde atât de bine reușita exegetică întreprinsă de către Ioan Milică.

Din ultima secvență audio pe care o postăm cu domnul profesor universitar Mircea Ciubotaru, specialist în Filologie, aflăm amănunte concrete despre relația dintre limbajul elevat, substanțial, filozofic și limbajul popular; despre filonul autentic popular care vine din contactul direct cu lumea timpului în care a trăit Eminescu, subiecte reflectate în paginile gazetăriei sale.

În cele ce urmează, postăm discursul domnului profesor Ioan Milică, cuvinte rostite cu prilejul lansării volumului FABRICA DE FRAZE. EMINESCU ÎN LUMEA PRESEI. Domnul profesor ne vorbește despre limba română pe care Mihai Eminescu a şlefuit-o ca pe un diamant și pe care ne-a oferit-o, în toate scrierile sale, cu atât de multă generozitate; jurnalismul eminescian a fost, de-a lungul istoriei, partea mai puțin înțeleasă a creației acestuia.

Literatura, cultura, știința de carte, în tandem cu presa pot zidi o națiune, pot crea conștiința unui popor; scrisul jurnalistic eminescian reușește prin calitățile sale artistice să străbată timpul, pentru că Mihai Eminescu este un „bijutier” de cuvinte, ne mai spune domnul profesor Ioan Milică, în contextul lansării volumului FABRICA DE FRAZE. EMINESCU ÎN LUMEA PRESEI.

Aproape de final, mai aflăm și câteva informații inedite despre viața și opera genialului Mihai Eminescu, dar și despre schimbările presei din perioada în care a activat la „Timpul”, fiind un gazetar cult şi instruit pentru lumea nouă în care forța cuvântului începe să se relativizeze.

Raportat la cele prezentate în ediția de astăzi a emisiunii noastre, încheiem prin câteva cuvinte memorabile care oglindesc activitatea gazetărească a marelui poet, observaţii extrase din capitolul Proverbialul Eminescu: „Deprinderea de a cultiva aluzia, citatul, maxima, aforismul, proverbul, zicala, vorba de duh sau jocul de cuvinte este atât de evidentă în scrisul eminescian, încât a înlesnit constatarea că scriitorul a făcut să înflorească, pe teren literar şi jurnalistic, fraza frumoasă şi vie a poporului” (p. 168).

Vă propun deci, pe de o parte, să ne întoarcem, asemenea lui Eminescu, la a cultiva vorbele de duh strămoşeşti în graiul nostru cel de toate zilele şi, pe de altă parte, să recitim scrierile celui mai mare poet român, indiferent de stilul funcţional al limbii în care şi-a exercitat harul creator.

Dragi prieteni, în speranța că v-am stârnit interesul cu subiectele pe care le-am amintit, și sigur am făcut-o, vă invit să fiți alături de Radio Iași (pe toate frecvențele: 1053 KHz/AM, 90,8; 94,5 și 96,3 MHz/FM), diseară, imediat după ora 21, pentru a urmări emisiunea Tradiții, o emisiune a sufletului dumneavoastră.

Ne auzim online – AICI http://myradioonline.ro/radio-iasi?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIuPTomsG6iAMVCKhoCR1xegBvEAAYASAAEgLtV_D_BwE

 

 

Text și audio: Dumitru ȘERBAN

Foto: Muzeul Municipal „Regina Maria” Iași

Etichete:
Iași, Ungheni – TRADIȚII reflectate în manifestări de înaltă ținută – subiecte ale emisiunii Tradiții de joi, 12 DECEMBRIE 2024, ora 21:03 – 22 – cu Dumitru ȘERBAN
Tradiţii marți, 10 decembrie 2024, 09:59

Iași, Ungheni – TRADIȚII reflectate în manifestări de înaltă ținută – subiecte ale emisiunii Tradiții de joi, 12 DECEMBRIE 2024, ora 21:03 – 22 – cu Dumitru ȘERBAN

Stimați prieteni, în prima parte a  ediției de astăzi a emisiunii Tradiții, relatăm de la Târgul național „Cămașa tradițională –...

Iași, Ungheni – TRADIȚII reflectate în manifestări de înaltă ținută – subiecte ale emisiunii Tradiții de joi, 12 DECEMBRIE 2024, ora 21:03 – 22 – cu Dumitru ȘERBAN
Cămașa tradițională – meșteșug și mod de viață – temă a emisiunii Tradiții de joi, 5 DECEMBRIE 2024, ora 21:30 – 22 – cu Dumitru ȘERBAN
Tradiţii miercuri, 4 decembrie 2024, 13:46

Cămașa tradițională – meșteșug și mod de viață – temă a emisiunii Tradiții de joi, 5 DECEMBRIE 2024, ora 21:30 – 22 – cu Dumitru ȘERBAN

Stimați prieteni, în prima parte a  ediției de astăzi a emisiunii noastre, relatăm de la Târgul național „Cămașa tradițională –...

Cămașa tradițională – meșteșug și mod de viață – temă a emisiunii Tradiții de joi, 5 DECEMBRIE 2024, ora 21:30 – 22 – cu Dumitru ȘERBAN
Vol.: Horelor surorilor (George Ilașcu, Virginel Solomon) și Vicovu de Jos din povestirile sătenilor (Victor Iosif) – subiecte ale emisiunii Tradiții de joi, 3 OCTOMBRIE 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN
Tradiţii miercuri, 2 octombrie 2024, 09:53

Vol.: Horelor surorilor (George Ilașcu, Virginel Solomon) și Vicovu de Jos din povestirile sătenilor (Victor Iosif) – subiecte ale emisiunii Tradiții de joi, 3 OCTOMBRIE 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN

În prima parte a ediției de astăzi a emisiunii Tradiții, relatăm de la Zilele Culturale ale Municipiului Vaslui, sărbătoare desfășurată în...

Vol.: Horelor surorilor (George Ilașcu, Virginel Solomon) și Vicovu de Jos din povestirile sătenilor (Victor Iosif) – subiecte ale emisiunii Tradiții de joi, 3 OCTOMBRIE 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN
Prof. Carmen Cumpăratu: „A coase cu acul e o călătorie spre interior”
Tradiţii luni, 30 septembrie 2024, 08:51

Prof. Carmen Cumpăratu: „A coase cu acul e o călătorie spre interior”

Afirmația din titlul postării noastre aparține doamnei profesor Carmen Cumpăratu, meșter popular, pe care o puteți asculta în interviul de mai...

Prof. Carmen Cumpăratu: „A coase cu acul e o călătorie spre interior”
Tradiţii miercuri, 18 septembrie 2024, 10:42

Zilele Rezervației Forestiere Tătăruși (ediția a XI-a) – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 19 SEPTEMBRIE 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN

În ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, relatăm de la Zilele Rezervației Forestiere Tătăruși, manifestare aflată la ediția a XI-a....

Zilele Rezervației Forestiere Tătăruși (ediția a XI-a) – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 19 SEPTEMBRIE 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN
Tradiţii miercuri, 11 septembrie 2024, 15:33

Ionel Bălăjel, 25 de ani pe ogorul cântecului popular – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 12 SEPTEMBRIE 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN

În ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, relatăm de la spectacolul aniversar dedicat interpretului de muzică populară Ionel Bălăjel cu...

Ionel Bălăjel, 25 de ani pe ogorul cântecului popular – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 12 SEPTEMBRIE 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN
Tradiţii marți, 3 septembrie 2024, 08:08

Scriitorul Ion Muscalu, împletirea istoriei cu tradiția, la 75 de ani – temă a emisiunii Tradiții de joi, 5 SEPTEMBRIE 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN

În ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, relatăm de la o frumoasă sărbătoare dedicată prozatorului Ion Muscalu, născut la 13 august 1949...

Scriitorul Ion Muscalu, împletirea istoriei cu tradiția, la 75 de ani – temă a emisiunii Tradiții de joi, 5 SEPTEMBRIE 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN
Tradiţii joi, 22 august 2024, 10:49

EXCLUSIVITATE: Vol. LITERATURĂ POPULARĂ, de savantul Petru Caraman – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 22 AUGUST 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN

În ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, împreună cu etnolog Ioana Repciuc, în exclusivitate, vă prezentăm cartea LITERATURĂ POPULARĂ, de...

EXCLUSIVITATE: Vol. LITERATURĂ POPULARĂ, de savantul Petru Caraman – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 22 AUGUST 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN