Iași, 13-15 mai Concursul Ioan Goia pentru instrumente de suflat și percuție
Publicat de dvlad, 6 mai 2016, 17:25
Cea de-a V-a ediţie a Concursului Internaţional de Interpretare Instrumentală „Ioan Goia” va avea loc la Iași între 13 şi 15 Mai 2016. Concursul se adresează tinerilor care studiază în instituţiile de artă din ţară şi străinătate. Printre concursurile de interpretare instrumentală care se desfăşoară la nivel naţional şi internaţional, organizarea şi derularea unui astfel de proiect la Iaşi poate fi considerată o necesitate vitală a vieţii cultural-educative locale.
Accesul publicului la toate etapele concursului este liber. Gala Concursului are loc duminică, 15 mai de la ora 15.00, în Sala „Eduard Caudella” din Casa Balș. Secțiuni: flaut – oboe – clarinet – saxofon – fagot – corn – trompetă – trombon – bariton – tubă – instrumente de percuţie – blockflöte
Detalii pe site-ul http://concursioangoia.webnode.ro/
Juriul; Președintele juriului Conf. univ. dr. FLORIAN SIMION
Comisia flaut – oboi:
EMIL VASILACHE prim oboist, șef de partidă la Filarmonica de Stat Botoșani, profesor la Liceul de Artă „Ștefan Luchian” Botoșani
OLEG KUSPIS prim-flautist, solist la Teatrul Național de Operă și Balet Maria Bieșu din Chișinău, iar din anul 2014 este profesor la Școala de Artă Polecov din Chișinău.
Comisia clarinet – fagot:
MIHAI AILENEI prim-solo clarinetist la Filarmonica „Moldova” Iaşi
GEORGE HARITON solo fagot, șef partidă, în cadrul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „Moldova” Iași
Comisia alamă – percuție:
PETREA GÎSCĂ cornist solist-concertist, prof. univ. dr. la Universitatea de Arte „George Enescu” Iaşi
SERGIU CÂRSTEA șef de partidă trompetă (principal), Opera Națională Română Timișoara, prof. în cadrul Facultăţii de Muzică a Universității de Vest Timişoara și la Universitatea de Muzică din București
CONSTANTIN STAVRAT percuţionist, asistent univ. dr. la Universitatea de Arte „George Enescu” Iaşi
Cei care doresc să sprijine buna desfășurare a concursului sau premierea concurenților pot face DONAȚII, fie direct (bani sau obiecte), fie prin Asociația de Părinți a școlii: cod fiscal 31216005, contul RO06BACX0000000814309001 deschis la Unicredit Țiriac Bank, Sucursala Iași, cu mențiunea: Pentru Concursul Internațional de Interpretare Instrumentală „Ioan Goia” Iași, Ediția a V-a 2016.
„În slujba spectacolului”, Ioan Goia – 30 de ani de la trecerea în neființă
Numele profesorului Ioan Goia este legat de evenimente puternice și esențiale din istoria orașului: director fondator al Operei Române din Iași (1956-1964), șef de catedră (instrumente de suflat) la Conservatorul „George Enescu” din Iași (1956-1964), susținător al înființării Corului „Gavriil Musicescu”, al Filarmonicii „Moldova” (1953), a Operei Române din Iași în 1955-1956, precum și militant pentru reluarea activității la Conservatorul „George Enescu” din Iași în 1960. Mai mult decât atât, prin lucrarea sa Metodica studiului și predării instrumentelor de suflat, el va reprezenta mereu numitorul comun al tuturor profesorilor din catedra Instrumente de suflat-percuție, făcând parte intrinsecă din parcursul dezvoltării lor profesionale.
În luna în care profesorul, artistul, mentorul și omul de cultură Ioan Goia s-a săvârșit din viață, profesorii din catedra care îi datorează fundamentele teoretice ale practicilor magice prin care suflul vieții reușește să învie combinația delicată de țevi și mecanisme ce alcătuiesc obiectele sacre ale muncii lor, au ales să îi dedice o amintire de suflet, organizând Concursul de Interpretare ce îi poartă numele.
În vremurile noastre tulburi, când lupta pentru apărarea sistemului nostru fragil devine din ce în ce mai complicată, în care argumentele calității și competenței sunt din ce în ce mai asaltate și ascunse, încurajarea performanței copiilor devine astfel o datorie de onoare. Ne aflăm înaintea ediției a V-a în anul în care se împlinesc 30 de ani de la trecerea în neființă a lui Ioan Goia. Menirea noastă primordială, de a înălța copiii viitori instrumentiști, de a le da sens și motivație, de a-i ajuta să-și afle drumul este împlinită și prin organizarea acestei competiții care devine acum o tradiție. Susținătorii din mediul de afaceri sunt încă o dată alături de noi în această întreprindere curajoasă și nobilă, făcând cu generozitate investiții în copii, viitorul nostru, al tuturor.
Ped aspera ad astra! Mult succes tuturor!
Citește mai mult: http://concursioangoia.webnode.ro/%c3%aenscriere-concurs/istoric/
Ioan Goia – Profesor, instrumentist şi muzicolog
(n. 1920, Miceştii de Câmpie, jud. Bistriţa-Năsăud – m. 29.V.1986)
Studiile muzicale le-a început în cadrul fanfarei Regimentului 83 Infanterie din Cluj (1932-1934) ca instrumentist (clarinet), continuându- le la Conservatorul Cluj (1933-1941) cu David Rogozea (clarinet), Traian Vulpescu (teorie- solfegiu), Mihail Andreescu-Skeletty (armonie), George Simonis (istoria muzicii). Instrumentist (clarinet) în orchestra Amicii Muzicii din Cluj (1936- 1940) şi în orchestra Operei Române din Cluj (1943-1952), solist substitut clarinet în Filarmonica Ardealul din Cluj (1947-1949), conferenţiar la Institutul de Artă Maghiar din Cluj (1949- 1950), conferenţiar şi director de studii la Conservatorul din Cluj (1950- 1952), director adjunct la Direcţia Operelor şi Instituţiilor Muzicale din comitetul pentru Artă din Bucureşti (1952-1953), conferenţiar la Conservatorul din Bucureşti (1952-1955), şef de serviciu la Direcţia muzicii (1954-1956), secretar- consilier şi director adjunct (1964-1968) în Ministerul Culturii din Bucureşti, director la Opera Română (1956-1964) şi la Teatrul „V. Alecsandri” din Iaşi (1959-1960), conferenţiar şi profesor la catedrele de clarinet, muzică de cameră, metodica predării instrumentelor de suflat şi practică pedagogică la Conservatorul din Iaşi (1960-1980). A susţinut conferinţe, prezentări radiofonice, comunicări ştiinţifice în ţară şi în Germania. A publicat articole, cronici, interviuri, dări de seamă în Muzica, Cronica (Iaşi), Flacăra Iaşului, Contemporanul, România Liberă etc.
A fost distins cu Ordinul Muncii, cls. III (1957, 1959) şi Ordinul 23 August, cls. V-a (1964). Muzicologie: Teatrele de operă în cei 10 ani de la Eliberare, în Muzica, Bucureşti, 4, nr. 7-8, 1954.
Lucrări didactice: Metodica predării instrumentelor de suflat. 3 vol., Iaşi, Litogr. Conservatorului, 1973 (Ed. I), 1977 (Ed. II, prescurtată).
Sursa: Viorel Cosma, Muzicieni din România: Lexicon Bibliografic, vol. 3 (F-G) (Bucureşti: Editura Muzicală, 2000)