23 aprilie, 18.15: Cornistul Petrea Gîscă și pianista Aurelia Simion, invitați în Univers Muzical cu Daniela Vlad
Publicat de dvlad, 23 aprilie 2023, 17:15
Creații pentru corn ale compozitorilor români de pe ambele maluri ale Prutului
Evenimentul la care ne oprim astăzi a avut loc de ceva vreme, înregistrările au fost realizate în anul 2022, iar discul a ajuns la noi în 2023 și este rodul unei munci elaborate și a unor demersuri complicate.
Discul se numește Creații pentru corn ale compozitorilor români de pe ambele maluri ale Prutului și este opera cornistului Petrea Gîscă, prof.univ.dr. la UNAGE și a pianistei Aurelia Simion, prof.univ.dr. la aceeași universitate și prorector în perioada 2016-2020.
Cornistul Petrea Gîscă a fost elevul marelui profesor de corn Nicolae Musteață la Liceul Octav Băncilă din Iași, și al prof Constantin Petrea la Conservatorul George Enescu. Lui Constantin Petrea i-a devenit coleg în Orchestra simfonică a Filarmonicii Moldova imediat după absolvirea conservatorului in 1985, fiind șef de partidă corn până în 2010. Dortor în muzică din 2009 și profesor abilitat în școala doctorală din 2018, la Universitatea de Arte George Enescu, Petrică Gîscă își continuă activitatea interpretativă în diverse formații de cameră și ca solist al unor concerte importante, colaborator al Orchestrei Filarmonicii din Botoșani și al Operei ieșene. De asemenea, a fost invitat ca prim cornist al unor orchestre din țară pentru concerte sau turnee, având în total peste 95 de turnee artistice. Ca prof. univ. dr. al UNAGE, a publicat diverse lucrări dedicate cornului și corniștilor – vă amintiți cu siguranță Dicționarul Corniștilor din România, lucrare unicat deosebit de interesantă.
Aurelia Simion este absolventă a Conservatorului Gavriil Musicescu din Chișinău și prof univ dr la UNAGE. Are o bogată activitate de interpretă și acompaniatoare a unui mare nr de artiști români sau străini, a susținut recitaluri în multe țări europene și nu în ultimul rând în Rep Moldova, Ucraina sau Rusia. A publicat diverse lucrări și a acompaniat cursuri de măiestrie, festivaluri, concursuri naționale și internaționale. Cea mai recentă medalie este una UNESCO, pt contribuția la educarea tinerei generații de specialiști, consolidarea relațiilor cu Rep Moldova și promovarea idealurilor UNESCO.