Ascultă Radio România Iași Live

RADIO IAȘI, la 82 de ani, cu „Rost și rânduială” − joi, 9 nov. 2023, ora 21:03 – în emisiunea TRADIȚII cu Dumitru Șerban

RADIO IAȘI, la 82 de ani, cu „Rost și rânduială” − joi, 9 nov. 2023, ora 21:03 – în emisiunea TRADIȚII cu Dumitru Șerban

Publicat de gabrielarotaru, 9 noiembrie 2023, 09:09 / actualizat: 13 noiembrie 2023, 7:34

În ediția de astăzi a emisiunii noastre, relatăm de la prezentarea cărții Rost și rânduială în satul românesc a sociologului Eugen D. Neculau. Editorii volumului sunt etnograf Marcel Lutic și colega noastră Petronela Cotea-Mihai, redactor al Radio România Iași.
Lansarea volumului s-a desfășurat în ziua de joi, 2 noiembrie 2023, începând cu ora 11, în incinta sediului Radio Iași (Str. Lascăr Catargi, Nr. 44). Cartea a văzut lumina tiparului la Editura Vasiliana 98 din târgul Iașilor.
Prin intermediul acestei activități culturale, de înaltă ținută academică, am sărbătorit împlinirea a 82 de ani de la înființarea postului public teritorial Radio România Iași, la 2 noiembrie 1941, moment când se numea Radio Moldova.
Volumul surprinde tot ceea ce e mai important în opera etno-sociologică a sociologului Eugen D. Neculau, textele din paginile acestuia fiind prezentate la Radio Iași, în perioada 2018  2023, în emisiunea duminicală Matinal agrar, glasul pământului, emisiune realizată și prezentată de către colega noastră Petronela Cotea Mihai, iar rubrica din cadrul emisiunii se intitulează „Rost și rânduială în satul românesc”, titlu care a fost dat, de către editori, și volumului.
Despre subiect, astăzi, invităm la dialog pe prof. universitar, specialist în filologie, Manuela Macarie, nepoata lui Eugen D. Neculau, cea care ne creionează un portret al sociologului; a doua voce pe care o difuzăm aparține domnului colonel Emil-Teofil Bălteanu, fermier, cel care a susținut financiar acest proiect editorial; o altă voce  care ne vorbește despre inițiativele sociologului Eugen D. Neculau  este a doamnei profesor Maria Zoițanu, meșter popular, din Ungureni, Botoșani, pentru ca  înspre finalul emisiunii  să-l urmărim pe etnograf Marcel Lutic, cel care ne povestește despre opera și viața lui Eugen D. Neculau.
Înainte de prezentarea cărții Rost și rânduială în satul românesc a sociologului Eugen D. Neculau, am invitat la dialog pe doamna profesor Manuela Macarie, specialist în filologie, nepoata lui Eugen D. Neculau, cea care ne vorbește despre personalitatea sociologului, cu accent pe obiectivele Universității Populare de la Ungureni.
În acest context, până a începe dialogul cu doamna profesor Manuela Macarie, mergem înspre câteva cuvinte din lucrarea Pedagogie socială (experiențe românești), de prof. univ. dr. Adrian Neculau, Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza”, Iași, 1994, încercând a vă lămuri în ceea ce privește acest măreț proiect – Universitatea Populară de la Ungureni  al lui Eugen D. Neculau: În ce a constat această „tehnică nouă” experimentată la Ungureni? Căminul cultural care s-a înființat acolo în 1927 a avut de întâmpinat diferite piedici, una dintre acestea fiind presiunea diferitelor formațiuni politice de a-l alinia. Ca și lipsa acută de fonduri. În fața acestor obstacole, organizatorii acțiunii de la Ungureni nu puteau opune decât „răbdarea, încăpățânarea, încrederea în izbândă și întreținerea entuziasmului și avântului inițial”. Nu prin sfaturi, dojeni și vorbe se obține adeziunea și sprijinul sătenilor, ci prin „fapte”, „realizări”. Ignoranța se doboară, încetul cu încetul, prin activitate culturală perseverentă: conferințe, serbări, lecturi, biblioteci, cinematograf, lecții publice. Acesta e răspunsul dat politicienilor care foloseau orice mijloace – calomnia, intriga, minciuna – pentru a discredita asemenea activități. Condiția reușitei, credea acest neobosit activist cultural, este ca „fruntașii căminelor culturale să nu aibă preferințe politice”. Astfel, dacă o acțiune culturală ar căpăta „o anumită coloratură politică, sorțul său de izbândă finală este pierdut”. Acest crez al angajării doar în slujba satului și nu al partidelor l-a călăuzit pe conducătorul mișcării de la Ungureni tot timpul. El chema îndeosebi pe intelectualii satului „la luptă” cu neștiința, făgăduindu-le „cea mai deplină mulțumire sufletească și satisfacțiune”.

Vă reamintim că, astăzi, relatăm de la prezentarea cărții Rost și rânduială în satul românesc a sociologului Eugen D. Neculau. Editorii volumului sunt etnograf Marcel Lutic și colega noastră Petronela Cotea-Mihai, redactor la Radio România Iași pe care-i felicităm pentru acestă inițiativă cărturărească.
Lansarea volumului a avut loc, joi, 2 noiembrie 2023, începând cu ora 11, în incinta sediului Radio Iași (Str. Lascăr Catargi, Nr. 44). Cartea a văzut lumina tiparului la Editura Vasiliana 98 din Iași.
Prin intermediul acestei activități culturale, de înaltă ținută academică, am sărbătorit împlinirea a 82 de ani de la înființarea postului public teritorial Radio România Iași, la 2 noiembrie 1941, moment când se numea Radio Moldova.
Cartea editată de către colegii noștri, imediat după cuvintele înainte ale acestora – Marcel Lutic și Petronela Cotea-Mihai  este însoțită de două opinii care aparțin unor oameni inimoși, inteligenți, harnici, gospodari, care s-au implicat în susținerea acestui proiect editorial. Este vorba despre familia Gabriela și Vasile Lungu, Domeniile Lungu, și Emil-Teofil Bălteanu, președinte al Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice „Grânarii – dă-te pe brazdă”. Pe domnul Emil-Teofil Bălteanu, cu câteva minute înainte de începerea sărbătorii, l-am invitat la dialog, interviu pe care-l postăm, în ideea de a afla o opinie sinceră și înălțătoare despre misiunea pe care o avem fiecare dintre noi.

După cum bine știți, astăzi, relatăm de la prezentarea cărții Rost și rânduială în satul românesc a sociologului Eugen D. Neculau. Editorii volumului sunt etnograf Marcel Lutic și colega noastră Petronela Cotea-Mihai, redactor al Radio România Iași pe care-i felicităm, din nou, pentru acestă inițiativă editorială. Lansarea volumului a avut loc, joi, 2 noiembrie 2023, începând cu ora 11, în incinta sediului Radio Iași.
Prin intermediul acestei activități culturale am sărbătorit împlinirea a 82 de ani de la înființarea postului public teritorial Radio România Iași, la 2 noiembrie 1941, moment când se numea Radio Moldova.
Facem precizarea că imediat după prezentarea volumului, publicul prezent, în număr destul de mare, estimativ 80 de invitați, am asistat la un frumos moment artistic susținut de către Ansamblul Folcloric „Noi și Vechi” împreună cu meșterul popular Constantin Ciubotărița (Badea Costică) din satul Joldești, comuna Vorona, județul Botoșani, declarat, nu demult, Tezaur Uman Viu, cel care ne-a interpretat, la fluier, câteva melodii populare.  Manifestarea a fost moderată de către Petronela Cotea Mihai, producător, realizator de emisiuni în grila de programe a prestigioasei instituții − Radio România Iași.

După toate acestea, am stat de vorbă cu doamna profesor Maria Zoițanu, meșter popular, originar din aceleași ținuturi de unde își trage rădăcina și sociologul Eugen D. Neculau, protagonistul manifestării, de zilele trecute, din incinta Radio Iași. Aflăm amănunte concrete despre personalitatea lui Eugen D. Neculau, dar și despre fabuloasa activitate defășurată în cadrul Universității Populare de la Ungureni, instuție care a funcționat între cele două războaie mondiale, având ca principal obiectiv educația adulților.
Până a posta dialogul cu doamna Maria Zoițanu, amintesc, pe scurt, din aceeași cercetare a universitarului Adrian Neculau − Pedagogie socială (experiențe românești) − Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza”, Iași, 1994, câteva precizări despre cursurile pe care, în perioada la care facem referire, le urmau gospodarii din Ungureni: „vizau alfabetizarea, împrospătarea și completarea cunoștințelor utile, orientarea în unele profesiuni (economie casnică, menaj, bucătărie, țesut, croitorie), îmbogățirea culturii generale și științifice. Erau urmate de examene, probe practice și se dădeau premii. Un curs cu subiecte din domeniul agriculturii, ținut între 12 și 30 ianuarie 1931, la care au participat regulat 45 de cursanți, a fost urmat de examen, după care s-au eliberat certificate de absolvire. Se mai organizau petreceri câmpenești (un fel de nedei locale) cu tineretul, hore în aer liber – prilej de etalare a costumelor populare”.
Am făcut aceste precizări, pentru a întări cele pe care ni le spune doamna profesor Maria Zoițanu, meșter popular, mulțumindu-i pentru că și-a deschis sufletul și ne-a vorbit despre personalitatea și noblețea sociologului Eugen D. Neculau.

Ultimul interlocutor al emisiunii de astăzi este entograf Marcel Lutic, cel care, alături de colega noastră, Petronela Cotea-Mihai, au făcut posibilă apariția volumului – Rost și rânduială în satul românesc − volum care a văzut lumina tiparului la Editura Vasiliana 98 din Iași, prezentat, joi, 2 noiembrie 2023, începând cu ora 11, în incinta sediului Radio Iași.
Etnograf Marcel Lutic ne prezintă titlul cărții, cu accent pe semnificațiile acestuia; ne spune și din culisele realizării volumului de față, dar ne amintește și celelalte inițiative editoriale atât în ceea ce privește editarea operei sociologului Eugen D. Neculau, cât și cărțile pe care Domnia Sa le-a scris, precum: Timpul sacru. Sărbătorile de altădată și Câte-n lună și-n stele. Acesta din urmă este un volum, 262 de pagini, carte în care subsemnatul l-a luat la întrebări despre mai toate etapele din viața sa – de la copilăria trăită pe dealurile satului natal, evident… cu trecere prin viața profesională, dragostea pentru meșteșugurile neamului nostru… până la răspunul ultimei întrebări din volum – Ce trebuie să facem pentru a nu ne uita trecutul? Ce trebuie să facem pentru a nu ne disipa ca neam, pentru care de-a lungul secolelor, au fost făcute atâtea și atâtea jertfe? Etnograf Marcel Lutic ne povestește și despre partenerii implicați în acest prestigios proiect editorial − Rost și rânduială în satul românesc − vorbindu-ne și despre colega noastră, Petronela Cotea-Mihai, cea care a avut ideea ca rostirile din emisiunea Domniei Sale să fie surprinse în paginile acestui volum. Aproape de finalul dialogului atât pentru ascultătorii Radio România Iași, cât și pentru echipa acestei prestigioase instituții, cu prilejul sărbătorii de zilele trecute, etnograf Marcel Lutic are câteva cuvinte „în rost și rânduială”.

Raportat la cele pe care le-am prezentat, încheiem prin câteva cuvinte care aparțin editorilor cărții  Rost și rânduială în satul românesc, de Eugen D. Neculau, subiect al ediției de astăzi a emisiunii noastre: „Nădăjduim că această carte să fie aidoma unei lumânări aprinse de cei care continuă să prețuiască făptuirile sale unice din Ungurenii Botoșanilor, precum și însemnata sa operă științifică”.
Dragi prieteni, în speranța că v-am stârnit interesul cu subiectele prezentate, vă invităm să fiți alături de Radio Iași, pe toate frecvențele, joi, 9 nov. 2023, începând cu ora 21 și 3 minute, urmărind cu emisiunea Tradiții.
Ne auzim online – AICIhttps://www.radioiasi.ro/asculta-live/
Text, foto și audio: Dumitru ȘERBAN
Zilele Rezervației Forestiere Tătăruși (ediția a XI-a) – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 19 SEPTEMBRIE 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN
Tradiţii miercuri, 18 septembrie 2024, 10:42

Zilele Rezervației Forestiere Tătăruși (ediția a XI-a) – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 19 SEPTEMBRIE 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN

În ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, relatăm de la Zilele Rezervației Forestiere Tătăruși, manifestare aflată la ediția a XI-a....

Zilele Rezervației Forestiere Tătăruși (ediția a XI-a) – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 19 SEPTEMBRIE 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN
Ionel Bălăjel, 25 de ani pe ogorul cântecului popular – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 12 SEPTEMBRIE 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN
Tradiţii miercuri, 11 septembrie 2024, 15:33

Ionel Bălăjel, 25 de ani pe ogorul cântecului popular – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 12 SEPTEMBRIE 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN

În ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, relatăm de la spectacolul aniversar dedicat interpretului de muzică populară Ionel Bălăjel cu...

Ionel Bălăjel, 25 de ani pe ogorul cântecului popular – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 12 SEPTEMBRIE 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN
Scriitorul Ion Muscalu, împletirea istoriei cu tradiția, la 75 de ani – temă a emisiunii Tradiții de joi, 5 SEPTEMBRIE 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN
Tradiţii marți, 3 septembrie 2024, 08:08

Scriitorul Ion Muscalu, împletirea istoriei cu tradiția, la 75 de ani – temă a emisiunii Tradiții de joi, 5 SEPTEMBRIE 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN

În ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, relatăm de la o frumoasă sărbătoare dedicată prozatorului Ion Muscalu, născut la 13 august 1949...

Scriitorul Ion Muscalu, împletirea istoriei cu tradiția, la 75 de ani – temă a emisiunii Tradiții de joi, 5 SEPTEMBRIE 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN
EXCLUSIVITATE: Vol. LITERATURĂ POPULARĂ, de savantul Petru Caraman – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 22 AUGUST 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN
Tradiţii joi, 22 august 2024, 10:49

EXCLUSIVITATE: Vol. LITERATURĂ POPULARĂ, de savantul Petru Caraman – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 22 AUGUST 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN

În ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, împreună cu etnolog Ioana Repciuc, în exclusivitate, vă prezentăm cartea LITERATURĂ POPULARĂ, de...

EXCLUSIVITATE: Vol. LITERATURĂ POPULARĂ, de savantul Petru Caraman – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 22 AUGUST 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN
Tradiţii joi, 15 august 2024, 08:14

Vicovu de Jos din povestirile sătenilor, de prof. Victor Iosif – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 15 AUGUST 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN

Stimați prieteni, atât în ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, cât și într-o ediție viitoare stăm de vorbă cu domnul profesor de limba...

Vicovu de Jos din povestirile sătenilor, de prof. Victor Iosif – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 15 AUGUST 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN
Tradiţii joi, 20 iunie 2024, 08:54

„Itinerar în sufletul satului” – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 20 IUNIE a.c., ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN

În ediția de astăzi a emisiunii Tradiții vorbim despre o experiență pe care au trăit-o profesori, părinți, copii în una din zilele trecute...

„Itinerar în sufletul satului” – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 20 IUNIE a.c., ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN
Tradiţii miercuri, 12 iunie 2024, 12:35

„Lumea copiilor în opera lui Ionel Teodoreanu” – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 13 IUNIE a.c., ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN

În ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, relatăm de la Concursul județean „Lumea copiilor în opera lui Ionel Teodoreanu”, manifestare...

„Lumea copiilor în opera lui Ionel Teodoreanu” – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 13 IUNIE a.c., ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN
Tradiţii joi, 30 mai 2024, 06:32

Edițiile bibliofile ale lui Dimitrie Cantemir din patrimoniul Bibliotecii Academiei Române, Filiala Iași – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 30 MAI a.c., ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN

În ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, invitat la microfonul Radio Iași avem pe doamna Elena Chiaburu, doctor în Istorie, expert în carte...

Edițiile bibliofile ale lui Dimitrie Cantemir din patrimoniul Bibliotecii Academiei Române, Filiala Iași – subiect al emisiunii Tradiții de joi, 30 MAI a.c., ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN