Parlamentul român a recunoscut limba surzilor. Povestea din spate și urmările sunt incredibile (”Weekend cu prieteni”, realizator Mihaela Munteanu, 29.02.2020)
Publicat de mihaelamunteanu, 29 februarie 2020, 13:51 / actualizat: 29 februarie 2020, 20:23
A fost votată legea prin care Limba semnelor române a fost recunoscută ca limba maternă a persoanelor surde.
E o mare victorie pentru respectarea Drepturilor Omului pentru o minoritate, victorie care ascunde ani de muncă și convingere. Un deputat- Adriana Săftoiu, care a trecut de limita funcției ei și a devenit un adevărat militant pentru acest drept, a mărturisit: ”pentru mine a fost nu doar o experiența legislativă, ci și una de viața (am avut ocazia și șansa de a cunoaște oameni minunați din comunitatea aceasta care m-au ajutat sa înțeleg cine sunt ei, care le sunt problemele și implicit soluțiile), pentru beneficiarii ei- un drept care trebuia demult recunoscut, iar pentru Romania- încă un pas spre normalitate.
Majoritatea românilor nu înțeleg ce drame trăiesc surzii pentru că nu au interpreți, pentru că noi, românii și celelalte minorități recunoscute în România, nu prea suntem deschiși să acceptăm diversitatea.
Urmăriți povestea din spatele acestui act normativ revoluționar și aflați consecințele, din interviul realizat de Mihaela Munteanu cu dna Adriana Săftoiu.
Limba Semnelor Române e limbă de sine stătătoare, cu propriile reguli de gramatică, topică, sintaxă. 48 de țări au recunoscut de zeci de ani limba semnelor ca limbă maternă pentru persoanele surde din acele ţări. Era timpul ca și România să se alăture lor.
Mihaela Munteanu