Vrancea – “icoana în mic a unității neamului nostru” – Tradiții cu Dumitru Șerban (27.08.2015)
Publicat de Iuliana Bubuianu, 27 august 2015, 08:05 / actualizat: 27 august 2015, 9:26
Vrancea – “icoana în mic a unității neamului nostru”
Sub afirmația de mai sus a istoricului Nicolae Iorga difuzăm emisiunea Tradiții de diseară, începând cu ora 21 și 3 minute până la ora 22, pe toate frecvențele Radio Iași, AM/1053 KHz, FM/90,8 și 96,3 MHz.
Centrul Cultural Vrancea, invitație la lectură
Primul interlocutor al emisiunii este Liviu Nedelcu, director al Centrului Cultural Vrancea, cel care ne vorbește despre ultimele apariții editoriale dedicate culturii populare din Ținutul Vrancei. Așadar, este vorba despre: Ornamentică tradițională românească – Țara Vrancei, de Ion Cherciu; Râmniceni – Vrancea, instantanee monografice, volum coordonat de către Ioana-Ruxandra Fruntelată și Adriana Stoicescu; Nereju, patrimoniu viu, volum coordonat de către Ioana-Ruxandra Fruntelată și Suraia, Vrancea: tradiții, patimoniu, identitate, volum coordonat, de asemenea, de către Ioana-Ruxandra Fruntelată, conf. univ., dr. în filologie, la Facultatea de Litere a Universității din București.
- Liviu Nedelcu – Centrul Cultural Vrancea
Crâng-Petrești, leagăn al tradițiilor
Următorul interlocutor este Alina Ulmeanu, şefa Secţiei de Etnografie a Muzeului Vrancea din Crângul Petreşti, comuna Vânători. Alina Ulmeanu vorbește despre ce adăpostește Secția de Etnografie din Crângul Petrești. Așadar, muzeul este structurat pe două sectoare. Sectorul instalațiilor tehnice țărănești și al gospodăriilor și construcțiilor de interes public.
-
- Alina Ulmeanu – descriere Muzeul Vrancei din Crang-Petresti
Nereju, bogată vatră etno-folclorică
Și dacă suntem în Vrancea, printr-un popas în comuna Nereju, completăm cadrul mirific al tradițiilor specifice ținutului, printr-o vizită pe care o facem acasă la Familia Lupașc, vestiți în întreagă țară prin meșteșugurile pe care le practică. Pavel Lupașc confecționează obiecte populare din lemn: fluiere, tipare de caș, măști populare etc.. Tudorița Lupașc, soția meșterului popular Pavel Lupașc, făurește obiecte de dogărie mică, tipare şi păpuşare pentru caș etc..
- Pavel Lupasc – mester popular din Nereju Vrancea
După toate aceste secvențe care ilustrează tărâmul tradițiilor specifice Ținutului Vrancei, conchidem prin câteva cuvinte ale etnologului Romulus Vulcănescu: “Vrancea este într-adevăr un leagăn de om al culturii populare, inevitabil și din punct de vedere etnografic, Țara Vrancei are cel puțin aceeași importanță. Aici găsim o zonă de creație a unor aspecte ale civilizației tradiționale românești. Ocupațiile vrâncenilor prezintă laturi foarte interesante cu răsfrângeri puternice în cultură …”.
Realizator,
Dumitru Șerban