Prof. Carmen Cumpăratu: „A coase cu acul e o călătorie spre interior”
Publicat de Andreea Drilea, 30 septembrie 2024, 08:51
Afirmația din titlul postării noastre aparține doamnei profesor Carmen Cumpăratu, meșter popular, pe care o puteți asculta în interviul de mai jos. Dialogul a fost realizat în ziua de sâmbătă, 28 septembrie 2024, atunci când am participat la Atelierul de simboluri cusute „Pânza timpului”. Evenimentul a avut loc în Sala Cupola din incinta Palatului Braunstein din târgul Iașilor și s-a desfășurat sub sloganul „coase-ți simbolul care te definește!”.
Din prima secvență audio pe care o postăm, de la profesor Carmen Cumpăratu, organizator al atelierului, aflăm amănunte concrete despre manifestarea de față, cu accent pe simbolurile surprinse în pânzele expuse, simboluri pe care le regăsim pe costumul popular românesc.
Concret, lucrările care au fost etalate, făurite de către profesor, meșter popular, Carmen Cumpăratu, sunt: Clepsidra; Dăruire; Potir; Taine; Magul; Regina; Dorințe; Calea; Viața; Năzuință.
În centrul expoziției din cadrul atelierului „Pânza timpului” (sămbătă, între orele 11 – 13) din Sala Cupola a Palatului Braunstein, Iași, a fost expusă o cămașă femeiască de sărbătoare cusută în fir de mătase cu mărgeluțe din nisip (pe pânză industrială). Din următoarea secvență audio pe care o postăm, de la doamna profesor Carmen Cumpăratu aflăm amănunte despre această cămașă; de asemenea, interlocutorul nostru ne spune când, cum și în ce context a început povestea cusutului în viața Domniei Sale. Continuitatea atelierului organizat în ziua de sâmbătă (28 septembrie a.c.) este unul dintre obiectivele pe care și-l dorește a fi dus la îndeplinire, un alt subiect pe care-l creionăm cu doamna profesor Carmen Cumpăratu.
Temele expuse le prezentăm într-o viitoare ediție a emisiunii Tradiții, emisiune pe care o puteți urmări în fiecare joi seară, între 21:03 – 22, pe toate frecvențele Radio Iași (1053 KHz/AM, 90,8; 94,5 și 96,3 MHz/FM).
Ne auzim online – AICI – http://myradioonline.ro/radio-iasi?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIuPTomsG6iAMVCKhoCR1xegBvEAAYASAAEgLtV_D_BwE
Text, foto și audio: Dumitru ȘERBAN