Dialog intercultural prin manifestări de înaltă ținută academică – vineri, 1 NOV. 2024, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN
Publicat de Andreea Drilea, 31 octombrie 2024, 09:42
Prima s-a desfășurat în ziua de joi, 17 octombrie 2024, începând cu ora 16, în incinta sediului Editurii Junimea din Parcul Copou, atunci când a fost prezentat albumul de fotografie IVREA. INOVAȚIE ÎN INIMA TRADIȚIEI, semnat de către Ozolin DUŞA şi Franco LODI.
A doua manifestare a avut loc în Sala „B. P. Hasdeu” din incinta Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”, în ziua de sâmbătă, 19 octombrie a.c., începând cu ora 11, atunci când a fost prezentat volumul de versuri Gambit la timp, semnat de către Oana Mioara Arhip. Cartea a văzut lumina tiparului, anul acesta, la Editura ALFA din Iași.
De la acest eveniment, astăzi, difuzăm două dialoguri. Stăm de vorbă cu autoarea și cu profesor universitar, specialist în Filozofie, Alexandru Tofan, cel care a semnat prefața cărții Gambit la timp.
Întâi de toate, de la prezentarea albumului de fotografie IVREA. INOVAȚIE ÎN INIMA TRADIȚIEI, semnat de către Ozolin DUŞA şi Franco LODI, manifestare care s-a desfășurat, la Iași, în ziua de joi, 17 octombrie 2024, începând cu ora 16, în incinta sediului Editurii Junimea din Parcul Copou, stăm de vorbă cu fotograful Ozolin Dușa.
Ozolin Dușa ne spune povestea albumului de față, amintindu-ne de colaborarea cu italianul Franco Lodi, cel pe care, astăzi, îl invităm la dialog. Structura albumului IVREA. INOVAȚIE ÎN INIMA TRADIȚIEI (Junimea, Iași, 2024) și povestea fotografiei din viața interlocutorului nostru sunt alte teme despre care aflăm amănunte.
După cum bine știți, povestim despre albumul de fotografie IVREA. INOVAȚIE ÎN INIMA TRADIȚIEI, semnat de către Ozolin DUŞA şi Franco LODI; volumul a fost prezentat, la Iași, în ziua de joi, 17 octombrie 2024, începând cu ora 16, în incinta sediului Editurii Junimea din Parcul Copou.
În cele ce urmează, despre povestea albumului de față cu accent pe structura acestuia, dar și care sunt principalele teme surprinse în fotografiile din paginile volumului, stăm de vorbă cu italianul Franco Lodi. Ne ajută cu traducerea poeta Mărioara Vișan.
Albumul de față este realizat în memoria Wilmei Borgialii Lodi, prima soție a lui Franco Lodi, cea care s-a stins în anul 2011. Dialogul cu Franco Lodi este încărcat de emoție. Prin intermediul interviului de față vă deschidem o poartă spre alte ținuturi. Ivrea, localitate istorică, localitate care e în patrimoniul Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură.
Dragi prieteni, până la finalul ediției de astăzi a emisiunii noastre relatăm de la prezentarea volumului de versuri Gambit la timp, semnat de către poeta Oana Mioara Arhip, manifesatrae desfășurată, la Iași, în Sala „B. P. Hasdeu” din incinta Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”, în ziua de sâmbătă, 19 octombrie 2024, începând cu ora 11. Volumul a văzut lumina tiparului, anul acesta, la Editura ALFA din târgul Iașului.
Prefața volumului de versuri Gambit la timp este semnată de către profesor universitar Alexandru Tofan, cel pe care, astăzi, îl invităm la dialog. Până atunci, stăm de vorbă cu autoarea. Oana Mioara Arhip ne vorbește despre contextul apropierii sale de Euterpe, muza poeziei, dar ne amintește și despre împletirea dintre profesia pe care o practică și vers; în contextul prezentării volumului aflăm și explicația titlului.
Înaintea prezentării volumului de versuri Gambit la timp, de Oana Mioara Arhip, am dialogat și cu profesor universitar Alexandru Tofan, specialist în Filozofie, în cadrul Facultății de Filozofie și Științe Social-Politice, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Alexandru Tofan a semnat prefața volumului de față, prefață intitulată Portativ pentru descântecul cuvintelor. Profesorul Alexandru Tofan ne spune că poeta Oana Mioara Arhip prin versurile sale „încearcă să vindece lumea de fragmentaritate și de uitare”.
Facem precizarea că volumul Gambit la timp, de Oana Mioara Arhip, este dedicat lui Vlad, fiul autoarei, actor, cel care, în final, ne recită din creația mamei sale. Vlad ne recită poemul care dă titlul volumului.
Stimați prieteni, sunt convins că v-am stârnit interesul cu temele pe care le-am prezentat, așa că nu-mi rămâne decât să vă invit în ziua de vineri, 1 NOIEMBRIE 2024, între 20:30 – 21, să fiți alături de Radio Iași, pentru a urmări emisiunea: Dialog intercultural.
Ne auzim online, AICI – http://player.radioiasi.ro/live-radio-iasi.html
Text, foto și audio: Dumitru ȘERBAN