(AUDIO) Unirea de la 27 martie 1918 – marile dileme. Ora de Istorie cu Radu Lipovan. Invitați: Flavius Solomon și Andrei Cușco
Publicat de radulipovan, 28 martie 2017, 18:22 / actualizat: 4 aprilie 2017, 9:32
După 99 de ani, ziua de 27 martie a devenit, oficial, sărbătoare națională pentru români. Votată de Parlament și promulgată de Președinție, legea care prevede acest lucru este motivată prin necesitatea de a acorda acestui moment crucial din istoria țării importanța pe care o merită.
Într-un comunicat al Președinției se arată că România rămâne pe deplin angajată în sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova – singura opțiune ce poate oferi un viitor prosper cetățenilor din Basarabia.
Cu toate acestea, victoria în alegeri a unui președinte pro-rus și anti-european, precum și situația internațională dau puține motive de entuziasm chiar și celor mai optimiști susținători ai cauzei reunificării, fie ea sub sau în afara umbrelei comunitare. Și asta în pragul unui Centenar care pentru mulți simboliza, până de curând, simbolul unui nou început.
Ziua de 27 martie 1918 este una dintre cele mai semnificative din istoria poporului român – „momentul zero” al înfăpturirii României Mari.
Discutăm, astăzi, la Ora de Istorie, despre aceste semnificații, dar vom analiza în special provocările și dilemele care au însoțit Unirea Basarabiei cu Regatul României atât în anii neutralității, cât și în ultimii ani ai Marelui Război, după mai bine de un secol de ocupație țaristă a acestei provincii și o campanie intensă de rusificare a populației „guberniei”.
O perspectivă a cercetătorilor Flavius Solomon, de la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol din Iași” și Andrei Cușco, de la Universitatea de Stat a Republicii Moldova, conferențiar la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” din Chișinău.
Vă așteptăm pe recepție astăzi, 28 martie, începând cu ora 21:03!
Ascultă integral emisiunea ORA DE ISTORIE cu Radu Lipovan: