27 ian, de la 18.10: Muzica ieșeană de acum 100 de ani, Filarmonica Moldova în Sărbătoarea Unirii și Spectacol de teatru și muzică „Nu credeam să-nvăț a muri vreodată” la Univers Muzical cu Daniela Vlad
Publicat de dvlad, 27 ianuarie 2018, 17:40
Astăzi ne gândim mai mult decât oricând la creația muzicală și la viața muzicală românească de acum 100 de ani. Când la Iași aveam o înfloritoare stagiune de concerte și era înființată Societatea Enescu. O filă cu vechime de 100 de ani, a cărei istorie este strâns legată de istoria celei mai redutabile instituții muzicale a timpului, Conservatorul de Muzică și Declamațiune, care la 1918, exista deja de aproape 60 de ani. Ascultăm în prima parte o reluare din serialul dedicat istoriei conservatorului la 150 de ani de la înființarea la Iași a învățământului artistic superior, punându-ne mereu și întrebarea despre creația românească și locul ei în programele concertelor de azi.
După anii inflacarati ai primului razboi mondial, stagiunea 1917-1918 a avut o amploare unică in istoria Iasilor. Ce loc ocupă astăzi muzica românească în programele de concert? Am întrebat publicul, dar și muzicienii, cu prilejul Sărbătorii Unirii Principatelor Române, Concert vocal-simfonic extraordinar al Filarmonicii Moldova din Iași, desfășurat vineri, 26 ianuarie 2018 la Teatrul Național Vasile Alecsandri. Au participat orchestra simfonică și Corul Gavriil Musicescu pregătit de Doru Morariu, conducerea muzicală – Tiberiu Soare.
În minutele rămase la dispoziție, vă oferim o primă parte din spectacolul Teatrului Național Vasile Alecsandri din Iași din data de 15 ianuarie, dedicat Zilei Culturii Naționale și poetului Mihai Eminescu. Invitați, instrumentiști ai Filarmonicii Moldova din Iași. Amfitrion și inima serii, marele actor Petrică Ciubotaru, societar al Teatrului Național ieșean.
Totul la Univers Muzical, de la ora 18.10, pe toate frecventele Radio Iasi sau online, pe radioiasi.ro Va dorim auditie placuta!!!