Iaşi: 13 februarie, de la ora 19.00, Ziua îndrăgostiților de…muzică
Publicat de dvlad, 12 februarie 2015, 16:39
Filarmonica „Moldova” din Iaşi prezintă vineri, 13 februarie, de la ora 19.00, în Sala de Festivităţi a Colegiului Naţional de Artă „Octav Băncilă”, concertul intitulat „Ziua îndrăgostiților de…muzică”. Dirijor: Cristian Oroșanu. Solist: Răzvan Dragnea, pian, Laureat al Concursului Internațional George Enescu 2003. Din program: Serghei Rahmaninov – Poemul simfonic Die Toteninsel op.29, Franz Liszt – Totentanz pentru pian și orchestră S 126, Piotr Ilici Ceaikovski – Simfonia nr. 4, în fa minor, op. 36.
Născut în anul 1972, dirijorul Cristian Oroșanu a studiat la Liceul de Artă Octav Băncilă din Iaşi, apoi la Universitatea de Muzică din Bucureşti, cu Cristian Brâncuşi şi Constantin Bugeanu. A mai studiat cu Helmuth Rilling, la Internationale Bachakademie din Stuttgart (1996). A desfăşurat o activitate intensă de dirijor în ţară, colaborând îndeaproape cu Orchestra Naţională Radio, cu Opera Naţională din Bucureşti şi Opera Română din Cluj-Napoca. Este de asemenea dirijor permanent la Filarmonica din Braşov şi cadru didactic asociat la catedra dirijat de la Universitatea de Arte din Iaşi. În anul 2003 a participat la Festivalul Internaţional de la Aix en Provence (Franţa), iar în august 2005, a câştigat Premiul al II lea la Concursul Internaţional de Dirijat Malko de la Copenhaga. A dirijat Orchestre de Paris şi Orchestre National Bordeaux Aquitaine; de asemenea Deutsches Symphonie Orchester din Berlin – unde a fost asistent principal în stagiunea 2007–2008 –, Orchestra Tonhalle din Zürich sau Orchestra PAC din Hyogo (Japonia).
Pianistul Răzvan Victor Dragnea a studiat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi la Hochschule der Künste din Berlin. A obţinut de asemenea bursa DAAD – Deutsche Akademische Austauschdienst – la Stuttgart şi München, în 2001. Este distins cu diverse premii naţionale şi internaţionale, între care: premiul Jeunesses musicales (Bucureşti, 1993), premiul Mozart (Paris, 1994), Remember Enescu (1999), George Enescu (Bucureşti, 2003) ş.a. Răzvan Dragnea deţine un repertoriu divers şi reprezentativ – de la Bach la Beethoven şi Enescu – susţinând concerte şi recitaluri în România şi în străinătate: Africa de Sud, Japonia, Coreea de Sud, Ungaria, Germania, Franţa, Italia, Portugalia. Răzvan Dragnea a devenit un obișnuit la scenei ieșene de concert, făcând cu fiecare apariție a sa, dovada unei uimitoare performanțe tehnice și expresive. E suficient să amintim Fantezia pentru pian, cor și orchestră de Beethoven (octombrie 2012), recitalul cu Hammerklavier de Beethoven, Ciaccona de Bach-Busoni și Sonata nr. 8 de Prokofiev (mai 2012), Concertul nr. 3 de Prokofiev (februarie 2011), Numărul 4 de Rahmaninov (iunie 2011) sau Numărul 1 de Liszt (martie 2010).