10 ian., de la 18.10: Recital „En prière” susţinut de soprana Natacha Hamouma-Goguel şi pianista Alina Pavalache, la Univers Muzical cu Daniela Vlad
Publicat de dvlad, 9 ianuarie 2021, 20:11
Într-un peisaj cultural destul de dezolant, în care marile instituţii din lume îşi vând de cele mai multe ori vechile concerte online, sau spectacole noi, dar fără public, există şi artişti generoşi, care au înregistrat concertele lor şi le-au oferit absolut gratuit online, deşi bani n-au venit de nicăieri. Un astfel de exemplu avem pentru dvs în această seară, cu două artiste despre care aţi auzit destul de mult în această emisiune, mai ales una dintre ele fiind o personalitate marcantă care îşi dedică munca promovării operei enesciene în Franţa şi în lume. Este pianista Alina Pavalache, muziciană redutabilă şi choach vocal de marcă, a cărei experienţă este rodul unor decenii lungi de activitate mai întâi alături de mama sa, soprana Aneta Pavalache, apoi alături de soprana Leontina Văduva şi în ultimii ani alături de mezzosoprana Viorica Cortez. O linie greu de egalat prin acumulările sedimentate, nu doar ca pianist acompaniator ci şi în cunoaşterea profundă a tehnicii vocale.
Fondatoare şi director artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto Rencontres Enesco, Alina Pavalache a deschis multor tineri artişti participanţi la Concurs, fie ei români sau de alte naţii, perspectiva interpretării operelor sau liedurilor enesciene sau a unor compozitori din generaţia lui Enescu, în principal români şi francezi. De asemenea, concursul încurajează tinerii să abordeze repertoriul contemporan, propunerile având întotdeauna farmecul indeniabil dat de ştiinţa alegerii celor mai frumoase piese.
Printre laureaţii concursului Enesco de la Paris se numără soprana Natacha Hamouma Goguel, pe care v-am prezentat-o anterior în emisiunile noastre. Absolventă de drept la Sorbona, Natacha s-a ocupat până în 2015 mai ales de chestiuni comerciale, de resurse umane şi a fost implicată în crearea şi fiabilizarea reţelei de magazine Monoprix. De asemenea, are o experienţă în mecenat. Şi cum scrie în pagina ei din LinkedIn, în 2015 s-a consacrat visului de a deveni artistă lirică. Nu vă mai spun decât că a urmat cursuri intensive şi că auzind-o, veţi fi de acord că a reuşit. Profesorii ei au fost tenorul şi dirijorul de cor Jean-Philippe Guibert, contratenorul şi dirijorul de cor Sebastien Fournier, Viorica Cortez, Alina Pavalache şi mezzosoprana Marie Gautrot. Natacha a venit timp de trei ani la rând la cursurile de măiestrie de la Tescani şi a participat de trei ori la Concursul Enesco. Natacha a reuşit, pentru că energia ei, entuziasmul, experienţa antrepenorială şi deloc în ultimul rând vocea frumoasă şi bine lucrată au transformat-o într-o soprană nu doar atrăgătoare, ci şi neobişnuită prin iniţiativele şi proiectele create. Cum scrie ea, vieţile ei diferite nu sunt incompatibile, iar pe scenă, a primit deja certificatul de absolvire, şi datorită carismei de necontestat.
Vă aşteptăm cu drag la audiţie, duminică 10 ianuarie 2021, de la ora 18.10, pe toate frecvenţele Radio Iaşi şi pe radioiasi.ro.
Recitalul a fost difuzat şi poate fi găsit pe canalul www.DouzeFrance.com Mulţumiri pentru înregsitrare d-lui Philippe Dupayage.