1 mai la Univers Muzical, Săptămâna Patimilor şi Învierea, în cele mai frumoase cântece ale bisericii ortodoxe
Publicat de dvlad, 1 mai 2021, 14:05
Fie că aţi sărbătorit deja Învierea Domnului, fie vă pregătiţi încă, în sâmbăta sacră a Săptămânii Patimilor pentru credincioşii ortodocşi, vă invităm să ascultaţi piesele adecvate, pregătite pentru aceste aproximativ două ore ale emisiunii Univers Muzical (sâmbătă, 1 mai, orele 18.10-20.00, cu întrerupere la ora 19.00, pentru Radiojurnal).
Ascultăm pentru început Corul Aletheia din Iaşi, care a înregistrat special pentru Sfintele Sărbători de Paşti un proiect online denumit REÎNVIERE 2021, un gest manifest prin care Aletheia îşi exprimă dorinţa de a aduce muzica în casele noastre şi de a ne bucura de ea chiar şi de la distanţă, prin intermediul mijloacelor media şi online.
Lipsa scenei timp de mai bine de un an a fost desigur extrem de frustrantă pentru membrii corului şi pentru fondatoarea şi dirijoarea lui, Dorina Iuşcă, după anii lungi în care au fost răsfăţaţi ai celor mai mari scene de muzică corală din Europa şi Rusia. Amintesc aici Marile Premii aduse acasă din Belarus şi Polonia în 2016, participarea ca invitaţi speciali la Congresul Internațional de Cor de la Conservatorul Ceaikovski din Moscova, în 2017, cele trei premii de la concursul „Cecilia Seghizzi” din Italia 2018, sau apariţia în showul de televiziune Românii au talent.
Dar Aletheia şi-a reluat repetiţiile imediat ce acest lucru a fost posibil, iar acum, de Paşti, supapa sufletului lor s-a revărsat şi a dat naştere acestor înregistrări care sună şi arată impecabil, le puteţi căuta şi pe canalul lor de youtube, pentru confirmare.
Dorina Iuşcă ne transmite un mesaj pe care îl redau întocmai, „Învierea de anul acesta, aflată la început de deceniu, este un bun prilej pentru a reînvia în sufletul muzicienilor și al publicului lor speranța într-o lume mai bună și mai echilibrată, în care cultura redobândește rolul binemeritat în viața noastră. Fără muzică suntem nu doar mai săraci sufletește, ci și mai bolnavi. Lipsa culturii ne epuizează resursele noastre de supraviețuire, iar prezența artei ne ajută nu doar să rămânem vii, ci mai ales să trăim cu adevărat. Ascultarea unui repertoriu religios este o ocazie extraordinară de a ne da seama, fiecare dintre noi, încotro de îndreptăm sufletește.“
Foarte adevărat şi trist că este mereu nevoie să luptăm pentru aceste adevăruri simple şi eterne. Aletheia are o conducătoare pasionată, tenace şi profesionistă, ceea ce face ca acest proiect Reînviere 2021 să ajungă şi în casele noastre, iar noi îl împărtăşim cu toată bucuria şi recunoştinţa.
Iată cele 6 lucrări din repertoriul pascal al bisericii ortodoxe pe care le vom asculta: Axion la Duminica Floriilor – Ioan D. Chirescu, Gândesc la ziua cea înfricoșată – Alexandru Arhanghelsky, solişti Iustin Platon, Beniamin Moraru, Cămara Ta, Mântuitorul meu – Ioan D. Chirescu, Oratoriu (Și era la ora a șasea) – Gheorghe Mandicevski, Ziua Învierii – Nicolae Lungu, Hristos a înviat!
La Iaşi, tradiţia cântului coral mixt din biserica ortodoxă vine din sec al 19-lea, de la un Gheorghe Burada, Gavriil Musicescu, la începutul secolului 20 a continuat cu Antonin Ciolan și mai aproape de noi cu dirijorul George Vintilă, care şi în anii dinainte de 1990 conducea Corul Bisericii Bărboi. Aletheia a continuat acest cor de la Bărboi şi ne amintim de primii dirijori ai seriei actuale, Ionuţ Furtună şi Mirabela Castillo, care au adus în formaţie studenţi şi absolvenţi ai Conservatorului şi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă. După ce mezzosoprana Mirabela Castillo şi-a îndreptat paşii către scena de operă internaţională, cel mai recent făcând parte din Corul Operei din Florența, conducerea muzicală a fost preluată de sora Mirabelei, Dorina Iuşcă, a cărei dublă pregătire, în psihologie şi muzică, dă roadele excepţionale despre care am pomenit la început. Dorina este astăzi conf. univ. dr. la Universitatea Naţională de Arte George Enescu.
Dorina Iuşcă: „… după succesele internaționale în care a abordat mult repertoriul academic contemporan, Corul Aletheia s-a întors la tradiția corală românească de influență slavonă, în ideea de a își redescoperi sensibilitatea emoțională cu care și-a început drumul pe scenă, acum 11 ani“. Dirijoarea Dorina Iușcă s-a bucurat de reîntoarcerea celor 18 coriști care s-au adunat cu mai multă pasiune ca niciodată pentru a oferi publicului ieșean și nu numai, o serie de înregistrări audio-video pe care le difuzează în Săptămâna Mare în mediul online, pe rețelele de socializare și pe canalul de youtube al Corului Aletheia.
Vom continua audiţia cu fragmente din albumul intitulat Florilegiu Crestin, ce cuprinde lucrări ale unor mari compozitori de muzica ortodoxă – bizantină, în care sunt reflectate cronologic patimile lui Iisus, transpuse cu o măiestrie impresionantă în muzică. Un program special ales pentru a ni-l prezenta pe Isus in toate ipostazele purificării sale, care, renuntand la haina luminata a slavei, coboara pe pamant sa patimeasca, sa moara si sa invie pentru salvarea sufletelor omenirii. Mesajul mortii Domnului pentru omenire este asemănat in piesele Florilegiului Crestin cu zorile luminoase mult aşteptate după întunericul noptii, cu singura lumină adevarată dată de victoria asupra morţii, învierea din mormânt. Toate piesele din cuprinsul acestui CD au fost readaptate pentru formula de cvartet vocal. Interpreţii sunt ARTIS Voice Quartet, format din Constantin Neiconi, Emanuel Pecingină, Cornel Păpușoi şi Cristian Băbuța, formula clasică de tenor 1, tenor 2, bariton şi bas. Albumul a apărut în 2002 şi este realizat de Lucian Moraru, prin SonArt Artist Management.
În cea de a doua parte a emisiunii, ascultăm Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” care ne oferă o experiență muzicală înălțătoare prin noile albume de Paști, publicate recent în parteneriat cu Casa de discuri Roton Music: „Ave Maria”, dirijor Anna Ungureanu și „Săptămâna Patimilor”, dirijor Cezar-Mihail Verlan. Vă invităm să ascultaţi selecţiuni din cel de al 2-lea album, din care am ales piesele Doamne, auzi glasul meu de Nicolae Lungu, Doamne Iisuse Hristoase de Gheorghe Cucu, Privegheaţi şi vă rugaţi de Gheorghe Popescu Brăneşti, solistă Anna Mirescu, Ziua Învierii de Ioan D Chirescu, şi Prohodul Domnului, aranjament de Nicolae Lungu, în care auzim şi Corul de Copii Cantus Mundi. Este o celebrare minunată a Sărbătorilor Pascale, cu aceste bijuterii corale ale muzicii de rit ortodox interpretate de una din cele mai renumite formaţii corale din Europa şi din lume.