Uniți pentru educație și sănătate în Comuna Cozmești, Vaslui – Viața Rromilor cu Dumitru Șerban (ora 20:30, 25.02.2019)
Publicat de Iuliana Bubuianu, 25 februarie 2019, 07:43 / actualizat: 25 februarie 2019, 9:44
Astăzi, dragi prieteni, poposim în comuna Cozmești din Județul Vaslui.
Comuna este formată din satele: Bălești, Cozmești – centrul amdinistrativ, Fâstâci și Hordilești.
Intrăm în incinta Școlii Cezar Botez din satul Fâstâci și invităm la dialog pe doamna profesor de limba franceză Irina Dănilă, directorul unității școlare din comună, care ne va prezenta situația reală a comunității rrome vorbind atât despre partea pozitivă care vizează succesul rromilor, cât și despre partea negativă, sărăcia, lipsa banilor care-i marginalizează și nu le dă șansa elevilor să studieze mai departe, rămânând în comunitate.
Dincolo de acestea, există proiecte frumoase pe care le desfășoară dascălii – cu măiestrie și pricepere – în școală, dovedindu-și calitățile pe care trebuie să le aibă.
Doamna director ne vorbește despre elevii din școală, spunându-ne că peste jumătate dintre aceștia sunt de etnie rromă, având de-a lungul anilor și momente de împlinire profesională, pentru că mulți s-au prezentat la olimpiadele și concursurile locale, județene și naționale.
Interlocutorul nostru ne amintește și de oamenii responsabili de soarta copiilor de etnie rromă – de la învățători, profesori până la cadrele medicale – întrucât mulți elevi sunt singuri, având părinții plecați în afara granițelor țării, iar, acasă, din păcate, nu are cine să-i supravegheze, această situație, de cele mai multe ori, reflectându-se în rezultatele școlare.
Mai aflăm că mulți dintre elevii de ieri ai domniei sale, astăzi sunt colegi la catedră fiind responsabili de viața copiilor rromi din comună.
Unii elevi pe care atât Domnia Sa, cât și colegii cadre didactice din unitatea de învățământ din Comuna Cozmești, care merg către licee sau școlile profesionale, din păcate, din lipsa banilor, nu pot continua studiile, deși sunt copii foarte buni.
Dacă până acum am vorbit despre actul educațional din comunitatea rromă din comuna Cozmești, Vaslui, în cele ce urmează, împreună cu doamna Adriana Lungu, mediator sanitar comunitar, discutăm despre sănătatea oamenilor din comună – de la copiii nou-născuți până la vârstnici. Doamna Adriana Lungu, al doilea interlocutor al ediției de astăzi a emisiunii noastre, lucrează ca mediator sanitar în comună din anul 2005, fiind, poate, singurul om care știe, în detaliu, mai tot ce se întâmplă cu viața etnicilor rromi, atât din viața reală, cât și dedesubturile din centrul familiei.
Despre toate acestea veți afla ascultând Radio Iași, un radio al inimii dumneavoastră, începând cu ora 20 și 30 de minute. Audiție plăcută!
Text, foto și audio: Dumitru ȘERBAN