04 mai, Omagiu marelui Enescu şi doi artişti români care cântă la viola d’amore, Simona şi George Bălan, la Univers Muzical cu Daniela Vlad
Publicat de dvlad, 4 mai 2019, 18:21
Dincolo de legendara sa modestie şi de faptul că nu a căutat niciodată faima mondenă ori succesul material, George Enescu este azi, pentru lumea întreagă, o personalitate uriaşă care nu a încetat niciodată să trăiască altfel, decât prin muzică. Astăzi, la 64 de ani de la moartea genialului violonist, pianist, compozitor şi profesor George Enescu, aducem un omagiu vieţii şi moştenirii sale muzicale.
Adăugăm detalii despre Turneul Laureaţilor Concursului Internaţional de Canto Georges Enesco de la Paris, despre care găsiţi informaţii şi în Comunicatul de presă ataşat.
În partea a doua a ediţiei, ascultăm doi artişti români stabiliţi în Germania, care cântă la viola d’amore.
Dl. George Bălan, botoşănean care trăieşte în Germania de la vârsta de 20 de ani, a format împreună cu soţia sa Simona un Duo de viole d’amore. Şi aşa am auzit una din cele mai frumoase declaraţii de dragoste faţă de un instrument muzical: “Am descoperit o lume nouă , care evocă basmele” mi-a spus George Bălan înainte de interviu. “Sunetele violei d’amore m-au topit …corzile de rezonanţă dau altă culoare muzicii. Și cum prima mea viola d’amore avea 7 corzi, plus 7 de rezonanţă, aveam dintr-o dată o vioară , o violă, și jumătate de violoncel în mână!” … Duo Aliquot susţine un Recital pe data de 22 mai, în cadrul Festivalului Internaţional Timişoara Muzicală.
Concert extraordinar la Biblioteca Centrală Universitară Mihai Eminescu Iaşi, cu laureații Concursului Internațional de Canto „Georges Enesco” din Paris în cadrul Turneului
VOCI PENTRU EUROPA
- Concertul are loc joi , 16 mai, de la ora 19.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare Iaşi şi face parte din turneul „Voci pentru Europa”, organizat de Asociația Noesis-Enesco și partenerii săi în cadrul Sezonului Franța-România 2019
Concertul are loc sub patronajul sopranei Mioara Cortez, căreia i se va înmâna cu această ocazie Diploma de Cetăţean de Onoare al Municipiului Iaşi.
De asemenea, va avea loc la Universitatea de Arte „George Enescu”
Un Master Class de Interpretare Vocala, în zilele de 10 și 11 mai 2019, în cadrul Festivalul Internaţional al Educației; profesori soprana Mioara Cortez şi pianista, coach vocal Alina Pavalache.
Iaşi, mai 2019
Concertul extraordinar susținut de laureații Concursului Internațional de Canto „Georges Enesco” 2018 va alea loc Joi, 16 mai, de la ora 19.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare Mihai Eminescu. Concertul de la Iasi face parte din turneul „Voci pentru Europa”, organizat de Asociația Noesis-Enesco și partenerii săi în cadrul Sezonului Franța-România, dar şi în cadrul Festivalului International al Educatiei, beneficiind de susţinerea Primăriei Municipiului Iaşi şi a Institutului Francez Iaşi.
În program vor fi incluse piese de George Enescu, precum și lucrări ale unor compozitori europeni romantici, moderni și contemporani – Charles Gounod, Georges Bizet, Claude Debussy, Paolo Tosti, Enrique Granados, Kaija Saariaho, Maurice Ravel, Francis Poulenc.
Pe scena din Aula Bibliotecii Centrale Universitare din Iaşi vor evoula: soprana Faustine de Monès – câștigătoarea Marelui Premiu pentru Muzică Contemporană 2018, tenorul George Vîrban– câștigătorul Marelui Premiu pentru Operă 2016, baritonul Sebastian Balaj – câștigătorul Marelui Premiu pentru Operă 2018.
Recitalurile laureaților vor fi acompaniate de pianista Alina Pavalache.
Turneul din România VOCI PENTRU EUROPA al laureaților Concursului Internațional de Canto „Georges Enesco” din Paris are loc după turneul din Franța şi se desfasoară după următorul program:
4 mai 2019, Sinaia – Casa memorială George Enescu – Vila Luminiș, de la ora 12:00
Interpreți: soprana Viorica Spînu, baritonul Sebastian Balaj
6 mai 2019, București – Aula Palatului Cantacuzino – Muzeul Național George Enescu, de la ora 19:00
Interpreți: soprana Faustine de Monès, soprana Georgiana Dumitru, soprana Viorica Spînu,
baritonul Sebastian Balaj
13 mai 2019, Cluj-Napoca – Muzeul Etnografic al Transilvaniei, de la ora 18:00
Interpreți: contra-tenorul Alin Buruiană, soprana Viorica Spînu, baritonul Sebastian Balaj
16 mai 2019, Iaşi – Aula Bibliotecii Centrale Universitare Mihai Eminescu, de la ora 19.00
Interpreţi: soprana Faustine de Monès, tenorul George Vîrban, baritonul Sebastian Balaj
7 iulie 2019, Tescani – Muzeul Rosetti-Tescanu-George Enescu, Sala Oedipe, de la ora 17.00
Interpreți: soprana Faustine de Monès, tenorul George Vîrban, baritonul Sebastian Balaj.
Pe lângă turneul laureaților, pentru a onora transmiterea cunoașterii și experienței unor artiști consacrați către tânăra generație, proiectul include de asemenea trei sesiuni de masterclass de canto și muzică instrumentală, după următorul program:
- București, în zilele de 5, 6 și 7 mai 2019, la Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti”, în parteneriat cu Școala Normală de Muzică „Alfred Cortot” din Paris; profesori Daniel Ottevaere – canto și Henri Demarquette – violoncel. În cadrul acestui modul, se vor acorda și două burse de studii la Paris, pentru anul școlar 2019-2020, oferite de Școala Normală de Muzică „Alfred Cortot”.
- Iaşi, în zilele de 10 şi 11 mai 2019, la Universitatea Naţională de Arte „George Enescu”, are loc masterclassul de canto susţinut de soprana Mioara Cortez.
- Tescani, în perioada 4-13 iulie 2019, în parteneriat cu Muzeul Național „George Enescu”, are loc masterclassul de canto susţinut de mezzosoprana Viorica Cortez, pian şi vocal coach Alina Pavalache și regia Anda Tabacaru.
„Întâlnirile Muzicale Internaționale Georges Enesco” şi Concursul Internațional de Canto „Georges Enesco” au loc anual la Paris, începând din anul 2014 şi sunt organizate de Asociația Noesis-Enesco şi partenerii săi, având menirea să mențină vie imensa moștenire culturală și muzicală lăsată posterității de marele compozitor și muzician român George Enescu.
Evenimentele sunt organizate de ASOCIAȚIA NOESIS-ENESCO
În parteneriat și cu susținerea: INSTITULUI FRANCEZ DIN BUCUREȘTI, MUZEULUI NAȚIONAL «GEORGE ENESCU», COLEGIUL NAȚIONAL DE ARTE «DINU LIPATTI» București, OPERA NAȚIONALĂ CLUJ-NAPOCA, MUZEUL ETNOGRAFIC AL TRANSILVANIEI CLUJ-NAPOCA, PRIMĂRIA MUNICIPIULUI IAȘI, UNIVERSITATEA DE ARTE „GEORGE ENESCU” IAȘI, SOCIETATEA DE EDITORI ȘI AUTORI DE MUZICĂ FRANȚA.