Noaptea Muzeelor la Sate, ediția I, subiect al emisiunii TRADIȚII de joi, 12 octombrie 2023, ora 21:03… cu Dumitru Șerban
Publicat de Andreea Drilea, 12 octombrie 2023, 07:00 / actualizat: 12 octombrie 2023, 10:33
În emisiunea de astăzi, împreună cu Virgil Leițoiu, consilier în cadrul Serviciului Comunicare, Relații Internaționale și Protocol, Consiliul Județean Iași, povestim despre prima ediție a Nopții Muzeelor la Sate, manifestare desfășurată la 2 septembrie 2023.
Concret, pășim, prin intermediul undelor hertziene, prin cuvânt, în muzeele din − Ulmi-Poleni, comuna Belcești, Todirești, Focuri, Osoi, Sirețel, Ruginoasa, Erbiceni, Moșna, județul Iași și aflăm amănunte concrete despre muzeele din satele amintite, dar și despre principalele activități organizate cu prilejul acestei sărbători.
Pentru că am amintit de comuna Focuri, astăzi, întărim cele pe care ni le prezintă Virgil Leițoiu, CJ Iași, cu un interviu, din arhiva Radio Iași, realizat de către subsemnatul, despre zestrea muzeului din comun Focuri, având ca protagonistă pe doamna învățătoare Viorica Sabasanu.
Până a începe dialogul cu invitatul ediției de astăzi a emisiunii noastre, amintim că organizator al evenimentului – Noaptea Muzeelor la Sate − a fost REȚEAUA NAȚIONALĂ A MUZEELOR, iar finanțator − ADMINISTRAȚIA FONDULUI CULTURAL NAȚIONAL, instituţie publică autonomă, aflată în subordinea Ministerului Culturii, care operează la nivel național de peste 15 ani. Înființată în anul 2005 AFCN este principalul finanțator public al ofertei culturale din România care aplică un proces transparent de evaluare și selecție.
Despre toate acestea, dar și despre partenerii implicați în buna organizare a acestei manifestări, care, cu siguranță, va avea continuitate, aflăm amănunte din prima intervenție audio pe care o difuzăm cu Virgil Leițoiu, Consiliul Județean Iași. Mai mult, aflăm detalii concrete și despre obiectivele propuse prin intermediul acestui eveniment, obiective care, după cum ne precizează interlocutorul nostru, au fost atinse.
În cele ce urmează, invitatul nostru ne vorbește despre reacțiile de după acest eveniment, amintind de obiectivele reprezentanților Consiliului Județean Iași în ceea ce privește grija pentru cultura tradițională, evident din satele județului.Toate acestea le putem constata din următoarea secvență audio pe care o postăm, aflând detalii despre punctele muzeale din Ulmi-Poleni, comuna Belcești și Ruginoasa, Iași, acolo unde Noaptea Muzeelor a fost însoțită de câteva activități culturale inedite. De exemplu, la Ruginoasa, acolo unde o întâlnim, zi de zi, clipă de clipă, pe doamna Cristina Axinia, sufletul culturii tradiționale de aici, s-a organizat și s-a făcut vorbire despre o frumoasă expoziție de fotografie veche, expoziție intitulată – „Chipuri de altădată”.
Subiectul ediției de astăzi a emisiunii noastre: Noaptea Muzeelor la Sate. Invitat la dialog − Virgil Leițoiu, consilier în cadrul Serviciului Comunicare, Relații Internaționale și Protocol, Consiliul Județean Iași. În următoarele minute, invitatul nostru ne povestește despre punctul muzeal „Gârbia” din comuna Todirești, Iași, acolo unde vizitatorii au fost întâmpinați cu joc, voie bună și bucate alese și cunoaștem toate acestea, pentru că, nu demult, la Palatul Braunstein din Iași, cu prilejul organizării unui frumos eveniment dedicat tradițiilor, reprezentanții actului cultural din comuna Todirești ne-au surprins cu toate cele pe care le-am amintit.
Un alt popas pe care-l facem, în cele ce urmează, prin cuvânt, pe calea undelor, este în vatra etnofolclorică Focuri, Iași, acolo unde, cu prilejul Nopții Muzeelor, vizitatorii au fost încântați de colecția etnografică în care sunt expuse obiecte specifice comunei și nu numai. Toate acestea au fost însoțite de poveștile specifice zonei, atât de furmos rostite de către doamna învățătoare Viorica Sabasanu, sufletul actului cultural din comuna Focuri.
Dragi prieteni, pentru că Virgil Leițoiu ne-a amintit de comuna Focuri, Iași, și despre zestrea acesteia, în cele ce urmează, pentru a vă completa imaginea a ceea ce se întămplă pe exuberantul tărâm al culturii populare în această vatră etnofolclorică, din arhiva Radio Iași, difuzăm o înregistrare realizată de către subsemnatul, în urmă cu ceva timp, cu doamna învățătoare Viorica Sabasanu, cea care, pe scurt, ne prezintă un istoric al comunei. Mai apoi, pășim în tinda și casa de oaspeți, frumos amenajate în incinta Muzeului din Focuri, și aflăm detalii despre ocupațiile oamenilor din zonă; doamna învățătoare ne amintește și de câteva obiecte expuse în cadrul acestui punct muzeal, spunându-ne și cum a făcut posibilă amenajarea expoziției, amintind câțiva oameni ai locului împlicați în a colecționa, a aduna din obiectele lumii de altădată, lume pe care, din fericire, o întâlnim în aceste muzee sătești, o găsim în inima și sufletul nostru, pe acatistele și în rugăciunile din timpul sfintelor liturghii săvârșite în bisericile satelor noastre, dar mai ales o simțim în noi, urmașii celor care ne-au trimis înspre lumină.
După cum bine știți, astăzi, facem vorbire despre Noaptea Muzeelor la Sate, eveniment desfășurat, nu demult, în întreaga țară. Astăzi, împreună cu Virgil Leițoiu, Consiliul Județean Iași, povestim despre acțiunile organizate, în câteva muzee sătești din Iași, cu prilejul acestei manifestări culturale. Osoi, Sirețel, Erbiceni – alte trei localități, din cele opt de pe teritoriul județului Iași, care – în Noaptea Muzeelor la Sate − au fost la înălțime, iar reprezentanții acestor comune au organizat activități culturale, toate acestea dedicate atât oamenilor locului, dar mai ales tinerilor, copiilor, pentru că, astfel, le putem stârni dragostea pentru înaintași, pentru istoria locului, pentru identitatea neamului nostru.
După cum bine știți, astăzi, împreună cu Virgil Leițoiu de la Consiliul Județean Iași povestim despre Noaptea Muzeelor la Sate, eveniment care a stârnit interesul pentru a găsi acasă la noi din ceea ce ne-au lăsat strămoșii, pentru că de foarte multe ori trecem pe lângă tot ce avem în zestrea noastră locală, însă de cele mai puține ori ne interesăm sau întrebăm despre biserica satului și istoricul acesteia, despre muzeul, dacă-l avem, al satului și cine și-adus aportul în a-l înființa, despre monumentele eroilor din sat și cu ce prilej au fost acestea construite și în memoria cui (?)… și exemplele pot continua. Prima ediție a acestei manifestări, după cum ne spune invitatul nostru, a fost de elită, stârnind interesul copiilor și nu numai… pentru a păstra, conserva și promova din mărcile identitare din comunele amintite; mai aflăm că evenimentul a fost destinat familiei, pentru că aceasta constituie coloana vertebrală a unei societăți sănătoase, deși, din păcate, în ultimii ani, este din în ce mai împrăștiată și vedem cu toții treaba aceasta în urcușurile și coborășurile pe care le trăim.
Interesant este că organizatorii acestei manifestări au comunicat cu specialiștii din domenniul etnografiei și, astfel, încet-încet, un astfel de eveniment, la edițiile următoare, poate fi o construcție durabilă în ceea ce privește cunoașterea și învățarea din istoria locurilor, din legendele înaintașilor noștri.
După ce aflăm amănunte despre toate acestea, împreună cu invitatul ediției, tragem concluziile.
Pentru că am amintit despre sat, închei prin câteva cuvinte care aparțin scriitorului Lucian Balag: „Mândria satului de a se găsi în centrul lumii şi al unui destin ne-a menţinut şi ne-a salvat ca popor peste veacurile de nenoroc”… „Fiecare sat se simte, în conştiinţa colectivă a fiilor săi, un fel de centru al lumii. Numai aşa se explică orizonturile vaste ale creaţiei populare în poezie, în artă, în credinţă, acea trăire care participă la totul, siguranţa fără greş a creaţiei, belşugul de subînţelesuri şi de nuanţe, implicaţiile de infinită rezonanţă şi însăşi spontaneitatea neistovită”.
Stimați prieteni, în speranța că v-am stârnit interesul cu temele prezentate, vă invit să fiți alături de Radio Iași (AM – 1053 KHz şi FM: 90,8 MHz; 94,5 MHz şi 96,3 MHz), joi, 5 octombrie 2023, începând cu ora 21 și 3 minute, urmărind emisiunea Tradiții.
Ne auzim online – AICI – https://www.radioiasi.ro/asculta-live/
Text și audio: Dumitru ȘERBAN
Foto: Virgil LEIȚOIU