Viitorul Muzeu al Locomotivelor Iași, un nou punct de atracţie al capitalei spirituale a României. Paul Zamfir (directorul clubului CFR Iaşi) şi Emil Gnatenco (ing. ceferist, regizor şi actor la clubul CFR Iaşi) prezenți în Matinalul ”Bună dimineața”.
Publicat de mihaipohoata, 2 aprilie 2019, 13:38
Prin Hotărâre de Guvern, trebuie să se înfiinţeze şi Centrul Muzeal al Locomotivelor Iaşi, după cel existent deja la Dej.
Bineînţeles că, la acest muzeu nu vor fi expuse doar locomotive, ci şi alte repere feroviare şi publicaţii feroviare. Pentru acest lucru, la Iaşi trebuie un buget şi poziţii de numire în schema de personal a oamenilor care vor amenaja şi coordona muzeul, inclusiv ghizi specializaţi iar oamenii care vor lucra efectiv în aceste muzee ceferiste să fie pasionaţi de tot ceea ce fac!
Pe 10 iunie 1939, sub tribunele stadionului Giuleşti din Bucureşti s-a înfiinţat primul muzeu ceferist. Numai că, în urma bombardamentelor americane din 4 aprilie 1944, de la Bucureşti, acesta a fost distrus în proporţie foarte mare.
În 1969 se redeschide Muzeul CFR din Bucureşti, locomotivele fiind trecute în anii care au urmat în tezaurul cultural al României.
Cert este că Iașul va avea, în curând, un Centru Muzeal al Locomotivelor.
Care este fundamentul acestui demers, ce trebuie exact pentru ca acest muzeu, care va fi unic în Moldova, să poată fi înființat, de unde vor fi aduse exponatele și din ce perioade vor fi acestea dar și unde va fi zona de amplasament, ne explică cei doi invitați Paul Zamfir (directorul clubului CFR Iaşi) şi Emil Gnatenco (ing. ceferist, regizor şi actor la clubul CFR Iaşi), astăzi marți, 2 aprilie 2019, în intervalul orar 9:10-9:20, din Matinalul ”Bună dimineața” – varianta optimă pentru o trezire de bun augur, pe toate frecvențele Radio Iași: 90,8 – 94,5 și 96,3 Mhz FM, 1053 Khz AM dar și live pe www.radioiasi.ro, emisiune realizată de Mihai Florin Pohoață.