Ascultă Radio România Iași Live

Mihai Ciobanu, binecunoscut interpret de muzică populară, invitat la dialog – joi, 31 AUGUST 2023, ora 21:03 – în emisiunea TRADIȚII cu Dumitru Șerban

Mihai Ciobanu, binecunoscut interpret de muzică populară, invitat la dialog – joi, 31 AUGUST 2023, ora 21:03 – în emisiunea TRADIȚII cu Dumitru Șerban

Publicat de Andreea Drilea, 30 august 2023, 09:34

Prezenți, nu demult, la Chișinău, cu prilejul etapei finale a Concursului „La izvoarele înțelepciunii” ediția 2023, ediție dedicată poetei Ana Blandiana, în una din zile am avut prilejul să mă întâlnesc cu vestitul interpret de muzică populară Mihai Ciobanu, născut la 20 februarie 1953, în familia lui Serghei și Nadejdei Ciobanu, în satul Bujor, raionul Hâncești.

În ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, de la Mihai Ciobanu aflăm amănunte concrete despre viața Domniei Sale de pe ogorul cântecului popular, cu accent pe câteva produse editoriale (cărți, CD-uri), foarte interesante.

Este vorba despre cartea – Cântecele de acasă mă poartă prin lume, volum în care Mihai Ciobanu este în dialog cu Tatiana Slivca, volum apărut în anul 2018 la Editura Prut.

De asemenea, mai povestim și despre volumul – Cânt la lume că mi-i dragă, apărut grație Direcției de Cultură a Primăriei Municipiului Chișinău.

Invitatul ediției de astăzi a emisiunii noastre, interpretul de muzică populară Mihai Ciobanu ne vorbește și despre ultimele două Compact Discuri: Anii mei ca niște flori, CD care conține 20 de melodii populare înregistrate alături de Orchestra Lăutarii și Nicolae Botgros; Cântece cu doruri multe, Compact Disc care este alcătuit din 19 melodii populare, înregistrate alături de Orchestra municipală de muzică populară condusă de către frații Vasile și Vitalie Advahov.

Până a-l urmări pe interpretul de muzică populară Mihai Ciobanu, pe scurt, îi creionăm un portret biografic. Între anii 1974 și 1978 studiază canto popular și dirijat coral la Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău. Apoi, între 1980-1985, a urmat catedra dirijat coral a Institutului de Arte „Gavriil Musicescu” (actualmente − Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice). Din anul 1973 până în 1979 a fost solist al orchestrei de muzică populară „Veselia” (dirijor – Petre Neamțu), totodată fiind și profesor de muzică la școala din Ruseștii Noi, Ialoveni. Între 1979 și 1986 cântă acompaniat de orchestra Ansamblului Folcloric „Miorița” (dirijor – Vasile Goia). Timp de un an, 1986 – 1987, a fost redactor la Departamentul muzică al Radioteleviziunii de Stat. Între anii 1987 – 1989 a fost solist al orchestrei de muzică populară „Mugurel” a Filarmonicii din Chișinău (dirijor Ion Dascăl). Din anul 1989 până în 2012 a fost solist al orchestrei „Folclor” (dirijor Petre Neamțu) a Companiei de Stat TeleRadio Moldova.

Din anul 2012, Mihai Ciobanu este artist liber profesionist.

Începem dialogul cu invitatul nostru, aflând amănunte concrete despre colaborările pe care le-a avut și le are cu artiști de pe acest exuberant tărâm, muzica populară, din România, spunându-ne și care sunt interpreții de muzică populară care, încă din copilărie, i-au fost reper. De asemenea, mai aflăm detalii despre temele pe care invitatul emisiunii noastre, interpretul de muzică populară Mihai Ciobanu… le surprinde în melodiile populare pe care le interpretează, cu pasiune, pricepere și multă răbdare.

Reamintim că, astăzi, invitat la microfonul Radio Iași, avem pe interpretul de muzică populară Mihai Ciobanu din Chișinău. În cele ce urmează vorbim despre volumul – Cânt la lume că mi-i dragă, apărut grație Direcției de Cultură a Primăriei Municipiului Chișinău, volum pe care l-am primit cu un frumos autograf din partea autorului – „Cu gânduri bune în semn de prietenie”. Aflăm că volumul de față este dedicat „cu inima curată și sufletul deschis pentru familie, prieteni și admiratori”. După un scurt portret biografic, cartea surprinde titlurile decernate interpretului de muzică populară Mihai Ciobanu – de la Maestru în artă, 1993… până la Ordinul de Gradul I „Sfântul Ierarh Gavril Bănulescu-Bodoni”, 2022, pentru ca, mai apoi, să găsim secvențe fotografice și nu numai din cariera sa artistică.

Aflăm amănunte concrete, în cele ce urmează despre volumul pe care l-am amintit, pentru ca imediat după… Mihai Ciobanu să ne povestească despre Albumul – Anii mei ca niște flori, Compact Disc înregistrat alături de Orchestra „Lăutarii” din Chișinău, grup aflat sub bagheta maestrului dirijor Nicolae Botgros. CD-ul conține 20 de melodii populare, iar pe una din coperțile acestuia, maestrul dirijor Nicolae Botgros susține: „Am un respect deosebit față de omul și interpretul de muzică populară Mihai Ciobanu. De-a lungul anilor, a creat valori nepieritoare, care au intrat în tezaurul folcloric românesc. Este un creator care muncește foarte mult. În acest sens, a înregistrat cele mai frumoase realizări. Este cu adevărat unul dintre cei mai mari cântăreți de muzică populară ai neamului nostru”.

Mihai Ciobanu ne mai spune că textului unei melodii populare trebuie să stârnească cele mai sensibile corzi ale sufletului, să transmită acea emoție rară; invitatul nostru ne mai spune că-și dorește ca melodiile sale să aibă viață lungă.

Vă reamintim că, astăzi, stăm de vorbă cu binecunoscutul interpret de muzică populară Mihai Ciobanu, mulțumindu-i pentru că și-a deschis sufletul și ne vorbește atât de frumos despre nestematele folclorice pe care le are în repertoriu, un repertoiu cum rar îți este dat să asculți.

În cele ce urmează, împreună cu interpretul de muzică populară Mihai Ciobanu de la Chișinău povestim despre Albumul – Cântece cu doruri multe, CD care conține 19 melodii populare; versurile acestora sunt semnate de către domnia sa, de Vasile Romanciuc, Maria Honceru, Radmila Popovici, Gh. Bâlici și Petre Popa.

Mai aflăm, în cele ce urmează răspuns la întreabarea – Cum il vede pe principele Ștefan cel Mare? Adresată fiind această întrebare, pentru că în momentul realizării interviului… Mihai Ciobanu se pregătea de marea sărbătoare, de anul acesta, de la Putna. Mai aflăm detalii concrete despre familia domniei sale, fiind mândru de educația primită, fiind totodată mândru de neamul în care s-a născut.

Interpretul de muzică populară Mihai Ciobanu, invitat al ediției de astăzi a emisiunii Tradiții… ne spune și care i-au fost și-i sunt modelele de interpreți de muzică populară din ținuturile natale: de la Vasile Marin… până la Veronica Mihai.

Ne continuăm dialogul cu interpretul de muzică populară Mihai Ciobanu. L-am întâlnit, la Chișinău, nu demult, prezenți în capitala Republicii Moldova cu prilejul etapei finale a Concursului „La izvoarele înțelepciunii” ediția 2023, ediție dedicată poetei Ana Blandiana. Evenimentul a fost organizat de către reprezentanții Ministerului Culturii al Republicii Moldova, ai Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă” a Republicii Moldova, Uniunii Scriitorilor din Moldova, Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Iași, Inspectoratului Școlar Județean Iași, Bibliotecii Județeane „Gh. Asachi” Iași, respectiv cei ai Secției Naționale în Moldova a Consiliului Național al Cărții pentru Copii și Tineret. În cele ce urmează, interpretul de muzică populară Mihai Ciobanu ne vorbește despre relația pe care o are cu Dumnezeu, iar, mai apoi… aflăm detalii despre trăirile din cariera sa de artist, cu accent pe povestea a două melodii populare (n.n. – Plină-i inima de jele și Nu mă dojeni nevastă).

Astăzi, invitat al emisiunii Tradiții avem pe interpretul de muzică populară Mihai Ciobanu din Chișinău, cel care în următoarele minute ne povestește despre melodia populară – Casa părintească nu se vinde, moment muzical emoționant pentru fiecare dintre noi, moment muzical făurit împreună cu regretatul poet Grigore Vieru, stins în ianuarie 2009, membru corespondent, din 1993, al Academiei Române.

Mai aflăm amănunte și despre alte melodii populare din repertoriul invitatului nostru care de-a lungul anilor au fost și sunt cap de afiș. După experiența pe care o are își poate da cu părerea și despre tânăra generație, spunându-ne că „dacă ai îndrăgit un lucru, ca tănăr, trebuie să-l faci cu drag și să fii mândru de el”. Invitatul nostru este cunoscut peste tot în lume și vă veți da seama de acest fapt, în urma cuvintelor pe care ni le rostește în următoarele minute.

Mulțumim interpretului de muzică populară Mihai Ciobanu, invitat al ediției de astăzi a emisiunii noastre, pentru că și-a deschis sufletul și, secvențial, ne-a vorbit despre: viață, trăiri, emoții, cântec, identitate, neam.

Raportat la cele pe care le-am ascultat astăzi, închei prin cuvintele regretatului folclorist Tudor Colac: „Pentru Mihai Ciobanu, scena este ca un altar sfânt al artistului care vine aici cu datoria de a-și exprima sentimentele, conștiința, demnitatea și identitatea de neam. Vine mereu purtat de acel blestem al ursitelor – de a culege, a crea și a interpreta folclor, această dulce nebunie a mileniului trei. Ecou al trecutului, oglindă vie a unui prezent de gândire și simțire populară”.

Stimați prieteni, în speranța că v-am stârnit interesul, cu subiectele amintite, și sigur am făcut-o, vă invit să fiți alături de Radio Iași, JOI, 31 AUGUST 2023, începând cu ora 21 și 3 minute, urmărind emisiunea Tradiții.

Ne auzim online – AICI – https://www.radioiasi.ro/asculta-live/

Text și audio: Dumitru ȘERBAN

Etichete:
Iași, Ungheni – TRADIȚII reflectate în manifestări de înaltă ținută – subiecte ale emisiunii Tradiții de joi, 12 DECEMBRIE 2024, ora 21:03 – 22 – cu Dumitru ȘERBAN
Tradiţii marți, 10 decembrie 2024, 09:59

Iași, Ungheni – TRADIȚII reflectate în manifestări de înaltă ținută – subiecte ale emisiunii Tradiții de joi, 12 DECEMBRIE 2024, ora 21:03 – 22 – cu Dumitru ȘERBAN

Stimați prieteni, în prima parte a  ediției de astăzi a emisiunii Tradiții, relatăm de la Târgul național „Cămașa tradițională –...

Iași, Ungheni – TRADIȚII reflectate în manifestări de înaltă ținută – subiecte ale emisiunii Tradiții de joi, 12 DECEMBRIE 2024, ora 21:03 – 22 – cu Dumitru ȘERBAN
Cămașa tradițională – meșteșug și mod de viață – temă a emisiunii Tradiții de joi, 5 DECEMBRIE 2024, ora 21:30 – 22 – cu Dumitru ȘERBAN
Tradiţii miercuri, 4 decembrie 2024, 13:46

Cămașa tradițională – meșteșug și mod de viață – temă a emisiunii Tradiții de joi, 5 DECEMBRIE 2024, ora 21:30 – 22 – cu Dumitru ȘERBAN

Stimați prieteni, în prima parte a  ediției de astăzi a emisiunii noastre, relatăm de la Târgul național „Cămașa tradițională –...

Cămașa tradițională – meșteșug și mod de viață – temă a emisiunii Tradiții de joi, 5 DECEMBRIE 2024, ora 21:30 – 22 – cu Dumitru ȘERBAN
Jurnalistica eminesciană sau despre spectacolul de limbaj – temă a emisiunii Tradiții de joi, 10 OCTOMBRIE 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN
Tradiţii miercuri, 9 octombrie 2024, 08:34

Jurnalistica eminesciană sau despre spectacolul de limbaj – temă a emisiunii Tradiții de joi, 10 OCTOMBRIE 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN

În ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, relatăm de la prezentarea cărții FABRICA DE FRAZE. EMINESCU ÎN LUMEA PRESEI, semnată de către...

Jurnalistica eminesciană sau despre spectacolul de limbaj – temă a emisiunii Tradiții de joi, 10 OCTOMBRIE 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN
Vol.: Horelor surorilor (George Ilașcu, Virginel Solomon) și Vicovu de Jos din povestirile sătenilor (Victor Iosif) – subiecte ale emisiunii Tradiții de joi, 3 OCTOMBRIE 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN
Tradiţii miercuri, 2 octombrie 2024, 09:53

Vol.: Horelor surorilor (George Ilașcu, Virginel Solomon) și Vicovu de Jos din povestirile sătenilor (Victor Iosif) – subiecte ale emisiunii Tradiții de joi, 3 OCTOMBRIE 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN

În prima parte a ediției de astăzi a emisiunii Tradiții, relatăm de la Zilele Culturale ale Municipiului Vaslui, sărbătoare desfășurată în...

Vol.: Horelor surorilor (George Ilașcu, Virginel Solomon) și Vicovu de Jos din povestirile sătenilor (Victor Iosif) – subiecte ale emisiunii Tradiții de joi, 3 OCTOMBRIE 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN
Tradiţii luni, 30 septembrie 2024, 08:51

Prof. Carmen Cumpăratu: „A coase cu acul e o călătorie spre interior”

Afirmația din titlul postării noastre aparține doamnei profesor Carmen Cumpăratu, meșter popular, pe care o puteți asculta în interviul de mai...

Prof. Carmen Cumpăratu: „A coase cu acul e o călătorie spre interior”
Tradiţii miercuri, 18 septembrie 2024, 10:42

Zilele Rezervației Forestiere Tătăruși (ediția a XI-a) – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 19 SEPTEMBRIE 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN

În ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, relatăm de la Zilele Rezervației Forestiere Tătăruși, manifestare aflată la ediția a XI-a....

Zilele Rezervației Forestiere Tătăruși (ediția a XI-a) – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 19 SEPTEMBRIE 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN
Tradiţii miercuri, 11 septembrie 2024, 15:33

Ionel Bălăjel, 25 de ani pe ogorul cântecului popular – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 12 SEPTEMBRIE 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN

În ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, relatăm de la spectacolul aniversar dedicat interpretului de muzică populară Ionel Bălăjel cu...

Ionel Bălăjel, 25 de ani pe ogorul cântecului popular – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 12 SEPTEMBRIE 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN
Tradiţii marți, 3 septembrie 2024, 08:08

Scriitorul Ion Muscalu, împletirea istoriei cu tradiția, la 75 de ani – temă a emisiunii Tradiții de joi, 5 SEPTEMBRIE 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN

În ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, relatăm de la o frumoasă sărbătoare dedicată prozatorului Ion Muscalu, născut la 13 august 1949...

Scriitorul Ion Muscalu, împletirea istoriei cu tradiția, la 75 de ani – temă a emisiunii Tradiții de joi, 5 SEPTEMBRIE 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN