Ziua Internațională a Rromilor, sărbătorită la Iași – Luni, 8 APRILIE 2024, h 20:30, în emisiunea Viața Rromilor cu Dumitru ȘERBAN
Publicat de Andreea Drilea, 8 aprilie 2024, 11:28 / actualizat: 8 aprilie 2024, 16:58
An de an, la 8 APRILIE, este sărbătorită Ziua Internațională a Romilor. Această dată a fost declarată oficial în anul 1990, în Serock, Polonia, la cel de-al IV-lea Congres Mondial al Uniunii Internaționale a Romilor, în onoarea primei mari întâlniri internaționale a reprezentanților romilor din 7-12 aprilie 1971 în Chelsfield.
Cu prilejul acestei sărbători, reprezentanții Casei de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iași, în parteneriat cu cei ai Asociației Romilor Ursari și cu sprijinul celor din Biroul Județean pentru Romi, au organizat în ziua de sâmbătă, 6 aprilie, începând cu ora 11, manifestarea „Bazarul Cultural al Romilor”. Evenimentul s-a desfășurat în Parcul Copou din târgul Iașilor. Publicul a asistat la un frumos spectacol de muzică și dansuri tradiționale rome. Înainte de începerea manifestării, am stat de vorbă cu doamna Elena Motaș, consilierul pentru problemele rromilor în Instituția Prefectului Județului Iași. Doamna Elena Motaș ne conturează o imagine a evenimentului, cu accent pe obiectivele acestuia. De la interlocutorul nostru, aflăm amănunte și despre invitații la „Bazarul Cultural al Rromilor”. Doamna Motaș ne vorbește și despre situația din unele comunități de rromi din județul Iași având, aproape de finalul dialogului, cu prilejul Zilei Internaționale a Romilor, un mesaj.
Reamintim că, în ediția de astăzi a emisiunii noastre, relatăm de la „Bazarul Cultural al Romilor”, manifestare care s-a desfășurat sâmbătă, 6 aprilie 2024, începând cu ora 11, în Parcul Copou din târgul Iașilor. Evenimentul a fost organizat de către reprezentanții Casei de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iași, în parteneriat cu cei ai Asociației Romilor Ursari și cu sprijinul celor din Biroul Județean pentru Romi.
Al doilea interlocutor al emisiunii este domnul David Panțîru, membru al Fanfarei Zece Prăjini Sukar (satul Zece Prăjini, comuna Dagâța, Județul Iași). Invitatul nostru ne spune, pe scurt, povestea fanfarei din care face parte, cu accent pe trecutul și prezentul acesteia; interlocutorul nostru ne amintește și despre repertoriul fanfarei, precizându-ne momentul când a luat naștere în sufletul domniei sale dragostea pentru muzica de fanfară.
Vestitul rapsod popular Jenică Panțîru, clarinetist, tatăl interlocutorului nostru, este cel care a ctitorit acest prestigios grup de fanfară. David Panțîru ne oferă amănunte concrete despre instrumentele fanfarei, cu accent pe repertoriul zonei din care-și trage originea, amintindu-ne și de principalele albume înregistrate, de-a lungul anilor, de către Fanfara Zece Prăjini Shukar.
Stimați prieteni, în speranța că v-am stârnit interesul, și sigur am făcut-o, cu temele prezentate, vă invit ca luni, 8 APRILIE 2024, între 20:30 – 21, să fiți alături de Radio România Iași (pe toate frecvențele: 1053 KHz/AM, 90,8; 94,5 și 96,3 MHz/FM), pentru a urmări emisiunea: Viața Rromilor.
Ne auzim, online, AICI – https://www.radioiasi.ro/asculta-live/