Vinerea Patimilor în plan spiritual și religios. Părintele Ioan Bârgăoanu la ”Pulsul zilei”, cu Mihai Florin Pohoață – 3.05.2024.
Publicat de mihaipohoata, 3 mai 2024, 12:39
Vinerea Mare este utima vineri din Postul Paştelui și se numeşte Vinerea Patimilor sau Vinerea Seacă.
Este ziua în care Iisus a fost biciuit, scuipat şi răstignit pe cruce între doi tâlhari.
În Vinerea neagră, ziua cea mai neagră din istoria creştinismului, Iisus a murit pentru mântuirea lumii și iertarea păcatelor neamului omenesc.
Vinerea Mare este zi de post negru, în care nu se mănâncă şi nu se bea decât apă.
În această zi nu se lucrează şi nu se fac nici copturi pascale.
În bisericile ortodoxe este singura zi aliturgică, adică nu se oficiază Sfânta Liturghie.
În biserici se va cânta Prohodul Domnului – ce simbolizează punerea în mormânt a lui Hristos.
De asemenea, este ziua de pomenire a înfricoşătoarelor Patimi ale Mântuitorului şi de mărturisire a tâlharului celui recunoscător care a dobândit Raiul.
În Vinerea Mare se scoate în mijlocul bisericii Sfântul Epitaf (numit şi Sfântul Aer) pe sub care trec credincioşii, până sfârşitul slujbei Deniei Prohodului, care are loc în seara acestei zile.
Sfântul Epitaf este un obiect bisericesc de cult de formă dreptunghiulară, confecţionat din pânză de in, mătase sau catifea, pe care se află imprimată sau pictată icoana înmormântării Mântuitorului.
Acesta este aşezat pe o masă mai înaltă, iar credincioşii sărută Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfântul Epitaful şi trec de trei ori pe sub masa pe care este aşezat.
Această trecere pe sub masă a credincioşilor se doreşte a fi asemănarea trecerii prin mormânt a Mântuitorului, care S-a coborât în iad pentru a elibera sufletele drepţilor.
Prin moartea şi Învierea Sa, Hristos a sfărâmat porţile iadului, iar moartea a fost învinsă „Unde îţi este, moarte, biruinţa ta? Unde îţi este, moarte, boldul tău?”, spune Sfântul Apostol Pavel în Epistola întâi către Corinteni (15.55).
Aşa şi credincioşii îşi amintesc acum că şi ei trebuie să treacă prin moarte, prin mormânt pentru a merge la viaţa veşnică în Hristos.
Părintele Ioan Bârgăoanu, preot paroh al bisericii cu hramul Bunei Vestiri, din comuna Mânăstirea Cașin, județul Bacău este invitat astăzi, vineri, 3 mai 2024, în intervalul orar 12:25 – 12:40, la ”Pulsul zilei” – pe toate frecvențele Radio Iași: 90,8 – 94,5 și 96,3 Mhz FM, 1053 Khz AM dar și live pe www.radioiasi.ro, emisiune realizată și produsă de Mihai Florin Pohoață.
Sursă: părintele Ioan Bârgăoanu.