Ascultă Radio România Iași Live

Victor Gotișan, cercetător în comunicare la Chișinău: criza din sânul Mitropoliei Moldovei, cauzată și de refuzul guvernării de a accepta ”simfonia dintre politic și biserică”. Emisiunea ”Weekend cu prieteni”, realizator – Horia Daraban (19.11.2023)

Victor Gotișan, cercetător în comunicare la Chișinău: criza din sânul Mitropoliei Moldovei, cauzată și de refuzul guvernării de a accepta ”simfonia dintre politic și biserică”. Emisiunea ”Weekend cu prieteni”, realizator – Horia Daraban (19.11.2023)

Publicat de hdaraban, 19 noiembrie 2023, 23:43 / actualizat: 21 noiembrie 2023, 14:21

De actualitate,  în această perioadă,  în Republica Moldova, sunt câteva evenimente ecleziastice. În prim plan este Mitropolia Moldovei, supusă Patriarhiei Ruse.

 Totul a căpătat amploare de la o scrisoare trimisă Patriarhului Kiril al Rusiei de către Mitropolitul Vladimir al Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova, prin care autorul evalua drept negative perspectivele existenței Mitropoliei Moldove în cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse și afirma că lumea rusă este străină de valorile naționale ale Republicii Moldova.

Dincolo de această epistolă, care are un mesaj mai larg, este semnalată și tendința potrivit căreia preoți ai Mitropoliei Moldovei s-au apropiat de Mitropolia Basarabiei subordonată Patriarhiei Române.

Mai mult, Mitropolia Moldovei, într-o întrunire recentă, a respins propunerea unor preoți din Chișinău de a adera la Patriarhia Română cu toată structura și cu Mitropolitul Vladimir în frunte.

La ”Weekend cu prieteni” Victor Gotișan, cercetător în comunicare la Chișinău, licențiat în teologie, cu preocupări constante în ceea ce privește fenomenul religios în Republica Moldova a oferit câteva interpretări acestor evoluții.

În răspunsurile date, invitatul a punctat care sunt cauzele acestei crize, dar a vorbit și despre fenomenul trecerii unor preoți și a parohiilor lor de la Mitropolia Moldovei de la Chișinău la Mitropolia Basarabiei, care ține de Patriarhia Română.


Horia Daraban: Care sunt cauzele care au creat această situație, această criză din cadrul Mitropoliei Moldovei? Se reduc aceste motive la invazia rusă în Ucraina și războiul aferent sau sunt și chestiuni de ordin intern în Republica Moldova?

Victor Gotișan: Există, cred eu, două motive mari din cauza cărora se întâmplă această criză în cadrul Mitropoliei Moldovei. Primul dintre ele ar fi cel intern. Și aici mă refer la clasa politică nouă, care a venit în 2021. În mare parte, aceasta s-ar explica prin faptul că PAS (Partidul Acțiune și Solidaritate), adică noul partid politic care este la guvernare în Chișinău, nu a acceptat jocul și dansul în doi sau, cum se spune în termenii bisericești,  ”simfonia” dintre politic și biserică.

Deci ei au spus clar: ”noi suntem în stat laic, noi nu avem preferințe, nu există o religie dominantă”, ceea ce anterior nu prea s-a întâmplat, pentru că, anterior, Mitropolia Moldovei și clerul din cadrul acestei mitropolii erau pur și simplu favorizați. Era un joc de o mână spală pe alta cu puterile care au existat anterior.

Și astea au făcut toate din ele, adică, începând cu agrarienii, continuând simfonia și apropierea foarte mare cu comuniștii, urmând democrații și chiar liberal-democrații la începutul anilor 2010-2011-12 ș.a.m.d. și finalizând cu Partidul Socialiștilor, care a fost pentru un timp foarte scurt la guvernare în Republica Moldov. Iată, PAS nu a acceptat acest fapt și oarecum biserica s-a trezit într-un context nou.

Altceva, pe plan intern, a fost faptul că noua guvernare, prin orientarea sa pro-europeană oarecum a favorizat, nespunând asta direct, Biserica sau Patriarhia din România și mă refer aici la Mitropolia Basarabiei. A doua cauză a fost de ordin extern. Războiul din Ucraina a schimbat foarte mult arhitectura în regiune, inclusiv la nivel confesional, religios și în ceea ce privește creștinismul ortodox, în general, în regiune.

Asta, pentru că s-au tăiat oarecum căile directe, s-au făcut mult mai lungi distanțele de la Moscova până la Chișinău și, respectiv, unii din ierarhii din Mitropolia Moldovei s-au trezit brusc oarecum uitați de Patriarhul Kiril, care are probleme mult mai mari de rezolvat. Și probabil a fost și o posibilitate internă a Mitropoliei Moldovei în care a conștientizat faptul că din cauza acestui război ea își poate câștiga o mai mare autonomie față de Patriarhia Rusă.

Horia Daraban: Deci acest fenomen are legătură doar cu ceea ce se întâmplă la vârful bisericii, ceea ce se întâmplă în plan intern, între politică și biserică și ceea ce se întâmplă în regiune și nu are legătură cu enoriașii.

Victor Gotișan: Ba din contra, cred că are legătură inclusiv și cu enoriașii. Asta ar fi o altă cauză, pentru că populația din Republica Moldova a simțit probabil în acest răstimp de 2 ani necesitatea să audă de la cineva că ei sunt auziți, care să condamne războiul care se petrece în Ucraina. Bineînțeles, nemulțumirea enoriașilor, practic, a fost iarăși o cauză care a împins Mitropolia Moldovei și în special pe Înaltul Sfințitul Vladimir să adreseze acea scrisoare, spun eu ”buclucașă”.

Horia Daraban: Am spus în introducerea noastră, Domnule Gotișan, de plecări ale preoților din cadrul Mitropoliei Moldovei la Mitropolia Basarabiei. În ce măsură mișcările acestea centrifuge din sânul Mitropoliei Moldovei de la Chișinău sunt veritabile, sunt reale și care e amploarea lor, până la urmă?

Victor Gotișan: Unele sunt veritabile, altele sunt mai puțin veritabile și cred că fiecare caz de acest fel trebuie analizat în parte. Părerea mea că cele veritabile sunt grupulețele astea mici care-și iau pe cont propriu pornirea și pur și simplu aderă la Mitropolia Basarabiei.

Ceea ce se întâmplă ulterior cu acești preoți sau grupulețe mici nu este altceva decât sunt caterisiți, spunem așa, de către Mitropolia Moldovei și ei oarecum deja sunt parte prin această trecere la Mitropolia Basarabiei și, respectiv, Patriarhia Română. Astea, părerea mea, sunt, cum spuneam, cele veritabile.

Cele mai puțin veritabile sunt astea care joacă acest joc, încearcă oarecum să pună niște condiții să treacă la Patriarhia Română de fapt, dar care să ocolească oarecum Mitropolia Basarabiei. Aici cred că există mai puțină sinceritate. Ce mesaj vor ei să transmită este că nu recunosc Mitropolia Basarabiei ca entitate de drept în Republica Moldova, iar asta, părerea mea, este puțim periculos și incorect, să spunem așa.

Horia Daraban: Ce se întâmplă efectiv cu parohiile ai căror preoți se îndreaptă către Mitropolia Basarabi, plecând de la Mitropolia Moldovei?

Victor Gotișan: Ei trebuie să urmeze o procedură legală în care depun actele la Agenția de Servicii Publice și, ulterior, ei trec la o altă entitate, să-i spunem așa, religioasă și legală, care este Mitropolia Basarabiei. Dacă, în trecut, acest proces dura foarte mult și era unul foarte dureros, au fost o mulțime de scandaluri, chiar cu agresiuni fizice, acestea venind în mare parte din partea reprezentanților Mitropoliei Moldovei, acum, aceste treceri se întâmplă mai calm să-i spunem așa.

Asta, din simplul considerent că Mitropolia Moldovei este foarte conștientă că nu își poate permite să procedeze exact cum a procedat până la 2021, pentru că există organe speciale de ordine care nu le vor permite pur și simplu să dea buzna și să agreseze, să-i atace pe cei care trec la Mitropolia Basarabiei.

Horia Daraban: Sunt date clare despre plecările din cadrul Mitropoliei Moldovei?

Victor Gotișan: Mai mult sau mai puțin, sunt câteva cifre. Putem spune că de la începutul războiului din Ucraina au fost peste 60-70 de plecări. Când spun plecări mă refer la preoții care reprezintă o parohie, deci o comunitate pe care o păstoresc. De exemplu, la începutul anului 2021, în cadrul Mitropoliei Moldovei erau în jur de 1300 de parohii, iar în cea a Mitropoliei Basarabiei în jur de 300 de parohii. Deci sunt niște date estimative, dar intuiesc că ele sunt cam acolo. Părerea mea e că,  într-un an doi, numărul de o parte și de alta se va egala și vom avea o paritate, să-i spunem așa, de forțe. Cred că spre direcția asta se merge.

Horia Daraban: Mitropolia Moldovei a discutat în forurile sale, în această săptămână, propunerea care a venit din partea unor preoți de trecere in corpore sub tutela Patriarhiei Române. Această propunere a fost respinsă. Surprinzătoare,  decizia luată în acest context?

Victor Gotișan: Pentru mine nu este deloc surprinzătoare, pentru că nu puteau așa din start să treacă la Patriarhia Română și, de fapt, nici nu au vrut. E un joc de culise aici. Și ca să înțelegem acest joc de culise, trebuie să menționăm că există două-trei tabere în acest joc.

Deci una din ele este cea care militează pentru păstrarea acestui status, adică să rămână în continuare în cadrul Patriarhiei Ruse. Risc chiar să spun că preoții sau clerul de acolo așteaptă și ar ieși și mâine  cu pâine și cu sare să întâmpine armata rusă, dacă aceasta va avansa până la granițele Republicii Moldova, ceea ce sunt sigur că nu se va întâmpla. Dar există chiar discuții în cadrul clerului Mitropoliei Moldovei că ei sunt în așteptare, adică ei sunt acolo încă ancorați în lumea rusă și este foarte greu să-i scoți.

Pe de altă parte, există grupul celor care își doresc să treacă la Patriarhia Română, dar nu în orice condiții, ci cum am văzut, ocolind Mitropolia Basarabiei. Deci își doresc o alipire directă la Patriarhia Română. Nu înțeleg sau încă nu îmi dau seama care sunt dorințele și de ce acest grup își dorește anume așa scenariu.

Există un al treilea grup de clerici, preoți care, cum menționa am anterior, trec unu câte unu sau în grupuri mici la Patriarhia Română, prin alipirea la Mitropolia Basarabiei. Ei nu recunosc altceva decât un drept istoric au Patriarhiei Române, care a fost privată în 1944, când a fost practic eliminată Mitropolia Basarabiei și instaurat așa-numita Mitropolie a Moldovei și Chișinăului.

Acum, de ce Mitropolia Moldovei nu a acceptat propunerea de trecere la Patriarhia Română? Se pare că primul grup, la moment, este cel care este pe cai și dictează lucrurile în Mitropolia Moldovei.

Însă, cred că socotelile, în acest sen,s nu sunt încheiate. Și cum a menționat și preotul Pavel Borșevschi, care este inițiatorul acestei scrisori către mitropolitul Vladimir, dânșii vor continua să insiste pe ideea ca Mitropolia Moldovei să treacă direct la Patriarhia Română.

Horia Daraban: Putem enumera care ar fi consecințele acestor acțiuni pentru cetățenii din Republica Moldova?

Victor Gotișan: Principala consecință care va avea loc în câțiva ani este faptul că, din aceste lupte și jocuri de culise, cel mai mult va avea de pierdut Biserica Ortodoxă din Republica Moldova și mă refer la Ortodoxie ca atare. Și când spun asta am în vedere că aceasta va scădea drastic în topul instituțiilor care se bucură de cea mai mare încredere. Nu este exclus ca, în câțiva ani, dacă, acum, ea se află pe primul loc, ca cea mai credibilă instituție din Republica Moldova, să cadă chiar până pe patru, cinci, încolo.

Horia Daraban: Ce se schimbă în relația dintre cele două Mitropolii, a Basarabiei, care ține de Patriarhia Română și Mitropolia Moldovei de la Chișinău, care ține de Patriarhia Rusă?

Victor Gotișan: Cred că lucrurile nu se schimbă mult. Mocnește un conflict și probabil se va transforma într-o catalizare. Adică, va exista o tensiune și mai mare, dar spre asta și merge.

Este foarte evident acest fapt, pentru că, prin ceea ce se întâmplă una pierde teren, inclusiv de influență, dar și credincioși, și alta câștigă. Și, din acest considerent este clar că o detensionare a situației în acest caz nu cred că va exista. Pe de altă parte, nu este exclus ca această criză să poată fi rezolvată la nivel și mai sus, adică între patriarhi, să spunem așa, Daniel și Kiril. Doar că nu cred că lui Kiril, îi arde  atât de mult acum de Republica Moldova. Are probleme mult mai mari și este evident faptul că nici dânsul nu va vrea să renunțe la Republica Moldova.

Varianta audio a interviului:

 

Sursă foto: Victor Gotișan

Etichete:
„De-ale noastre” (4 februarie 2025) – Divinitatea românească a zilei de marți
Emisiuni marți, 4 februarie 2025, 08:44

„De-ale noastre” (4 februarie 2025) – Divinitatea românească a zilei de marți

De-ale noastre”, rubrică nouă în programele Radio România Iași! Etnologul Adina Hulubaș se va auzi în fiecare marți și joi în Bună...

„De-ale noastre” (4 februarie 2025) – Divinitatea românească a zilei de marți
Până la 7 februarie 2025, înscrieri deschise pentru cursuri gratuite la parașutism, planorism și pilotarea unui avion ultra-ușor. Iași și Suceava, aerocluburile din zona Moldovei care vor găzdui pregătirile teoretice și practice. Invitat la ”Weekend cu prieteni”, comandat Ciprian Drobotă. Realizator al ediției – Horia Daraban (26.01.2025)
Emisiuni luni, 3 februarie 2025, 17:04

Până la 7 februarie 2025, înscrieri deschise pentru cursuri gratuite la parașutism, planorism și pilotarea unui avion ultra-ușor. Iași și Suceava, aerocluburile din zona Moldovei care vor găzdui pregătirile teoretice și practice. Invitat la ”Weekend cu prieteni”, comandat Ciprian Drobotă. Realizator al ediției – Horia Daraban (26.01.2025)

Cu trupul și cu capul în nori, dar cu siguranță asta înseamnă o pregătire temeinică, dar și alte calități.  Este vorba despre cei care...

Până la 7 februarie 2025, înscrieri deschise pentru cursuri gratuite la parașutism, planorism și pilotarea unui avion ultra-ușor. Iași și Suceava, aerocluburile din zona Moldovei care vor găzdui pregătirile teoretice și practice. Invitat la ”Weekend cu prieteni”, comandat Ciprian Drobotă. Realizator al ediției – Horia Daraban (26.01.2025)
Cursuri de prim ajutor la Iași! Andra Bărbărie, director Crucea Roșie, filiala Iași, în Bună Dimineața cu Adina Șuhan
Emisiuni luni, 3 februarie 2025, 10:14

Cursuri de prim ajutor la Iași! Andra Bărbărie, director Crucea Roșie, filiala Iași, în Bună Dimineața cu Adina Șuhan

Cursuri de prim ajutor la Iași! 𝐂𝐫𝐮𝐜𝐞𝐚 𝐑𝐨𝐬̦𝐢𝐞 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐚̆ 𝐅𝐢𝐥𝐢𝐚𝐥𝐚...

Cursuri de prim ajutor la Iași! Andra Bărbărie, director Crucea Roșie, filiala Iași, în Bună Dimineața cu Adina Șuhan
”Codrii Iașilor”-un impact benefic în pregătirea expedițiilor montane. Alpinista ieșeană Laura Mareș cu Mihai Diac(part 1), la ”Pulsul Zilei” – 03.02.2025.
Emisiuni luni, 3 februarie 2025, 10:14

”Codrii Iașilor”-un impact benefic în pregătirea expedițiilor montane. Alpinista ieșeană Laura Mareș cu Mihai Diac(part 1), la ”Pulsul Zilei” – 03.02.2025.

Pregătirea expedițiilor montane, regimul de menținere a antrenamentelor la parametri cât mai competitivi, pasiunea și timpul dedicat pregătirii...

”Codrii Iașilor”-un impact benefic în pregătirea expedițiilor montane. Alpinista ieșeană Laura Mareș cu Mihai Diac(part 1), la ”Pulsul Zilei” – 03.02.2025.
Emisiuni duminică, 2 februarie 2025, 16:03

2 feb, 18.00-20.00 Viola – instrument solistic/Trenul A către lumea jazzului și o cronică de oratoriu, bonus pe site, la Univers Muzical cu Daniela Vlad

Messiah de Handel, la Filarmonica Moldova, în onoarea marelui compozitor la 340 de ani de la naștere. Cu un dirijor care adoră muzica barocă....

2 feb, 18.00-20.00 Viola – instrument solistic/Trenul A către lumea jazzului și o cronică de oratoriu, bonus pe site, la Univers Muzical cu Daniela Vlad
Emisiuni vineri, 31 ianuarie 2025, 11:27

Anul Nou Chinezesc sărbătorit la EuroEd și UMF Iași (I) – subiect al emisiunii Dialog intercultural de vineri, 31 IANUARIE 2025, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN

Dragi prieteni, la 23 ianuarie 2025, la Iași, în incinta sediului Fundației EuroEd (Str. Florilor, Nr. 1C), reprezentanții Școlii Primare EuroEd...

Anul Nou Chinezesc sărbătorit la EuroEd și UMF Iași (I) – subiect al emisiunii Dialog intercultural de vineri, 31 IANUARIE 2025, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN
Emisiuni joi, 30 ianuarie 2025, 13:57

Atenționări privind riscul de infarct și AVC. Conf.univ.dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe, cu Mihai Florin Pohoață, la ”Pulsul Zilei” – 30.01.2025.

Conf. univ. dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe vine cu detalii și recomandări astăzi, joi, 30 ianuarie 2025, în intervalul orar 14:25 –...

Atenționări privind riscul de infarct și AVC. Conf.univ.dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe, cu Mihai Florin Pohoață, la ”Pulsul Zilei” – 30.01.2025.
Emisiuni joi, 30 ianuarie 2025, 09:57

Omul care aduce vestea: Roboții de la CyLiis, din nou câștigători. Bună Dimineața cu Adina Șuhan

Omul care aduce vestea: Roboții de la CyLiis, din nou câștigători. Tinerii de la CyLiis, echipa de robotică de la Liceul Teoretic de...

Omul care aduce vestea: Roboții de la CyLiis, din nou câștigători. Bună Dimineața cu Adina Șuhan