El Camino de Santiago pleacă de la Iași (Weekend cu prieteni, 2.11. 2019, realizator Mihaela Munteanu)
Publicat de mihaelamunteanu, 4 noiembrie 2019, 19:21 / actualizat: 12 noiembrie 2019, 14:32
În 2 noiembrie 2019, la ”Weekend cu prieteni”, am avut invitați pelerini, oameni deosebiți la care am ajuns prin Daniela Cadar – veche cunostință de-a mea, care s-a încumetat la un astfel de drum nu odată, ci de două ori și care a povestit ascultătorilor la vremea respectivă, despre semnificațiile unui pelerinaj pe El Camino de Santiago.
O mulțime de întrebări și-au găsit răspuns, când la microfonul emisiunii noastre au sosit oamenii care și-au curățit sufletul ca pelerini.
”Acolo nu se duce orice român. Eu mă duc de două ori pe an si sunt bucuros că le arat (străinilor-n.n.) și o altă față a românilor.” ”Am fost de nouăsprezece ori pe El Camino. E o stare specială…” ”M-am oprit într-o piață din Spania și am vorbit cu niște oameni normal, deși nu știam limba spaniolă. Pentru mine a fost o minune. Apoi, când am venit acasă, am mers la Institutul Cervantes și am învățat spaniola”- mi-a spus dl Profesor Univ. Dr. Ion Nicolae. Tot el mi-a vorbit îndelung despre Sf Iacob, pelerinul puțin cunoscut, important pentru ce înseamnă El Camino de Santiago.
Asociaţiile Creştin Umanitară „Slujirea Vieţii” şi Prietenilor „Camino de Santiago” România au identificat traseele pelerinilor care străbat România, unul dintre ele, pornind de la Iași. Vizita Papei Francisc din 1 iunie 2019 a însemnat sfințirea bornei care marchează extremitatea estică a drumului milenar, în capitala Moldovei.
În aceste zile, am asistat la continuarea acestui început prin proiectul ”Punem Iașul pe harta Camino”, finanțat de Primăria Municipiului Iași.
Pr. Dr. Javier Quesada, vicepreședintele Asociației Prietenilor ”Camino de Santiago” România, ne-a împărtățit obiectivele asociației, care timp de trei zile a derulat o serie de evenimente la Iași.
Așadar, Iasul este extremitatea estică a El Camino. Ce înseamnă pentru Iași să fie pe harta El Camino? O confirmare a prezenței într-un circuit european. Începutul a fost făcut, urmarea ține și de efortul autorităților din trei județe: Iași, Neamț și Băcău.
El Camino pe teritorul României va însemna pașii contemporanilor, amestecați cu urmele pașilor pelerinilor de demult, un fel de resfințire a pământului, ca loc în care omul vietuiește, cu tot respectul pe care Pamântul și Cerul le merită de la om.
Următoarea emisiune ”Weekend cu prieteni” va fi prilej de noi cunoștințe din rândul pelerinilor.