13 iunie, de la 18.10 La Operă, despre magia baletului, cu solistul Vlad Mărculescu, în Univers Muzical cu Daniela Vlad
Publicat de dvlad, 12 iunie 2021, 14:56 / actualizat: 12 iunie 2021, 16:26
În 2016, când Opera din Iaşi aniversa 60 de ani de la înfiinţare, apărea pe un site de promovare a României clasamentul televiziunii BBC cu cele mai frumoase teatre din lume, realizat ce-i drept prin votul publicului, dar atât de măgulitor pentru oraşul Iaşi şi arhitectura sa veche. Teatrul Vasile Alecsandri a ieşit al doilea după Teatrul Hippodrome din Bristol, iar după ele vine o cohortă de teatre celebre, dintre care Palatul Garnier – sediul Operei din Paris, este de-abia pe locul 5. Dar trebuie amintit că arhitecţii Fellner şi Helmer aveau deja în 1894, când s-a început construcţia, o experienţă unică de mai bine de douăzeci de teatre construite înainte, care sunt până azi modele de bun gust la Viena, Praga, Odessa, Berlin, Budapesta, dar şi la Oradea, Timişoara, Cernăuţi, Szegedin sau Cluj. Clădirea Teatrului Naţional din Iaşi, care din 1956 primeşte numele poetului şi omului de teatru Vasile Alecsandri, a fost construită după ce vechiul Teatru de la Copou a fost distrus de incendiul din 1888. Inaugurarea elegantei şi rafinatei săli a avut loc după numai 2 ani de la începerea lucrărilor (…), la 2 decembrie 1896, când cu siguranţă toate cele 750 de locuri au fost ocupate, iar cele 1418 lămpi electrice şi candelabrul de cristal veneţian cu 109 becuri au luminat feeric.
Teatrul ieşean împlineşte 125 de ani în 2021, ca şi electrificarea oraşului, primele instalaţii de iluminat public din Iaşi fiind cele 12 lămpi electrice cu arc voltaic din faţa elegantei clădiri a teatrului.
Iar Opera Naţională Română din Iaşi împlineşte 65 de ani, moment marcat pe pagina de facebook a Operei cu un emoţionant interviu în care cei doi manageri interimari, dl. prof. univ. dr Daniel Şandru – director general şi tenorul Andrei Fermeşanu – director artistic, au invitat doi artişti veterani, prezenţi încă de la înfiinţare, pe tenorul Vasile Filimon şi pe oboistul Vasile Mihăiţă.
Ediţia din 13 iunie a emisiunii Univers Muzical vă prezintă pe scurt un sumar al paşilor noi, reparatorii şi atât de necesari pe care noua conducere îi face pentru reabilitarea atmosferei din această instituţie condusă timp de zece ani într-un mod neprofesionist, dictatorial şi prin acţiuni cercetate astăzi din punct de vedere penal.
Unul dintre artiştii care a simţit cel mai acut nedreptatea înainte de schimbarea conducerii este balerinul Vlad Mărculescu,
artist de talie internaţională pe care am ales să-l invităm pentru a ne vorbi despre planurile sale de după ce a fost reangajat prin hotărârea justiţiei şi a Ministerului Culturii.
Veniţi alături de noi, pentru a vă molipsi de nevoia de frumuseţe absolută şi de perfecţiune a unui om care a atins stelele baletului mondial, a lucrat cu acei oameni şi a înţeles ce înseamnă drumul către perfecţiune şi către sacralitatea baletului, cum îi place să spună.
Duminică, 13 iunie, între orele 18.10-20.00, în emisiunea Univers Muzical. De la ora 19.00, este difuzat Radiojurnalul Radio România, după care revenim.
Ne auziţi pe toate frecvenţele Radio Iaşi, 1053 KHz, 90,8/94,5/96,3 MHz şi online pe radioiasi.ro.
Pe 19 iunie, la Opera din Iaşi este programat spectacolul Giselle, de Adolphe Adam. Pe 20 iunie, copiii au posibilitatea de a se bucura de un spectacol de balet special gândit pentru ei, Alba ca Zăpada. Iubitorii operei sunt așteptați pe 23 iunie la noul spectacol cu opera ”Don Pasquale”, de Gaetano Donizetti. Pe lângă aceste evenimente, care vor fi organizate în Sala Mare, Opera ieșeană propune publicului și o reprezentație în aer liber, în Parcul Teatru Cub, pe 28 iunie, când va fi prezentat un spectacol de Coruri celebre.
Opera Naţională Română din Iaşi anunţă prelungirea stagiunii până pe 18 iulie, când va mai fi reluat un titlu present în ultimii ani în repertoriul său, opereta Văduva Veselă de Franz Lehar.