11 iun, Concursul Național de Interpretare Instrumentală Lira de Aur 2017, la Univers Muzical cu Daniela Vlad
Publicat de dvlad, 7 iunie 2017, 17:48
Trofeul Lira de Aur 2017: Clara Sofia Lupașcu, violoncel, clasa a IX-a, Iași
Începutul de iunie a adus la Suceava ediția cu numărul 38 a marelui Concurs Lira de Aur, care împlinește anul acesta 45 de ani de la înființare.
Faima concursului și artiștii de renume mondial care au câștigat de-a lungul anilor râvnitul trofeu au atras în competiție un număr record de 180 de elevi din România (Bacău, Baia Mare, Bistrița, Botoșani, București, Cluj-Napoca, Constanța, Galați, Iași, Piatra Neamț, Ploiești, Roman, Satu Mare, Suceava, Târgu Mureș, Vaslui, Zalău) Republica Moldova (Chișinău, 1 elev la pian) și Marea Britanie (o elevă de origine română la vioară), care s-au întrecut la secțiunile pian (51 concurenți), vioară (34), corzi grave (32, respectiv violă 6, violoncel 5, chitară 14, harpă 7) instrumente de suflat (57, respectiv flaut 17, oboi 5, clarinet 15, saxofon 1, fagot 1, trompetă 13, corn 2, trombon 2, tubă 1) și percuție (6).
Trofeul Lira de Aur a ajuns anul acesta la Iași, fiind acordat prin Centrul Cultural Bucovina, elevei Clara-Sofia Lupașcu, clasa a IX-a violoncel, profesor Florin Sandu, Colegiul Național de Artă Octav Băncilă din Iași. Clara a primit de asemenea o Diplomă de excelență din partea Radio România Iași.
Asociația Culturală Lira de Aur a oferit un Premiu special elevului Alexandru Ciotloș, clasa a VI-a pian, profesor Carmen Șoltuz, Colegiul Național de Artă Octav Băncilă din Iași.
Asociația părinților și absolvenților din Colegiul de Artă Ciprian Porumbescu Suceava a acordat premiul Ciprian Porumbescu elevului Alexandru-Ștefan Plăcintă, clasa a IX-a pian, profesor Roxana Ota, Colegiul Național de Artă Octav Băncilă din Iași.
In afara celor care au primit premii speciale, în Gala Laureaților au participat elevii cu punctajul maxim de 100 de puncte:
Mihaela Mitrofan, clasa a X-a vioară, profesor Papa Olivia Ioana, Colegiul Național de Muzică George Enescu București
Diana-Cristina Covaci, clasa a XI-a vioară, profesor Nicușor Silaghi, Colegiul de Muzică Sigismund Toduță Cluj-Napoca
Ionel Ștefan, clasa a XII-a clarinet, profesor Daniel Paicu, Colegiul de Artă Ciprian Porumbescu Suceava
Robert-Marian Sumanariu, clasa a XI-a trompetă, profesor Marcel Pețanca, Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti București
Ioana Ailenei, clasa a XI-a percuție, profesor Iustin Rusu, Colegiul Național de Artă Octav Băncilă Iași
Juriul Concursului Lira de Aur:
PIAN: prof. univ. dr. Vlad Dimulescu – Universitatea Națională de Muzică București, prof. Carmen Șoltuz, Colegiul Național de Artă Octav Băncilă Iași, prof. univ. dr. Daniel Goiți, Academia de Muzică Gheorghe Dima Cluj-Napoca.
INSTRUMENTE CU COARDE: prof. univ. dr. Gabriel Croitoru – Universitatea Națională de Muzică București și solist al Orchestrei Naționale Radio, prof. univ. dr. Constantin Stanciu și lect. univ. dr. Daniel Dragomirescu, ambii de la Universitatea Națională de Arte George Enescu Iași, Remus Azoiței solist concertist și profesor la Royal College of Music din Londra.
INSTRUMENTE DE SUFLAT ȘI PERCUȚIE: prof. univ. dr. Aurel Marc – Academia de Muzică Gheorghe Dima Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Doru Albu – Universitatea Națională de Arte George Enescu Iași, prof. univ. dr. Sergiu Cîrstea – Universitatea de Vest Timișoara și Universitatea Națională de Muzică București, prof. dr. Vasile Gocan – Colegiul de Muzică Sigismund Toduță Cluj-Napoca și prof. univ. dr. Florian Simion, Universitatea Națională de Arte George Enescu Iași.
De la Colegiul Național de Artă Octav Băncilă din Iași provin mai mult de un sfert dintre concurenții Lirei de Aur 2017: 51, din care 22 de elevi la pian, 13 la vioară, 8 la corzi grave și 8 la instrumente de suflat și percuție.
De la Colegiul de Artă Ciprian Porumbescu Suceava s-au înscris în concurs 33 de elevi, din care 3 la pian, 4 la vioară, 4 la violă, 6 la chitară, 16 la suflători și percuție.
Liceul de Artă Ștefan Luchian din Botoșani a participat cu 29 de elevi, din care 12 la pian și vioară, 2 la chitară, 15 la suflători.
Din București, majoritatea concurenților provin de la Colegiul Național de Muzică George Enescu – 19 și 2 de la Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti. În total au venit 21 de elevi, din care 4 la pian, 3 la vioară, 6 la corzi grave, 8 la suflători și percuție.
O participare reprezentativă a avut și Colegiul de Muzică Sigismund Toduță din Cluj-Napoca, prin 11 elevi, din care 3 la pian, 6 la vioară și 2 la chitară.
Primăria Municipiului Suceava și Consiliul Local Suceava au sprijinit financiar concursul.