Trecerea Iașului în scenariul roșu – interdicții pentru instituțiile de spectacole. Oltița Cîntec invitată la ”Bună dimineața”, cu Mihai Florin Pohoață – 25.03.2021.
Publicat de mihaipohoata, 25 martie 2021, 06:50 / actualizat: 25 martie 2021, 9:14
Trecerea Iașului în scenariul roșu a impus printre consecințe și interdicția instituțiilor de spectacole de a susține reprezentații cu public în sala de spectacole.
Amărăciune există atât în perimetrul celor care evoluează pe scenă, cât și în al acelora care privesc din scaunele de spectatori.
Plăcerea și bucuria de-a merge la teatru s-au reflectat în rapiditatea cu care se vindeau biletele, adesea în doar câteva ore.
Speranțele merg acum către o perioadă cât mai scurtă a interdicției, iar acest lucru se poate petrece doar prin respectarea strictă a normelor sanitare.
Până când indicele va coborî sub 3 îmbolnăviri la 1000 de locuitori, spectacolele Teatrului Luceafărul se vor muta în mediul electronic.
Noua serie de reprezentații va debuta duminică, 28 martie, orele 11, cu spectacolul CÂND VISĂM…, una dintre coproducțiile internaționale ale instituției, realizate într-unul din sezoanele precedente.
„Colaborarea cu artiști din alte culturi teatrale a fost o direcție prioritară a strategiei noastre artistice care a oferit echipei un fructuos schimb de experiențe estetice, de stiluri de lucru, iar publicului, șansa de a se familiariza cu noi forme de expresivitate teatrală în proiecte cu deschidere multiculturală.”, precizează teatrologul Oltița Cîntec, directorul artistic al Teatrului Luceafărul.
CÂND VISĂM… este titlul piesei scrise de Verena Koch și Kerstin Pell (Austria), iar subiectul este inspirat din zilele noastre.
Felix are 8 ani, dar nu e foarte sociabil.
Nu are prea mulți amici și nici nu se înțelege prea bine cu mama și nici cu colegii de la școală.
E un visător care, într-o seară, pornește într-o călătorie imaginară în cursul căreia întâlnește mai multe personaje de basm.
Până la final va descoperi o serie de lucruri importante în viață, printre care, de exemplu, prietenia și dragostea necondiționată.
Spectacolul este o coproducție cu Centrul Cultural German din Iași și aduce alături artiști români, austrieci și germani.
Regizoarea Verena Koch a studiat la Universitatea de Muzică și Teatru din Frankfurt am Main, iar în prezent este conferențiar la Universitatea Anton Bruckner din Linz și colaboratoare a Theatergruppe Malaria din Gallneukirchen și Landestheaters din Linz.
În trecut, a lucrat cu teatre din Frankfurt am Main, Gottingen, Esslingen, National Theater Mannheim și Munster.
De scenografie s-a ocupat Ute Lindenbeck (Berlin), artistă al cărei nume a apărut pe afișele teatrelor din Germania, Austria și Elveția.
A studiat la Kunsthochschule Berlin și Central Saint Martins University of the Arts London.
A lucrat ca scenograf deopotrivă pentru spectacole de teatru și de operă, pentru Opera din Köln, teatre din Berna, Dortmund, Linz, Zürich.
Din echipa spectacolului mai fac parte Franz Huber (dramaturgie), Ioana Natalia Corban, Ileana Ocneanu, George Cocoș, Paul Sobolevschi, Ioana Iordache, Claudiu Gălățeanu, Cătălin Cucu, Elena Zmuncilă.
Difuzarea se va face pe pagina Facebook a Teatrului Luceafărul, de la orele 11 la ora 12, cu acces liber.
Oltița Cîntec, director artistic al Teatrului Luceafărul din Iași invitată astăzi, joi, 25 martie 2021, în intervalul orar 8:35-8:45, din Matinalul ”Bună dimineața” – certitudinea unei treziri fără emoții, pe toate frecvențele Radio Iași: 90,8 – 94,5 și 96,3 Mhz FM, 1053 Khz AM dar și live pe www.radioiasi.ro, emisiune realizată de Mihai Florin Pohoață.
Producător – Horia Daraban.
Surse: luceafarul-theatre.ro