Ascultă Radio România Iași Live

𝐅𝐄𝐒𝐓𝐈𝐕𝐀𝐋𝐔𝐋 𝐃𝐄 𝐀𝐑𝐓Ă 𝐂𝐎𝐍𝐓𝐄𝐌𝐏𝐎𝐑𝐀𝐍Ă 𝐑𝐎𝐍𝐎 𝐀𝐑𝐓 𝐂𝐎𝐍𝐍𝐄𝐂𝐓 Iași 22-24 ianuarie 2025 Iași

Iași 22-24 ianuarie: 𝐅𝐄𝐒𝐓𝐈𝐕𝐀𝐋𝐔𝐋 𝐃𝐄 𝐀𝐑𝐓Ă 𝐂𝐎𝐍𝐓𝐄𝐌𝐏𝐎𝐑𝐀𝐍Ă 𝐑𝐎𝐍𝐎 𝐀𝐑𝐓 𝐂𝐎𝐍𝐍𝐄𝐂𝐓

𝐅𝐄𝐒𝐓𝐈𝐕𝐀𝐋𝐔𝐋 𝐃𝐄 𝐀𝐑𝐓Ă 𝐂𝐎𝐍𝐓𝐄𝐌𝐏𝐎𝐑𝐀𝐍Ă 𝐑𝐎𝐍𝐎 𝐀𝐑𝐓 𝐂𝐎𝐍𝐍𝐄𝐂𝐓 este un Festival care aduce în centrul Iașului cultural elemente variate de artă contemporană din România și Norvegia, susținute de artiști din cele două state partenere și prezentate sub forma unor evenimente artistice deschise publicului larg. 𝐈𝐧𝐭𝐫𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐥𝐢𝐛𝐞𝐫ă 𝐥𝐚 𝐭𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐞𝐯𝐞𝐧𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐨𝐫𝐠𝐚𝐧𝐢𝐳𝐚𝐭𝐞! 22 ian: 𝐂𝐨𝐧𝐜𝐞𝐫𝐭 𝐝𝐞 𝐦𝐮𝐳𝐢𝐜ă 𝐜𝐨𝐫𝐚𝐥ă ș𝐢 𝐢𝐧𝐬𝐭𝐫𝐮𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐥ă 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐞𝐦𝐩𝐨𝐫𝐚𝐧ă ora 17.00, Sala Gaudeamus a Casei Studenților din Iași Recital 𝐆𝐫𝐮𝐩𝐮𝐥 𝐏𝐬𝐚𝐥𝐭𝐢𝐜 𝐒𝐟. 𝐕𝐨𝐢𝐞𝐯𝐨𝐝 Ș𝐭𝐞𝐟𝐚𝐧 𝐜𝐞𝐥 𝐌𝐚𝐫𝐞, 𝐈𝐚ș𝐢 – Dirijor Matei Teodor Doroșincă; Recital 𝐄𝐬𝐬𝐞𝐧𝐳𝐚 𝐐𝐮𝐚𝐫𝐭𝐞𝐭– Patricia Iacob - vI/Bianca Stan – vII/Catalina Bordeianu – vIII/Mertic Diana - violoncel; Recital 𝐃𝐫𝐚𝐠𝐨ș 𝐂𝐚𝐧𝐭𝐞𝐚 – pian solo; Recital 𝐃𝐫𝐚𝐠𝐨ș 𝐂𝐚𝐧𝐭𝐞𝐚 & 𝐁𝐣𝐚𝐫𝐧𝐞 𝐌𝐚𝐠𝐧𝐮𝐬 𝐉𝐞𝐧𝐬𝐞𝐧 - pian & vioară; Recital 𝐃𝐫𝐚𝐠𝐨ș 𝐂𝐚𝐧𝐭𝐞𝐚 – pian/ 𝐁𝐣𝐚𝐫𝐧𝐞 𝐌𝐚𝐠𝐧𝐮𝐬 𝐉𝐞𝐧𝐬𝐞𝐧 – vioară/ 𝐌𝐚𝐫𝐢 𝐀𝐬𝐜𝐡𝐞𝐡𝐨𝐮𝐠 – soprană; Recital 𝐂𝐨𝐫𝐮𝐥 𝐓𝐡𝐞 𝐎𝐧𝐞𝐬 𝐕𝐨𝐜𝐚𝐥 𝐀𝐫𝐭𝐢𝐬𝐭𝐬 - Dirijor Alexandru Semeniuc; 23 ian: 𝐄𝐱𝐩𝐨𝐳𝐢ț𝐢𝐞 𝐝𝐞 𝐚𝐫𝐭ă 𝐯𝐢𝐳𝐮𝐚𝐥ă 23 ianuarie 2025, ora 16.00, Sala Henri Coandă a Palatului Culturii din Iași Apel video on-line în direct cu Martin Romberg, directorul Muzeului Nerdrum din Stavern, Norvegia care va prezenta în direct un tur al Muzeului și un scurt istoric al acestuia;  Poezie și lieduri academice 𝘈𝘭𝘵𝘢𝘳𝘦 𝘥𝘦 𝘭𝘶𝘮𝘪𝘯ă – 𝐜𝐨𝐧𝐟. 𝐮𝐧𝐢𝐯. 𝐝𝐫. 𝐌𝐢𝐡𝐚𝐞𝐥𝐚 𝐋𝐨𝐫𝐞𝐝𝐚𝐧𝐚 𝐆â𝐫𝐥𝐞𝐚 – voce/ 𝐥𝐞𝐜𝐭. 𝐮𝐧𝐢𝐯. 𝐝𝐫. 𝐈𝐧𝐚 𝐂𝐫𝐢𝐬𝐭𝐞𝐚 – pian;  Prezentare expoziție de Pictură în acuarelă; Artă meșteșugărească; Pictură icoane pe sticlă;  Duo 𝐆𝐫𝐚𝐜𝐞 𝐉𝐞𝐞 𝐄𝐮𝐧 𝐎𝐡 – pian/ 𝐁𝐣𝐚𝐫𝐧𝐞 𝐌𝐚𝐠𝐧𝐮𝐬 𝐉𝐞𝐧𝐬𝐞𝐧 – vioară; 24 ianuarie 2025, ora 11.00, 𝐒𝐩𝐞𝐜𝐭𝐚𝐜𝐨𝐥 𝐝𝐞 𝐦𝐮𝐳𝐢𝐜ă ș𝐢 𝐝𝐚𝐧𝐬 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐞𝐦𝐩𝐨𝐫𝐚𝐧 în Sala mare a Ateneului din Iași   𝐃𝐫𝐚𝐠𝐨ș 𝐂𝐚𝐧𝐭𝐞𝐚 / 𝐆𝐫𝐚𝐜𝐞 𝐉𝐞𝐞 𝐄𝐮𝐧 𝐎𝐡;  cântece romantice cu 𝐌𝐚𝐫𝐢 𝐀𝐬𝐜𝐡𝐞𝐧𝐡𝐨𝐮𝐠 – soprană/ 𝐆𝐫𝐚𝐜𝐞 𝐉𝐞𝐞 𝐄𝐮𝐧 𝐎𝐡 – pian;  Trio 𝐌𝐚𝐫𝐢 𝐀𝐬𝐜𝐡𝐞𝐡𝐨𝐮𝐠 – soprană/ 𝐁𝐣𝐚𝐫𝐧𝐞 𝐌𝐚𝐠𝐧𝐮𝐬 𝐉𝐞𝐧𝐬𝐞𝐧 – vioară/ 𝐆𝐫𝐚𝐜𝐞 𝐉𝐞𝐞 𝐄𝐮𝐧 𝐎𝐡 – pian; Moment de dans contemporan 𝐆𝐚𝐛𝐫𝐢𝐞𝐥 𝐒𝐜𝐚𝐥𝐬𝐜𝐡𝐢/𝐓𝐜𝐚𝐜𝐢𝐮𝐜 𝐀𝐧𝐝𝐫𝐞𝐢;

Iași 22-24 ianuarie: 𝐅𝐄𝐒𝐓𝐈𝐕𝐀𝐋𝐔𝐋 𝐃𝐄 𝐀𝐑𝐓Ă 𝐂𝐎𝐍𝐓𝐄𝐌𝐏𝐎𝐑𝐀𝐍Ă 𝐑𝐎𝐍𝐎 𝐀𝐑𝐓 𝐂𝐎𝐍𝐍𝐄𝐂𝐓

Publicat de dvlad, 21 ianuarie 2025, 17:23 / actualizat: 22 ianuarie 2025, 18:07

𝐅𝐄𝐒𝐓𝐈𝐕𝐀𝐋𝐔𝐋 𝐃𝐄 𝐀𝐑𝐓Ă 𝐂𝐎𝐍𝐓𝐄𝐌𝐏𝐎𝐑𝐀𝐍Ă ”𝐑𝐎𝐍𝐎 𝐀𝐑𝐓 𝐂𝐎𝐍𝐍𝐄𝐂𝐓” este organizat în cadrul proiectului “BI-CONTEMP ART – Bilateral Initiative in Contemporary Art”, Inițiativă bilaterală finanțată prin Granturile SEE și Norvegiene – Fondul Naţional Bilateral în cadrul Programului RO-CULTURA;
Parteneri în implementarea proiectului: Asociația Iubire și Încredere Iași și SC DAC PERFORMANCE MUSIC Norvegia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21 ianuarie 𝐒𝐞𝐬𝐢𝐮𝐧𝐢 𝐝𝐞 𝐍𝐞𝐭𝐰𝐨𝐫𝐤𝐢𝐧𝐠 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐌𝐚𝐧𝐚𝐠𝐞𝐦𝐞𝐧𝐭 𝐂𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐚𝐥 organizate în cadrul proiectului “BI-CONTEMP ART – Bilateral Initiative in Contemporary Art”, Inițiativă bilaterală finanțată prin Granturile SEE și Norvegiene – Fondul Naţional Bilateral în cadrul Programului RO-CULTURA!
Descoperă cum să îmbunătățești organizarea evenimentelor artistice și să creezi colaborări internaționale durabile. Aceste sesiuni interactive aduc laolaltă experți din România și Norvegia pentru un schimb valoros de experiențe și bune practici.

Invitat prof. Andreas Sonning, director artistic al Sonning Music Performance, profesor la Academia de Muzică din Oslo, Norvegia

  •    Prezentări și studii de caz despre managementul cultural.
    • Ateliere practice pentru planificarea și promovarea evenimentelor culturale.
    • Discuții interactive despre organizarea evenimentelor artistice, finanțarea proiectelor și marketing cultural.
    • Mese rotunde și networking pentru schimb de bune practici.

Rezultate așteptate: Consolidarea relațiilor culturale între experții din România și Norvegia, îmbunătățirea abilităților în management cultural și crearea unui cadru sustenabil pentru colaborare continuă.

 

22 ianuarie 2025, ora 17.00, Sala Gaudeamus a Casei Studenților din Iași 𝐂𝐨𝐧𝐜𝐞𝐫𝐭 𝐝𝐞 𝐦𝐮𝐳𝐢𝐜ă 𝐜𝐨𝐫𝐚𝐥ă ș𝐢 𝐢𝐧𝐬𝐭𝐫𝐮𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐥ă 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐞𝐦𝐩𝐨𝐫𝐚𝐧ă

𝐆𝐫𝐮𝐩𝐮𝐥 𝐏𝐬𝐚𝐥𝐭𝐢𝐜 𝐒𝐟. 𝐕𝐨𝐢𝐞𝐯𝐨𝐝 Ș𝐭𝐞𝐟𝐚𝐧 𝐜𝐞𝐥 𝐌𝐚𝐫𝐞, 𝐈𝐚ș𝐢 – Dirijor Matei Teodor Doroșincă

Grupul psaltic „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” s-a format în anul 2021, din inițiativa unui grup de studenți teologi, dornici să promoveze muzica psaltică, avându-l dirijor pe Matei-Teodor Doroșincă.

Până în prezent, grupul a participat la numeroase concerte, atât de muzică psaltică cât și de muzică tradițională, hramuri, sfințiri de biserică, înregistrări audio-video și evenimente culturale.

Printre cele mai importante activități se numără: participarea la concursul online de muzică psaltică pentru soliști și grupuri, organizat în cadrul festivalului de muzică bizantină de la Iași (IBMF-2022), unde s-a clasat pe primul loc și a fost desemnat marele câștigător la categoria C.

De asemenea, în anul 2023, grupul a efectuat două turnee în străinătate, în Spania și Grecia, unde au concertat în marile catedrale ale lumii: Sagrada Familia din Barcelona, Catedrala Mitropolitană Sfântul Grigorie Palama și Catedrala Sfântul Dimitrie, din Salonic. De-a lungul anilor, s-au pus bazele unei strânse colaborări cu grupul psaltic „Tesaloniki Imnodoi”, coordonat de Prof.Univ.Dr. Ioannis Liakos.

𝐄𝐬𝐬𝐞𝐧𝐳𝐚 𝐐𝐮𝐚𝐫𝐭𝐞𝐭

Essenza Quartet oferă divertisment muzical personalizat în detaliu și își dorește să reflecte personalitatea și esența fiecărui eveniment. Cu un istoric muzical ce le recomandă, proiectul a apărut în anul 2015, din dorința unor tinere talente ieșene de a ieși din tipar.

Notorietatea obținută de-a lungul timpului le-a oferit oportunități pentru a colabora cu mari artiști precum: Eugen Doga, Dorel Vișan, Brio Sonores și mulți alții.

Pentru că fiecare eveniment este diferit și trebuie să facă față oricărei provocări, Essenza Quartet are un repertoriu ce cuprinde peste 100 de melodii din toate genurile muzicale.

 

Dragoș Andrei Cantea este un produs artisic al școlii ieșene de muzică, având-o ca mentor între anii 1999-2017 pe Ioana Stănescu, atât în perioada studiilor preuniversitare, cât și la nivel de licență și prim masterat. Această perioadă a însemnat fundamentul formării sale artistice, concretizată în zeci de premii la concursuri internaționale, precum și recitaluri și concerte simfonice pe scene importante din România.

Este triplu absolvent al Universității Naționale de Arte „George Enescu” (UNAGE) din Iași, la nivelurile licență, masterat și doctorat – sub îndrumarea maestrului VOCES, Dan Prelipcean.

Este de asemenea alumni al Academiei Norvegiene de Muzică din Oslo, unde a studiat cu Håvard Gimse și Kathryn Stott între 2017 și 2021, absolvind cu un proiectul interdisciplinar „Naționalismul în muzică – un instrument atistic-diplomatic de înțelegere a valorilor comune”.

Ca pianist concertist, Dragoș a fost invitat la importante Filarmonici din România, precum Iași, Bacău, Oradea, Timișoara, Sibiu, Brașov. În afara României, a susținut concerte simfonice și recitaluri la St. James’ Piccadilly din Londra, Opera Regală Norvegiană din Oslo, Opera Națională Canadiană din Toronto sau Temppeliaukio din Helsinki. A colaborat cu dirijori precum Cristian Mandeal, Fergus MacAlpine, Vlad Vizireanu, Pawel Kapula sau Theo Wolters, și a susținut concerte camerale alături de muzicieni de renume precum Hyeyoon Park, Wen-Sinn Yang sau Kathryn Stott.

În 2017, a fondat DAC Music Performance în Oslo, organizație prin care gestionează programe culturale ale unor companii norvegiene precum Telenor, DNB Sparebankstielsen și Nordea, contribuind la implementarea unor inițiative artistice inovatoare și în relații bilaterale cu alte state, sub egida Consiliului Artistic al Norvegiei.

În formarea sa macro culturală, Dragoș este beneficiar al unor programe de mentorat și burse precum Roche Continents 2018, Act in Art 2019, sau programul Rising Leaders al Ambasadei Statelor Unite din Norvegia. Din 2020, Dragoș este co-fondator și director artistic al Festivalului Classix, recunoscut astăzi ca cel mai amplu eveniment independent dedicat muzicii clasice din Nord-Estul României. La nivel pedagogic, este lector invitat al Academiilor de Muzică din Oslo și din Vaasa (Finlanda), și susține masterclass-uri în Finlanda, România și Singapore, participând și în jurii la concursuri internaționale de pian. În 2023 este numit consilier onorific al Ministerului Culturii din România, iar în 2024 publică la Editura Muzicală și Editura Artes studiul comprehensiv „Integrala Creației Pianistice a lui Leoš Janáček. Transcendență prin Programatism”.

Bjarne Magnus Jensen este un violonist norvegian cu o experiență solidă ca solist, muzician de cameră și lider de orchestră.

Născut la Kristiansand în 1983, Bjarne Magnus a studiat vioară timp de doi ani în Elveția la Liceul de Muzică și Teatru din Berna și și-a continuat studiile la Academia Norvegiană de Muzică cu profesorul Detlef Hahn.

De asemenea, a lucrat intens în SUA cu legendara violonistă Camilla Wicks.

Este un violonist versatil, care îmbrățișează multe stiluri diferite, cum ar fi jazzul și tangoul, și a realizat turnee în Asia, Africa, America de Sud și America de Nord, precum și în majoritatea țărilor europene.

A cântat în multe festivaluri diferite, cum ar fi Festivalul de Muzică de Cameră Risør, Festivalul Internațional Bergen, Festivalul de Muzică de Cameră de la Oslo, Festivalul Internațional de Muzică de la Kyoto și Festivalul Cervantino din Mexic. Jensen este, de asemenea, concertmaestru invitat în multe dintre orchestrele norvegiene și predă la Academia Norvegiană de Muzică din 2011.

ari Aschehoug este o tânără soprană lirică, absolventă a Academiei Norvegiene de Muzică din Oslo. A studiat cu soprana Ann-Helen Moen. Repertoriul ei este versatil și include totul, de la muzică veche la lied, romanțe și operă.

A colaborat ca solistă cu Ansamblul baroc norvegian (Barokkanerne), în cadrul școlii de vară de muzică veche din Cambridge 2022 a cântat Fairy Queen de Purcell sub bagheta lui Laurence Cummings și rolul de soprană din Messiah de Händel, Oratoriul de Crăciun de Bach, Pergolesi – Stabat mater, Gloria de Vivaldi, Requiem de Fauré etc.

Mari a făcut parte din Corul de copii al Operei norvegiene de la 8 la 18 ani. Ea a colaborat cu Oscarsborg Opera în concertul de aniversare 20 de ani și într-un proiect numit Opera Ung cântând Adina. Ea a făcut parte din noul sezon al Academiei de Operă al Queen Sonja Competitions, sezonul 23/24.

În 2023, a cântat în Simfonia a IV-a de Mahler cu KORK (Orchestra Norvegiană Radio) și dirijorul Jonas Bürgin. A fost invitată la Festivalul de Muzică de Cameră Arctic de la Svalbard în 2024, unde a prezentat în premieră absolută o operă de Rachel Peters și Simfonia Mahler 4 cu Filarmonica Arctică și dirijorul Ben Palmer.

 

𝐂𝐨𝐫𝐮𝐥 𝐓𝐡𝐞 𝐎𝐧𝐞𝐬 𝐕𝐨𝐜𝐚𝐥 𝐀𝐫𝐭𝐢𝐬𝐭𝐬 – Dirijor Alexandru Semeniuc

Intrat în peisajul muzical al Iașului la începutul anului 2023, acest cor a luat ființă din inițiativa unui grup de studenți și absolvenți ai Universității de Arte George Enescu din Iași. Astăzi membrii grupului sunt profesioniști ai artei cântului provenind de la diferite instituții precum Opera Națională Iași, Filarmonica din Iași și Universitatea de Arte din Iași. Scopul declarat al acestora este deosebit de nobil: cultivarea frumosului în muzică, revigorarea repertoriului coral academic și promovarea păcii, credinței și prieteniei.

Cel care și-a asumat conducerea muzicală a acestei formații este Alexandru Semeniuc, un tânăr muzician activ atât din punct de vedere interpretativ, cât și componistic. Peste 100 de concerte și concursuri naționale și internaționale, peste 80 de compoziții muzicale, unele dintre ele premiate la nivel național și internațional, printre care Marele Premiu al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România pentru compoziție muzicală corală în 2023.

 

23 ianuarie 2025, ora 16.00, Sala Henri Coandă a Palatului Culturii din Iași
Duo MI este alcătuit din 𝐂𝐨𝐧𝐟. 𝐔𝐧𝐢𝐯. 𝐃𝐫. 𝐌𝐢𝐡𝐚𝐞𝐥𝐚 𝐋𝐨𝐫𝐞𝐚𝐧𝐚 𝐆â𝐫𝐥𝐞𝐚, voce și 𝐋𝐞𝐜𝐭. 𝐔𝐧𝐢𝐯. 𝐃𝐫. 𝐈𝐧𝐚 𝐂𝐫𝐢𝐬𝐭𝐞𝐚 Stoica, pian.

Pe cele două artiste le leagă activitatea didactică din Universitatea Națională de Arte George Enescu din Iași, dar și numeroase proiecte muzicale, adesea caritabile, fiecare apariție pe scenă fiind prilej de împlinire și reală bucurie.

Repertoriul propus va fi alcătuit din lieduri academice semnate de renumitul compozitor, profesor, dirijor și orchestrator Sabin Pautza, pe versurile regretatei Carmen Pasat.

Lucrările muzicale se vor îmbina cu poezii scrise de poeții ieșeni Radu Grădinaru și Paul Gorban într-un melanj muzical-literar de înaltă ținută din care nu vor lipsi elemente de improvizație vocală.

 

Evenimentul expozițional încadrat în 𝐅𝐄𝐒𝐓𝐈𝐕𝐀𝐋𝐔𝐋 𝐃𝐄 𝐀𝐑𝐓Ă 𝐂𝐎𝐍𝐓𝐄𝐌𝐏𝐎𝐑𝐀𝐍Ă ”𝐑𝐎𝐍𝐎 𝐀𝐑𝐓 𝐂𝐎𝐍𝐍𝐄𝐂𝐓” oferă tinerilor artiști posibilitatea de conectare la un eveniment multidimensional în care experiența vizuală va veni ca o completare a momentelor muzicale și poetice din program, un context ideal de stimulare a creativității, performanței și originalității.
𝐄𝐱𝐩𝐨𝐳𝐢ț𝐢𝐚 „𝐑𝐢𝐭𝐦𝐮𝐫𝐢” aduce în atenția publicului o colecție de lucrări plastice realizate de 𝐞𝐥𝐞𝐯𝐢𝐢 𝐂𝐨𝐥𝐞𝐠𝐢𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐍𝐚ț𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐝𝐞 𝐀𝐫𝐭ă „𝐎𝐜𝐭𝐚𝐯 𝐁ă𝐧𝐜𝐢𝐥ă” 𝐈𝐚ș𝐢, în diverse tehnici de sculptură, pictură sau grafică; creațiile expuse ne introduc, prin tematică și abordare, în lumea și trăirile specifice vârstei adolescentine a autorilor, coordonați de profesorii de specialitate: Raluca Gabriela Adamescu, Carmen Răileanu, Dumitru Cristescu și Vicențiu Adrian Vînău.

𝐄𝐦𝐢𝐥𝐢𝐚 𝐀𝐧𝐧𝐚 𝐌𝐚𝐫𝐢𝐚 𝐀𝐥𝐞𝐱𝐚𝐧𝐝𝐫𝐮, absolventă a Academiei de Arte „George Enescu” din Iași, promoția 1997, secția Pedagogie muzicală. A activat inițial cu succes ca profesor de muzică. În 2004, a făcut o schimbare semnificativă, trecând în mediul privat, unde a ocupat funcția de director de vânzări.

Începând din 2021, s-a dedicat exclusiv pasiunii sale pentru pictură, concentrându-se pe tehnica acuarelei. A urmat mai multe cursuri de specializare, în cadrul cărora a aprofundat stilurile impresionist și abstract, care definesc astăzi lucrările sale. Subiectele predominante ale picturilor sale sunt florale, reflectând o sensibilitate deosebită pentru naturalețea și frumusețea lumii înconjurătoare.

Munca sa artistică a fost apreciată pentru expresivitatea culorilor și delicatețea detaliilor, iar în prezent, continuă să exploreze și să experimenteze diverse tehnici și stiluri, contribuind la îmbogățirea peisajului cultural al Iașului.

Cunoscuta artistă plastică 𝐀𝐧𝐠𝐞𝐥𝐚 𝐂𝐫𝐞𝐧𝐠ă𝐧𝐢ș, recunoscută pentru contribuțiile sale în domeniul artei contemporane, va expune o parte dintre lucrările sale în cadrul 𝐅𝐄𝐒𝐓𝐈𝐕𝐀𝐋𝐔𝐋𝐔𝐈 𝐃𝐄 𝐀𝐑𝐓Ă 𝐂𝐎𝐍𝐓𝐄𝐌𝐏𝐎𝐑𝐀𝐍Ă 𝐑𝐎𝐍𝐎 𝐀𝐑𝐓 𝐂𝐎𝐍𝐍𝐄𝐂𝐓.

Absolventă a Universității de Arte „George Enescu” din Iași, Angela Crengăniș și-a completat studiile dobândind o fundamentare solidă în diverse tehnici artistice, inclusiv pictură și sculptură.

După finalizarea studiilor, a devenit profesor la Colegiul Național de Arte Octav Băncilă din Iași, unde a dedicat timp și efort formării tinerelor talente. Ca mentor, s-a angajat să dezvolte creativitatea studenților săi, stimulându-i să exploreze și să își exprime viziuni artistice unice.

Stilul său artistic se distinge printr-o fuzionare a tehnicilor tradiționale cu cele contemporane, abordând teme precum identitatea, memoria și relația omului cu natura. Lucrările sale sunt caracterizate de o profunzime emoțională și o atenție la detalii, fiind prezentate în diverse expoziții naționale și internaționale.

Angela Cregăniș este nu doar un artist dedicat, ci și un mentor inspirat, cu o influență pozitivă asupra comunității artistice din Iași. Prin activitatea sa, continuă să contribuie la dezvoltarea artei contemporane și să inspire viitoarele generații de artiști.

𝐆𝐫a𝐜𝐞 𝐉𝐞𝐞 𝐄𝐮𝐧 𝐎𝐡, pianistă de origine sud-coreeană cu o carieră muzicală impresionantă, dezvoltată în principal în Regatul Unit și Scandinavia.

Născută în Coreea de Sud, Grace și-a început parcursul muzical în Marea Britanie, studiind mai întâi la prestigioasa Wells Cathedral School sub îndrumarea profesoarei Hilary Coates-Elton.

Și-a continuat studiile la Royal Academy of Music din Londra, unde a obținut licența, apoi la Guildhall School of Music & Drama, unde a absolvit masterul în 2017. Din 2018, Grace s-a stabilit în Scandinavia, perfecționându-și studiile la Academia Norvegiană de Muzică din Oslo sub îndrumarea profesorilor Håvard Gimse și Marianna Shirinyan.

De-a lungul carierei sale, Grace a primit numeroase distincții și burse, printre care Charity of Mary Barnes și Leverhulme Trust Scholarships în 2015. A fost invitată să concerteze în locații prestigioase precum St. Martin-in-the-Fields, Milton Court și Barbican Centre din Londra, precum și la festivaluri renumite ca Bloomsbury Festival, Cheltenham Festival și Oslo Kammermusikkfestivalen.

Un moment remarcabil în cariera sa a fost când a devenit prima pianistă coreeană invitată să cânte la cea de-a 41-a Ceremonie de Prezentare a Prințesei Benedikte a Danemarcei. Grace este, de asemenea, o promotoare activă a compozitorilor contemporani, fiind implicată în proiecte precum „Total Immersion: Louis Andriessen” la Guildhall în 2016.

În prezent, Grace este implicată într-un proiect de cercetare artistică intitulat „Borderless Ends of the East and the West”, publicat în 2022. Activitatea sa concertistică se extinde în țări precum Regatul Unit, Norvegia, Suedia, Belgia, România, Elveția, Canada, SUA și Coreea de Sud.

Pe lângă cariera sa de concert, Grace face parte din staff-ul academic al Oslo International Piano School.

24 ianuarie 2025, ora 11.00, 𝐒𝐩𝐞𝐜𝐭𝐚𝐜𝐨𝐥 𝐝𝐞 𝐦𝐮𝐳𝐢𝐜ă ș𝐢 𝐝𝐚𝐧𝐬 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐞𝐦𝐩𝐨𝐫𝐚𝐧 în Sala mare a Ateneului din Iași
𝐃𝐫𝐚𝐠𝐨ș 𝐂𝐚𝐧𝐭𝐞𝐚 / 𝐆𝐫𝐚𝐜𝐞 𝐉𝐞𝐞 𝐄𝐮𝐧 𝐎𝐡;
cântece romantice cu 𝐌𝐚𝐫𝐢 𝐀𝐬𝐜𝐡𝐞𝐧𝐡𝐨𝐮𝐠 – soprană/ 𝐆𝐫𝐚𝐜𝐞 𝐉𝐞𝐞 𝐄𝐮𝐧 𝐎𝐡 – pian;
Trio 𝐌𝐚𝐫𝐢 𝐀𝐬𝐜𝐡𝐞𝐡𝐨𝐮𝐠 – soprană/ 𝐁𝐣𝐚𝐫𝐧𝐞 𝐌𝐚𝐠𝐧𝐮𝐬 𝐉𝐞𝐧𝐬𝐞𝐧 – vioară/ 𝐆𝐫𝐚𝐜𝐞 𝐉𝐞𝐞 𝐄𝐮𝐧 𝐎𝐡 – pian;
Moment de dans contemporan 𝐆𝐚𝐛𝐫𝐢𝐞𝐥 𝐒𝐜𝐚𝐥𝐬𝐜𝐡𝐢/𝐓𝐜𝐚𝐜𝐢𝐮𝐜 𝐀𝐧𝐝𝐫𝐞𝐢;

FOTOGEOGRAFICA duplex fotografic București – Iași
Evenimente Radio Iaşi vineri, 10 ianuarie 2025, 09:43

FOTOGEOGRAFICA duplex fotografic București – Iași

Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti și Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași organizează un dublu eveniment...

FOTOGEOGRAFICA duplex fotografic București – Iași
Simbioza artelor la Piatra Neamț, de Ziua Culturii Naționale
Evenimente Radio Iaşi joi, 9 ianuarie 2025, 11:38

Simbioza artelor la Piatra Neamț, de Ziua Culturii Naționale

Simbioza artelor la Piatra Neamț, de Ziua Culturii Naționale De Ziua Culturii Naționale poezia, muzica și artele vizuale se împletesc din nou...

Simbioza artelor la Piatra Neamț, de Ziua Culturii Naționale
Conferința-dezbatere „România în Uniunea Europeană”, eveniment dedicat Zilei Culturii Naționale
Evenimente Radio Iaşi joi, 9 ianuarie 2025, 10:08

Conferința-dezbatere „România în Uniunea Europeană”, eveniment dedicat Zilei Culturii Naționale

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași – Muzeul de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din...

Conferința-dezbatere „România în Uniunea Europeană”, eveniment dedicat Zilei Culturii Naționale
Iaşi: ‘Bărbierul din Sevilla’, primul spectacol al Operei Naţionale din acest an
Evenimente Radio Iaşi vineri, 3 ianuarie 2025, 13:49

Iaşi: ‘Bărbierul din Sevilla’, primul spectacol al Operei Naţionale din acest an

Opera Naţională Română din Iaşi anunţă că pe 9 ianuarie, de la ora 18,30, în Sala Mare se va desfăşura primul spectacol al anului 2025,...

Iaşi: ‘Bărbierul din Sevilla’, primul spectacol al Operei Naţionale din acest an
Evenimente Radio Iaşi joi, 19 decembrie 2024, 07:05

Iași: Târgul de Crăciun al Meșterilor Populari, ediția a IV-a

Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, în colaborare cu Asociaţia „ART – Meşteşugurile...

Iași: Târgul de Crăciun al Meșterilor Populari, ediția a IV-a
Evenimente Radio Iaşi joi, 19 decembrie 2024, 07:00

Târg de antichități la Palatul Culturii din Iași

În perioada 19 – 22 decembrie 2024, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași invită publicul la un nou eveniment dedicat pasionaților de...

Târg de antichități la Palatul Culturii din Iași
Evenimente Radio Iaşi marți, 17 decembrie 2024, 12:30

Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi: „Colinde-n iarna bună”

Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi vă invită sâmbătă, 21 decembrie 2024, ora 12.00, la Palatul Culturii – Sala „Ștefan...

Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi: „Colinde-n iarna bună”
Evenimente Radio Iaşi sâmbătă, 14 decembrie 2024, 10:05

Iași: Festivalul folcloric „Datini și obiceiuri de iarnă” (14 decembrie)

În ziua de 14 decembrie 2024, Consiliul Județean Iași, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Iași în...

Iași: Festivalul folcloric „Datini și obiceiuri de iarnă” (14 decembrie)