Trupa IDIOT, după șapte ani de improvizație, „o stare de spirit”
Publicat de isoreanu, 25 iulie 2018, 13:32
Trupa de teatru IDIOT are 7 ani de improvizație.
Teatru de improvizație, un concept deloc nou, dar mai puțin cunoscut, încă, pentru publicul din Moldova. Trupa IDIOT are spectacole în Iași, dar și în alte orașe din Moldova, a participat la Festivalul de improvizație la București și face asta, cum spuneam, de 7 ani încoace.
Pentru a descrie reprezentațiile lor, vorbim despre creativitate, energie, bucurie, spirit ludic. Alexandru Petrila:
„Cei șapte ani au fost împreună. Asta a fost din primul spectacol și până acum. Au trecut șapte ani și încă facem chestia asta. A fost un pariu… E foarte ușor să zici că ce-i prostia asta, cum să… Dar, am demonstrat că ceea ce am făcut noi a fost mai fain decât numele nostru, și numele putea să fie oricare altul și nu conta. Ăsta a fost pariul și l-am câștigat. Oamenii, încă, vin să vadă IDIOT, și mai mult decțt atât, văd cuvântul idiot altfel, cel puțin în Iași.”
Buna dispoziție descrie atmosfera din jurul spectacolelor IDIOT. Ușurința de a improviza a actorilor poate crea impresia că e simplu, că e la îndemâna oricui. Nu e deloc așa, improvizația poate reprezenta o grea încercare pentru orice actor. Reușita și aparenta relaxare ascund foarte multă muncă și antrenamente serioase, explică Ovidiu Ivan:
„De cele mai multe ori, mă întâlnesc cu oameni care se apucă, într-un fel sau altul, sau până într-un punct, încearcă să dea cu nasul, de fapt, de acest proces, sau de această formă de exprimare artistică, și asta pentru că prind curaj, în momentul în care vin la spectacol, prind curaj, și spun, băi… foarte ușor, e foarte ușor, hai că pot și eu, adică, serios, cât de greu poate să fie… Și pe urmă, se descurajează puțin. Am trecut și noi prin etapele astea, când luam un joc, pentru prima dată, și în mod complet suicidal, îl abordam de față cu publicul, și nu funcționa, și după, făceam laborator, efectiv, hai să vedem, ce și cum funcționează. Nu e suficient să te chinui să fii haios, ci presupune și efectiv, să depui eforturi într-o anumită direcție. Eforturile alea se fac în repetiții ca să câștigi relaxarea de care ai nevoie în spectacol. E nevoie de experiență, e nevoie să treacă un timp. Suntem cât se poate de deschiși, avem workshopuri de teatru de improvizație. Am pornit această treabă la HUB 932, în fiecare zi de marți și de joi, începând cu ora 18,30.”
Fiecare om e important în echipă. A fost și greu, dar și frumos. Cum au trecut membrii trupei IDIOT de momentele grele? Impreună, ne-a spus Codrin Dănilă:
„N-am renunțat niciodată, când a fost greu, tot timpul am împărțit sarcinile, și cuvântul împreună este definitoriu pentru trupă.”
O prietenie veche și frumoasă îi leagă pe actori, sudată și de momentele dificile, dar și de succesul muncit și meritat. Theodor Ivan:
„Noi, oamenii ăștia, ne-am dorit să facem ceva împreună. Și din păcate, în ziua de astăzi, mai ales în domeniul ăsta, este destul de greu să găsești un număr atât de mare de oameni care chiar să-și dorească să facă ceva împreună. Noi, fiind prieteni de foarte mult timp, colegi de liceu, de facultate apoi, ne-am dorit să facem noi, și ăsta-i, cred, și un element care ne-a ținut în ăștia șapte ani, și care, eu sunt convins, că ne va mai ține ani de-acum încolo.”
Împreună și prietenie au fost cuvintele rostite cel mai des în dicuția cu membri trupei IDIOT. Au crescut frumos, și mari, au acum 7 ani, și mai mulți membri. Katerina Matei este cel mai nou component, și singura actriță din trupă:
„Mă bucur de fiecare spectacol, de fiecare moment, alături de colegii mei, și au reușit să mă adauge și pe mine în acest congleomerat IDIOT. E o bucurie să fii idiot.”
În spectacolele IDIOT se improvizează, jocurile au teme variate, întotdeauna, acestea vin din public, niciun spectacol nu seamănă cu altul. Se improvizează și pe muzică, suportul a fost asigurat, mai întâi, la pian, de Diana Roman, iar de câțiva ani, de chitara lui Mitruț Peiu, sau MP13:
„A fost mai mult o nevoie pentru că era un pian prea greu de cărat înapoi. Și atunci, m-au apelat pe mine, deși, noi eram prieteni înainte.”
Mitruț nu se ține departe nici de improvizație, exersându-și, de asemenea, talentul actoricesc. Ceea ce face și Alex Eperjessy, și el mânuitor priceput al chitarei:
„Eu mă știu cu băieții ăștia de… nu știu… sunt aproape douăzeci de ani, cu Ovidiu, de, sigur, douăzeci de ani, și a venit natural. Iașul nu este un oraș atât de mare până la urmă.”
Ce este IDIOT? O stare de spirit, a spus, foarte bine, Ovidiu Ivan. La spectacolele lor, descoperim că în fiecare dintre noi există un idiot, că acest cuvânt capătă și un alt sens, care nu este peiorativ. Pot fi suficient de zurliu, încât să par idiot, pot greși, amuzându-mă de asta, și încerc din nou. Nimeni nu judecă, publicul este invitat la joc și la joacă.
„Avem și o groază de prieteni câștigați aici, în sala de spectacole. Întâi de toate, IDIOT e o stare de spirit, și asta a ajutat foarte mult, că am găsit acest idiot comun în toată lumea.”
Așa au trecut șapte ani, și vor mai trece și alții, improvizând, improvizând, improvizând… Acesta este planul destăinuit de Codrin Dănilă:
„Planul este simplu, improvizăm. Atât timp cât am crescut așa, și ne-am format așa, lăsăm ca spiritul nostru să continue, și să facem, cât mai mult, ceea ce ne place. Pentru noi, trupa IDIOT, și conceptul, și întâlnirile, și toate serile petrecute împreună au fost ca o salvare de la tot, de la orice fel de cotidian, de la orice fel de problemă, de la orice fel de necaz.”
IDIOT are o casă cu cel mai potrivit nume Arte Bar. Mona Streit Hagianu și Cătălin Hagianu au spus, da, în urmă cu 7 ani, când tinerii actori le-au propus acest proiect. Acolo s-a născut trupa, acolo a crescut, iar spectacolele din fiecrae duminică seara au devenit tradiție, chiar ritual, pentru unii spectatori pătimași.
„Le-am oferit încredere, să fie altceva pentru Iași. Ne-au prezentat trupa lor ca o trupă de improvizație, totul nou, și am zis că facem treaba asta. De la an la an, au evoluat, după șapte ani, îi vedem că rezistă, au crescut, sunt frumoși… Ne pare rău că nu avem un spațiu mai mare, să le putem oferi ceva mai mult, dar deocamdată, măcar, este pentru ei, este spațiul IDIOT, este al lor, și pentru publicul care îi adoră.”
Da, publicul îi adoră, așa cum a spus Mona Streit Hagianu. Publicul care face parte din spectacolele IDIOT, gândește temele și personajele, închipuie situații inedite. Cu veselie și chef de glumă, dar și cu multă delicatețe, actorii aduc spectatorii pe scenă, îi lasă să guste din bucuria de a juca, de a se juca, și îi câștigă, inevitabil, de partea lor:
Spectator: „Îmi aduc aminte de prima reprezentație în care nu știam ce-o să se întâmple, și aveam emoțiile lor pentru că eram prieten apropiat cu ei, și nu îmi vine să cred că autrecut șapte ani. Am făcut o pauză, dar au fost câțiva ani în care am venit aproape duminică de duminică.”
Reporter: Cum ți se pare evoluția lor în șapte ani?
Spectator: „O vezi de la… de la emoțiile de început la siguranța în jocuri, și la o anumită familiaritate cu publicul. Nu mai e un publicc la care trebuie să demonstrezi ceva, ci e un public la care trebuie să ajungi și să-l implici. Sunt mai mult axați, acum, pe a te face pe tine actor, și a nu te lăsa în postura de spectator.”
Reporter: Câți ani de IDIOT?
Spectator: Wow! Trei… plus doi… cred că cinci. Mă inspiră în cursul săptămânii de fiecare dată cănd vin la un show IDIOT.
Reporter: Câți ani de IDIOT?
Spectator: Cinci.
Reporter: Vii spectacol de spectacol, aproape…
Spectator: Aproape, da, da…
Reporter: De ce?
Spectator: Nu știu… energia pozitivă, zâmbetele, oamenii, spectacolul în sine.Cred că lucrează foarte mult, îmbunătățesc spectacolele de la săptămână la spotămână, de la lună la lună.
Reporter: Cinci ani de IDIOT.
Spectator: Da, cred că am pierdut două-trei spectacole pe an. Pentru că de fiecare dată, este altceva și toate ideile sunt noi. Mi se pare că au dezvoltat și jocurile pe care le fac, și interacțiunea cu publicul.
(FOTO Facebook Trupa de Teatru IDIOT)