21 iulie, de la 18.03 Soprana Mihaela Grăjdeanu, invitată la Univers Muzical cu Daniela Vlad
Publicat de dvlad, 21 iulie 2024, 17:11
Una dintre vocile cele mai cunoscute și mai apreciate ale ultimelor peste trei decenii ale Operei Naționale Române din Iași este astăzi alături de noi, pentru a depăna împreună amintiri și mici secrete ale meseriei sau povești neștiute din viața operei și a acestei minunate soprane: Mihaela Grăjeanu.
A fost Violeta Valery, a fost Adina din Elixirul, Lauretta din Gianni Schichi, Olimpia mai ales Olimpia din Povestirile lui Hoffman, Leila din Pescuitorii, Michaela din Carmen, a fost Gilda, Blonda și Constanze din Răpirea din serai, Suzana din Nunta lui Figaro, mi-o amintesc în prețioasele ridicole de Vasiel Spătărelu, Anna Page din Nevestele vesele, dar câte roluri nu a făcut… în cele 4 decenii de când se află la Iași!… Minunate roluri de operetă, musical, a cântat mult vocal simfonic, și ar fi cântat și mai mult, dacă, după cei 6 ani cât a fost solistă a Corului Gavriil Musicescu, n-ar fi furat-o opera. Din 1990 este solistă a Operei din Iași și din fericire are niște caiete foarte interesante în car a notat spectacolele, dirijorii și colegii cu care a cântat, și în total sunt 46 de roluri. Plus aproximativ 15 vocal simfonice și ar mai fi cântat și mai mult poate, dacă era mai insistentă. Dar cred că nu a cerut niciodată, ei i s-au oferit pur și simplu roluri, concerte și turnee. Odată ascultată în Traviata într-un turneu cu Opera Timișoara, a fost invitată apoi și de alt impresar ș.a.m.d….
Înainte de orice, să vă spun, pentru cei care nu știați, Mihaela Grăjdeanu a lăsat Bucureștiul pentru Iași, după ce a fost deosebit de apreciată de profesorii de la conservator, a fost studenta doamnei Maria Hurduc la Conservatorul din București și mai târziu a ajuns pe scena Operei din București de multe ori, invitată în diverse spectacole, printre care și iubita ei La Traviata. Dacă este să amintesc doar o mică parte din dirijorii cu care a colaborat, trebuie să începem cu maeștrii ieșeni Ioan Pavalache, Ion Baciu și Corneliu Calistru, a cântat în vocal simfonice cu Camil Marinescu sau Yaron Traub, dintre maeștrii din capitală cu Iosif Conta, Horia Andreescu, Constantin Petrovici, cu Gheorghe Costin la Timișoara, Petre Sbârcea la Cluj, Ovidiu Bălan la Bacău, și o mulțime de invitați la Iași, Volker Schmidt Gertenbach, Ilarion Ionescu Galați, Corneliu Dumbrăveanu și mulți alții. Colegi de scenă este greu să amintim, vă voi spune doar atunci când ascultăm din înregistrările rămase în fonoteca radioului.