12 sept., de la ora 18.10 la Univers Muzical : Soprana Elena Marinescu, un fenomen vocal apreciat timp de 27 de ani la Teatrul de Operă din Saarbrücken, Germania
Publicat de dvlad, 12 septembrie 2020, 14:13
Soprana Elena Marinescu s-a bucurat de un statut deosebit ca artistă a Teatrului de Operă din Saarbrücken, Germania, timp de 27 de ani.
Dar cariera ei lungă, de 46 de ani (!…), a început în Corul Filarmonicii din Iaşi, apoi în cel al Operei, după care a avut şi primele roluri solistice la Iaşi. A fost aici o adorabilă Luluţa din Chiriţa în Provincie alături de Miluţă Gheorghiu şi a început seria marilor ei succese în rolul Olimpiei, din opera Povestirile lui Hoffmann de Jacques Offenbach. Au urmat câţiva ani pe scena Operei din Bucureşti, unde, deşi angajată a corului, a susţinut şi roluri solistice şi apoi a fost remarcată cu prilejul unei colaborări cu Teatrul de Operă din Saarbrücken, şi invitată la început… pentru două stagiuni.
Ce poate mărturisi mai mult despre acest fenomen vocal care, după puţină instruire la Iaşi a fost, practic, autodidactă? Iată un citat din singurul articol descoperit de la finalul ei de carieră, din anul 2000: “Elena Marinescu a cântat orice rol pe care şi-l poate visa o soprană, de la Violeta din La Traviata lui Verdi până la Lakmé din opera cu acelasi nume de Delibes. Era stăpână pe cele mai dificile partituri, începând cu Madame Butterfly de Puccini şi încheind cu ametitoarea coloratură din Regina Nopţii de Mozart. Le-a abordat pe toate cu mult curaj şi succes.”
(Theater Saarbrücken, Leslie Dennert).
(Fotografii din arhiva familiei)
De la ora 18.10, pe toate frecvenţele Radio Iaşi şi online pe radioiasi.ro, vă invit să ascultaţi câteva mărturii pe care le face pentru noi fiul doamnei Marinescu, ing. Răzvan Marinescu şi mai ales înregistrările uimitoare puse la dispoziţie, care ilustrează o mare parte a carierei solistice a Elenei Marinescu şi ne fac să înţelegem cum talentul, inteligenţa, munca asiduă şi nu în ultimul rând frumuseţea glasului au făcut să nu mai conteze lipsa unei neimportante diplome de studii superioare.
Memorie şi graţie veşnică, Elena Marinescu (1938-2020)
Daniela Vlad