Ascultă Radio România Iași Live

13 februarie 2015

(INTERVIU) Ieșeanca Alecsandra Raluca Drăgoi, printre cei mai buni fotografi din lume. “Dacă nu aş fi avut aparatul de fotografiat, nu aş fi avut, în primul rând, curaj. Este o armă creativă.”

(INTERVIU) Ieșeanca Alecsandra Raluca Drăgoi, printre cei mai buni fotografi din lume. “Dacă nu aş fi avut aparatul de fotografiat, nu aş fi avut, în primul rând, curaj. Este o armă creativă.”

Publicat de andreeadaraban, 13 februarie 2015, 15:18

alecsandra-dragoi

National Geographic Traveller a lansat competiţia anuală de fotografie în septembrie 2014, concursul având 6 categorii. Imaginea surprinsă de Alexandra Raluca Drăgoi a obţinut locul I la categoria „People”. Cei şase finalişti intră în competiţia pentru marele premiu. Câştigătorul va fi anunţat sâmbătă, 14 februarie. 

Alecsandra Raluca Drăgoi locuiește în Marea Britanie, la Londra. Ea a absolvit University of Portsmouth, iar în prezent este masterandă la University of Westminster.

Alecsandra are în palmares și alte premii. Ea a devenit primul fotograf român care a câştigat un trofeu la gala Sony World Photography Awards, în urmă cu doi ani, impunându-se la secţiunea „Youth”, dedicată tinerilor fotografi în vârstă de până la 19 ani.

922672_567941803239752_1149246166_o

Andreea Daraban: Alexandra a revenit la microfonul Radio Iaşi şi-i mulţumim pentru asta. În primul rând spune-ne cât de importantă este această competiţie?

Alexandra Raluca Drăgoi: Competiţia este un lucru foarte mare, mai ales pentru cariera pe care o propun şi sper să o reuşesc. Competiţiile în general mă ajută foarte mult să-mi ridic statutul de fotograf, dar din păcate nu mă ajută din punct de vedere financiar. În schimb orice competiţie este o nouă portiţă deschisă, mi-am găsit drumul şi am exploatat mai mult pasiunea pe care o am.

Andreea Daraban: Descrie-ne puţin fotografia care a luat premiul I la categoria „People” a acestei competiţii şi dacă îţi mai aminteşti momentul în care ai surprins-o?

Alexandra Raluca Drăgoi: Cu siguranţă, România este o ţară foarte bogată când vine vorba de tradiţii, multe s-au pierdut, dar sunt foarte mult pornită să le descopăr, să le exploatez şi mai mult. Eu în urmă cu doi ani am câştigat Sony Awards cu o imagine similară, cu tradiţia ursului, ceea ce m-a ridicat foarte mult şi mi-a dat curaj, m-am reîntâlnit cu acel domn din imagine şi m-am gândit nu este un drum închis, trebuie neapărat să exploatez mult mai mult acest subiect şi am făcut un proiect mai amplu, un an după, pentru Universitatea Portsmouth, proiect despre tradiţii şi despre urşi. Am fost în Comăneşti unde a fost această imagine realizată. Comăneştiul este foarte mult cunoscut pe tradiţia urşilor. Imaginea a fost surprinsă într-un cadru foarte interesant pentru că spectatorii erau puţin lăsaţi la o parte, ceea ce mi-a dat foarte mult spaţiu necesar şi viziunea necesară să surprind un cadru mai larg şi toţi urşii venind înspre mine. Copilul care a veni înspre mine a avut o reacţie inedită.

Andreea Daraban:  Să le spunem celor care ne ascultă şi care nu au văzut fotografia că este vorba despre un copil îmbrăcat într-un costum de urs, este vorba despre dansul urşilor, iar acel copil, practic, se dezbracă de costum.

Alexandra Raluca Drăgoi: Da. În trecut un urs real era folosit în acest dans. Această tradiţie este mai mult păstrată în Bucovina şi Moldova și are scopul de a purifica şi de a fertiliza solul pentru anul viitor.

Andreea Daraban: Imaginea pe care ai înscris-o în concurs şi care a obţinut acest premiu seamănă cu cea de acum doi ani, când  ai obţinut acel premiu „Tânărul fotograf al anului” la Gala Sony Awards.

Alexandra Raluca Drăgoi: Este aceeaşi tradiţie. Imaginile sunt foarte similare. Imaginea de la Sony a fost realizată cu un domn mai în vârstă faţă de imaginea din acest an. Consider un simbol această imagine de la National Geographic Traveller e, cumva întinerirea, aducerea unui nou plus pentru România, aduce unicitate şi nu vezi acest lucru foarte des, mai ales în partea vestică a Europei.

Andreea Daraban: Marea majoritate a fotografiilor tale sau cel puţin cele cu care participi la concursuri sunt din România. Ai un motiv anume pentru care participi în competiţii doar cu poze din ţară?

Alexandra Raluca Drăgoi: Majoritatea proiectelor mele sunt făcute în România, 80% din portofoliu. Multe imagini sunt făcute şi în afară, am călătorit cât am reuşit. Sunt mult mai mult atrasă de România, plecând de atâta vreme, de 3 – 4 ani de zile, m-am apropiat mult mai mult de țară şi acest dor mă face să mă întorc şi să o promovez cât mai mult. Nu ştiu, mă simt mult mai mândră să înscriu imaginile din România.

Andreea Daraban: Se transmite emoţia ta către fotografie. Probabil că de asta au şi succes imaginile tale.

Alexandra Raluca Drăgoi: Dacă nu aş fi avut aparatul de fotografiat, nu aş fi avut, în primul rând, curaj. Îmi dă curaj, este o armă, efectiv o armă creativă. M-a ajutat foarte mult acest timp la universitate să-mi dezvolt o anumită estetică şi mi-a dat curaj să mă conectez cu oamenii din jur, fiind destul de timidă în liceu. Îmi place mult mai mult să arăt ceea ce gândesc, decât să exprim, să scriu. Mi se pare cel mai potrivit pentru mine.

Andreea Daraban: Cum obţii imaginile? Le gândeşti sau totul este spontan?

Alexandra Raluca Drăgoi: Ăsta a fost un proces interesant de când am început eu fotografia, aproximativ de 6 ani. Timp de doi, trei ani am făcut foarte mult fotografie spontană. Aşa am reuşit să-mi dezvolt anumite calităţi şi din punct de vedere tehnic în acelaşi timp, doar că uşor, uşor, din anul II la Universitatea Portsmouth am înţeles că nu pot să fac doar fotografie spontană de jurnalism, trebuie cumva să mă întorc înapoi la acele subiecte realizate, eu ştiu,  pe stradă, la festivaluri şi să dezvolt, să intru în conexiune cu acei oameni, nu să-i ţin  la distanţă, să-i apropii. Aşa am început să dezvolt o mare pasiune pentru fotografia de portret pentru că  m-a apropiat mult mai mult de oameni şi, de exemplu, la festivaluri, chiar dacă fotografiez pe de o parte momentele spontane, ceea ce e o mare pasiune pentru mine, în  acelaşi timp vreau să mă şi conectez cu acei oameni, să mă cunoască, să dezvoltăm ceva, să promovăm şi aşa în momentul în care ei aşteptau să se urce, de exemplu, pe scenă, îi luam deoparte pe unii şi stăteam de  vorbă, mă împrieteneam cu ei şi ăsta este un punct foarte bun pentru că pot să continui, ţin legătura cu acei oameni pe care i-am fotografiat.

Andreea Daraban: Ce îşi propune pe viitor fotograful Alexandra Raluca Drăgoi?

Alexandra Raluca Drăgoi: Sunt puţin mai pesimistă pe această parte pentru că sunt puţin în  dilemă cu ceea ce îmi doresc exact să fac. Încă sunt tânăr şi vreau să explorez, doar că în acelaşi timp nu mai pot, din punct de vedere financiar, dacă mi s-ar oferi un job, chiar şi în România  m-aş duce cu cea mai mare plăcere. De exemplu, în martie, în mai puţin de o lună, voi avea o experienţă să lucrez la The Gardian, o săptămână, 5 zile, am câştigat mai demult o competiţie pe domeniul Media şi am reuşi să iau locul II, un premiu de o săptămână, voi lucra în redacţia lor. E un pas înainte şi mă gândesc că e o experienţă bună să văd ceea ce-mi place. Voi face poate fotografie comercială o perioadă pentru a-mi susţine proiectele personale pentru că nu prea pot cîştiga din proiecte personale. Să văd exact ce oportunităţi mi se oferă după master….

Andreea Daraban: … şi nu excluzi o revenire în România?

Alexandra Raluca Drăgoi: Dacă m-aţi fi întrebat acest lucru acum doi, trei ani, când eram în anul II, I de facultate,  cred că aş fi spus că nu pot să mă întorc în România, nu am de ce. Şi făcând aceste proiecte  m-am apropiat foarte mult, am o conexiune  foarte mare cu România, acolo mă simt bine, acolo mă simt liberă în a face  ceea ce-mi doresc. O mică părticică din mine vrea să şi exploreze lumea, dar cu siguranţă mă voi întoarce la un moment dat în țară.


Interviu realizat de Andreea Daraban

Tehnoredactare: Gabriela Rotaru

(FOTO – arhivă personală Alecsandra Raluca Drăgoi)

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege privind stabilirea salariului minim adecvat
Prim plan marți, 22 octombrie 2024, 13:30

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege privind stabilirea salariului minim adecvat

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege prin care se asigură un nou mecanism de stabilire a nivelului salariului minim,...

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege privind stabilirea salariului minim adecvat
Unul din trei copii români a prezentat o formă de tulburare emoţională din cauza reţelelor de socializare
Prim plan marți, 22 octombrie 2024, 12:28

Unul din trei copii români a prezentat o formă de tulburare emoţională din cauza reţelelor de socializare

Unul din trei copii români a prezentat o formă de tulburare emoţională, în ultimii 2 ani, din cauza reţelelor de socializare. Conform datelor...

Unul din trei copii români a prezentat o formă de tulburare emoţională din cauza reţelelor de socializare
Sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie şi indemnizaţie pentru însoţitor nu se recuperează
Prim plan marți, 22 octombrie 2024, 11:39

Sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie şi indemnizaţie pentru însoţitor nu se recuperează

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege potrivit căruia nu se recuperează sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie,...

Sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie şi indemnizaţie pentru însoţitor nu se recuperează
(AUDIO) Cea de-a XII-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere începe la Iași!
Prim plan marți, 22 octombrie 2024, 10:46

(AUDIO) Cea de-a XII-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere începe la Iași!

În această perioadă au loc întâlniri literare cu reprezentanți de seamă ai scenei literare mondiale, nopți albe ale poeziei, lecturi și mese...

(AUDIO) Cea de-a XII-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere începe la Iași!
Prim plan marți, 22 octombrie 2024, 10:15

Județul Suceava găzduiește două concerte de pian în cadrul turneului Classic Unlimited 2024

Județul Suceava găzduiește două concerte de pian în cadrul turneului Classic Unlimited 2024. Muzica clasică ajunge la Sinagoga din Rădăuți...

Județul Suceava găzduiește două concerte de pian în cadrul turneului Classic Unlimited 2024
Prim plan marți, 22 octombrie 2024, 10:15

Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse anunţă continuarea campaniei naţionale „Fără Bariere – Spune NU Drogurilor”

Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse anunţă continuarea campaniei naţionale „Fără Bariere – Spune NU...

Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse anunţă continuarea campaniei naţionale „Fără Bariere – Spune NU Drogurilor”
Prim plan marți, 22 octombrie 2024, 05:35

Galaţi: Spitalul Judeţean, dotat cu scintigraf de ultimă generaţie pentru diagnosticarea afecţiunilor oncologice

Spitalul Judeţean de Urgenţă Galaţi va fi dotat cu un scintigraf de ultimă generaţie, în valoare de peste un milion de euro, care ajută la...

Galaţi: Spitalul Judeţean, dotat cu scintigraf de ultimă generaţie pentru diagnosticarea afecţiunilor oncologice
Prim plan luni, 21 octombrie 2024, 18:51

Prezidenţiale R. Moldova: S-a finalizat numărarea voturilor

UPDATE – Comisia Electorală Centrală (CEC) de la Chişinău a finalizat, luni seară, numărarea voturilor în toate cele 2.219 secţii de...

Prezidenţiale R. Moldova: S-a finalizat numărarea voturilor

Dr.Ciprian Constantin: Grăsimile au rol energetic important, dar consumul lor în cantităţi mari nu se justifică

Publicat de , 13 februarie 2015, 14:51

Potrivit medicului, grăsimile întăresc sistemul imunitar şi contribuie la absorbţia vitaminelor A, D, E şi K.

‘Au rol energetic important, rol în producţia unor hormoni, dar acest lucru nu justifică consumul lor în cantităţi mari sau, mai exact, ca parte a unei diete cu un echilibru precar, cu dominantă lipidică’, a precizat dr. Constantin.

Potrivit recomandărilor organizaţiilor internaţionale de nutriţie şi sănătate, grăsimile ar trebui să reprezinte aproximativ 30% din alimentaţia noastră zilnică. Din totalul de grăsimi consumate, două treimi ar trebui să fie nesaturate şi ar trebui să se regăsească între ele şi cele esenţiale de tipul Omega 3 şi Omega 6, în timp ce grăsimile saturate nu ar trebui să depăşească restul de o treime.

‘Sunt recomandate aceste grăsimi saturate mai ales pentru procesul de prăjire, unde – având un punct de fumegare mai înalt (la o temperatura mai înaltă) – siguranţa pentru organism este importantă, deoarece în timpul acestui proces gastronomic are loc apariţia grăsimilor trans, foarte nocive pentru organism. Acestea sunt generate mai ales atunci când sunt folosite grăsimi nesaturate (de măsline, mai ales folosit greşit) în procesul de prăjire’, a arătat medicul.

Ciprian Constantin a precizat că alimentaţia, atât la copii, cât şi la adulţi, ar trebui să fie echilibrată şi să conţină toate grupele de nutrienţi (carbohidraţi, proteine, grăsimi). Totodată, ar fi foarte important să se asocieze şi cu un stil de viaţă activ – să se facă mişcare cu regularitate.

‘Grăsimile sunt foarte importante în alimentaţia copiilor, din nou cu accent pe grăsimile esenţiale Omega 3 şi Omega 6 care sunt implicate în dezvoltarea şi funcţionarea creierului, a vederii, în creşterea în înălţime şi în multe alte procese şi funcţii ale organismului. La copii nu se recomandă alimente degresate (chiar în cazurile de obezitate – din ce în ce mai frecvente la copii şi în ţara noastră, din păcate, – unde în continuare trebuie să avem un aport suficient de grăsimi şi mai ales de grăsimi Omega 3 şi 6), controlând aportul total caloric şi distribuţia nutrienţilor, dar şi prezenţa efortului fizic în viaţa copiilor’, a explicat şeful Departamentului de Diabet şi Nutriţie al SUUMC ‘Carol Davila’.

În opinia acestuia, pentru adulţi, se poate merge pe un consum moderat de grăsimi, ţinându-se cont de calitatea acestora, iar situaţiile celor care suferă de anumite afecţiuni – de la obezitate, la boli cardiovasculare sau diabet – sunt considerate cazuri particulare şi se analizează separat.

Ciprian Constantin a spus că nu există diete minune pentru a slăbi imediat, iar excesele de orice fel, pe termen lung, ne afectează serios sănătatea.

‘Noţiunea de grăsimi bune/grăsimi rele pare din ce în ce mai perimată, deoarece şi grăsimile bune, consumate în cantitate mare, se transformă în grăsimi rele. Grăsimile rele, pe de altă parte, ar trebui să fie parte dintr-o alimentaţie echilibrată, bine gândită, pentru a putea fi parte a unui stil de viaţă sanogen. În anii trecuţi prin grăsimi bune se înţelegeau grăsimi nesaturate, grăsimi esenţiale (Omega 3, Omega 6); prin grăsimi rele se înţeleg grăsimi trans, grăsimi saturate. Un rol cu adevărat nociv s-a demonstrat pentru grăsimile trans, cel puţin până acum, recomandându-se ca acestea să fie cât mai puţin prezente în alimentaţie’, a declarat medicul militar.

El a precizat că sursele de grăsimi bune şi grăsimi esenţiale Omega 3 şi Omega 6 sunt în primul rând cele vegetale: fructele oleaginoase (nucile, alunele, migdalele, fisticul – toate consumate crude), uleiurile vegetale (de rapiţă, de in, de floarea soarelui, de măsline), produsele de bună calitate pe baza uleiurilor, peştele gras (macroul, somonul).

‘Grăsimile rele au în general origine animală – de exemplu carnea de porc şi cea de oaie, grăsimile de tip seu, untură, slănină – şi ar trebui să le consumăm doar rareori. Aceste grăsimi rele de origine animală au în componenţă grăsimi saturate – nu atât de rele pentru organism, dacă sunt consumate conform recomandărilor -, dar şi grăsimi trans, pentru care s-a demonstrat clar asocierea cu ateroscleroză (boala de îmbătrânire prematură a vaselor de sânge)’, a afirmat doctorul.

Şeful Departamentului de Diabet şi Nutriţie al SUUMC ”Carol Davila’ a arătat că ziua se poate începe cu un sandwich cu o felie de pâine integrală unsă cu o sursă de grăsimi vegetale (roşii cu ulei de măsline), la care se poate adăuga o felie de somon, o frunză de salată verde şi puţină lămâie, la prânz se poate servi o friptură din carne slabă cu legume preparate la abur – peşte, la care se adăugă puţin unt şi eventual puţin orez, iar seara – o salată de crudităţi cu ulei de rapiţă sau de in, care are un aport mare de Omega 3, simplă sau ca şi garnitură (în funcţie de activitatea desfăşurată de-a lungul zilei).

Între mese – ca şi gustări – fructele proaspete, de sezon, dar şi nucile, migdalele şi celelalte seminţe reprezintă o alegere hrănitoare. ‘Atenţie că grăsimile, fie bune, fie rele, tot 9kcal/g au şi contează cantitatea acestora în alimentaţie, nu numai calitatea lor’, a atenţionat Ciprian Constantin.

În opinia medicului, un consum dezechilibrat de grăsimi, raportat la ceilalţi constituenţi ai dietei, poate duce la dislipidemie, o boală perfidă, care se face prezentă la o vârstă relativ tânără prin apariţia unui infarct (28-35 ani), a bolii arteriale periferice, obezitate, etc.

‘Bolile inimii reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial, iar 80% dintre aceste afecţiuni ar putea fi evitate cu un stil de viaţă echilibrat. Cred aşadar că ar trebui să fim cu toţii mai atenţi la alimentaţia noastră şi la prezenţa efortului fizic în viaţa noastră’, a subliniat medicul. (agerpres/FOTO sportaholic.ro)

La Teatru³, în premieră, „Apartamentul” de Aurel Andrei, spectacol-lectură în regia Irinei Popescu-Boieru
Fapt divers joi, 17 octombrie 2024, 16:12

La Teatru³, în premieră, „Apartamentul” de Aurel Andrei, spectacol-lectură în regia Irinei Popescu-Boieru

Pe 25 octombrie, de la ora 19:00, în sala Teatru³ a Naționalului ieșean, va avea loc spectacolul-lectură „Apartamentul” de Aurel Andrei, în...

La Teatru³, în premieră, „Apartamentul” de Aurel Andrei, spectacol-lectură în regia Irinei Popescu-Boieru
Concert Extraordinar 3 Tenori ieșeni – O Seară de Magie Muzicală!
Fapt divers joi, 17 octombrie 2024, 12:47

Concert Extraordinar 3 Tenori ieșeni – O Seară de Magie Muzicală!

Vineri, 18 octombrie 2024, începând cu ora 19:00, cei 3 Tenori ieșeni, Andrei Apreotesei, Andrei Fermeșanu și Florin Guzgă vor susține un...

Concert Extraordinar 3 Tenori ieșeni – O Seară de Magie Muzicală!
Marea Aventură Digitală – Cea mai nouă competiție digitală, națională, pentru copii
Fapt divers joi, 17 octombrie 2024, 11:38

Marea Aventură Digitală – Cea mai nouă competiție digitală, națională, pentru copii

  Fundația pentru Educație Digitală (FpED România) și Foundation for Digital Knowledge (fundația internațională), prin Logiscool...

Marea Aventură Digitală – Cea mai nouă competiție digitală, națională, pentru copii
Modificări în circulația mijloacelor de transport public din mun. Iași
Fapt divers miercuri, 16 octombrie 2024, 17:29

Modificări în circulația mijloacelor de transport public din mun. Iași

Pentru buna desfășurare a evenimentelor organizate cu ocazia Sărbătorilor Iașului 2024, vor avea loc câteva modificări ale circulației...

Modificări în circulația mijloacelor de transport public din mun. Iași
Fapt divers miercuri, 16 octombrie 2024, 16:25

Cetățenii Republicii Moldova votează pentru aderarea la Uniunea Europeană!

Cetățenii Republicii Moldova votează pentru aderarea la Uniunea Europeană! Pe 20 octombrie 2024, cetățenii Republicii Moldova sunt chemați la...

Cetățenii Republicii Moldova votează pentru aderarea la Uniunea Europeană!
Fapt divers miercuri, 16 octombrie 2024, 14:36

Iași: Vino să îți găsești job-ul potrivit, la Târgul de Cariere!

Vino să îți găsești job-ul potrivit, la Târgul de Cariere! Peste 2.000 de oportunități de angajare și peste 30 de angajatori prezenți în...

Iași: Vino să îți găsești job-ul potrivit, la Târgul de Cariere!
Fapt divers marți, 15 octombrie 2024, 11:18

USV Iași, partener cu porți deschise, la Noaptea Companiilor

Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV), în calitate de partener cu porți deschise la evenimentul Noaptea...

USV Iași, partener cu porți deschise, la Noaptea Companiilor
Fapt divers duminică, 13 octombrie 2024, 11:29

O cometă foarte rară va trece, astăzi, pe lângă Pământ

O cometă foarte rară va trece azi pe lângă Pământ, fiind prima dată când aceasta se apropie atât de mult de Soare şi de Terra. Aceasta va...

O cometă foarte rară va trece, astăzi, pe lângă Pământ

Pînă la intrarea în vigoare a încetării focului, separatiştii proruşi îşi consolidează poziţiile

Publicat de , 13 februarie 2015, 14:39

‘Inamicul continuă să-şi consolideze forţele în principalele zone unde se desfăşoară conflictul armat’, a menţionat oficialul ucrainean.

De asemenea, el a confirmat declaraţia anterioară a purtătorului de cuvânt al armatei, Vladislav Seleznev, care a anunţat că, în ultimele 24 de ore, 11 persoane au fost ucise în estul separatist al Ucrainei, opt fiind soldaţi ucraineni şi trei civili.

Potrivit agenţiei Reuters, conform surselor militare ucrainene în prezent se dau lupte grele pentru controlul unei căi ferate strategice din zona oraşului Debalţevo. (agerpres/FOTO ziuaveche.ro)

Alegerile prezidenţiale şi referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană au fost bine organizate
Internaţional marți, 22 octombrie 2024, 07:56

Alegerile prezidenţiale şi referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană au fost bine organizate

Alegerile prezidenţiale şi referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană din 20 octombrie au fost bine organizate, dar...

Alegerile prezidenţiale şi referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană au fost bine organizate
Referendum R. Moldova: S-a finalizat numărarea voturilor – 50.46% dintre alegători sunt în favoarea aderării ţării la UE
Internaţional luni, 21 octombrie 2024, 19:10

Referendum R. Moldova: S-a finalizat numărarea voturilor – 50.46% dintre alegători sunt în favoarea aderării ţării la UE

Peste 750.000 de cetăţeni din Republica Moldova au votat în favoarea aderării ţării la Uniunea Europeană la referendumul pentru modificarea...

Referendum R. Moldova: S-a finalizat numărarea voturilor – 50.46% dintre alegători sunt în favoarea aderării ţării la UE
Prezidenţiale R. Moldova: S-a finalizat numărarea voturilor
Internaţional luni, 21 octombrie 2024, 18:51

Prezidenţiale R. Moldova: S-a finalizat numărarea voturilor

UPDATE – Comisia Electorală Centrală (CEC) de la Chişinău a finalizat, luni seară, numărarea voturilor în toate cele 2.219 secţii de...

Prezidenţiale R. Moldova: S-a finalizat numărarea voturilor
Austin anunţă la Kiev un nou pachet de ajutor militar american de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina
Internaţional luni, 21 octombrie 2024, 18:45

Austin anunţă la Kiev un nou pachet de ajutor militar american de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a anunţat luni, în cadrul unei întâlniri cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev,...

Austin anunţă la Kiev un nou pachet de ajutor militar american de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina
Internaţional luni, 21 octombrie 2024, 08:10

Mai multe regiuni din Italia sunt afectate de inundaţii. Revărsarea râurilor şi alunecările de teren au produs pagube materiale majore

Mai multe regiuni din Italia sunt afectate de inundaţii. Precipitaţiile abundente au cauzat revărsarea râurilor şi alunecări de teren care au...

Mai multe regiuni din Italia sunt afectate de inundaţii. Revărsarea râurilor şi alunecările de teren au produs pagube materiale majore
Internaţional luni, 21 octombrie 2024, 07:34

Referendumul pentru modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la UE va putea fi validat

UPDATE, ora 11:20 – Tabăra pro-europeană din Republica Moldova a preluat conducerea la referendumul cu privire la aderarea la Uniunea...

Referendumul pentru modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la UE va putea fi validat
Internaţional duminică, 20 octombrie 2024, 07:00

Alegeri prezidenţiale şi referendum în Republica Moldova

Cetăţenii Republicii Moldova îşi aleg duminică, 20 octombrie 2024, preşedintele şi decid viitorul statului prin referendumul asupra aderării...

Alegeri prezidenţiale şi referendum în Republica Moldova
Internaţional duminică, 20 octombrie 2024, 06:53

În Franţa au loc demonstraţii pentru măsuri care să oprească şofatul agresiv

Sute de persoane au participat la manifestaţii în capitala franceză Paris şi în alte oraşe, cerând măsuri pentru oprirea condusului agresiv...

În Franţa au loc demonstraţii pentru măsuri care să oprească şofatul agresiv

Incendiu la un hotel din Cluj-Napoca. 40 de persoane au fost evacuate

Publicat de gabrielarotaru, 13 februarie 2015, 11:25

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Cluj, Mihai Iacob, a declarat  că incendiul a izbucnit la acoperişul şi la mansarda hotelului, pompierii intervenind cu două autospeciale.

Totodată, la faţa locului a fost trimisă şi o ambulanţă a Serviciului Judeţean de Ambulanţă Cluj.

„Incendiul a izbucnit la un hotel de pe strada Moldovei din Cluj-Napoca. S-a intervenit cu două autospeciale de la ISU şi cu o ambulanţă. Au fost aproximativ 40 de persoane evacuate, dar nu sunt victime. A ars mansarda, pe o suprafaţă de 30 de metri pătraţi, iar intervenţia pentru stingerea focului este în derulare şi încă nu se cunoaşte cauza probabilă a incendiului”, a spus Mihai Iacob.

Hotelul la care a izbucnit incendiul se află în apropierea Sălii Sporturilor din Cluj-Napoca. (mediafax.ro/ FOTO gandul.info)

Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse anunţă continuarea campaniei naţionale „Fără Bariere – Spune NU Drogurilor”
Naţional marți, 22 octombrie 2024, 10:15

Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse anunţă continuarea campaniei naţionale „Fără Bariere – Spune NU Drogurilor”

Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse anunţă continuarea campaniei naţionale „Fără Bariere – Spune NU...

Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse anunţă continuarea campaniei naţionale „Fără Bariere – Spune NU Drogurilor”
Infotrafic: Circulaţie în condiţii de ceaţă pe şosele din mai multe judeţe
Naţional marți, 22 octombrie 2024, 07:42

Infotrafic: Circulaţie în condiţii de ceaţă pe şosele din mai multe judeţe

Circulaţia se desfăşoară în condiţii de ceaţă, marţi dimineaţă, pe şosele din mai multe judeţe, anunţă Centrul Infotrafic din cadrul...

Infotrafic: Circulaţie în condiţii de ceaţă pe şosele din mai multe judeţe
Valoarea unui gram de aur a depăşit pragul de 400 de lei
Naţional marți, 22 octombrie 2024, 07:23

Valoarea unui gram de aur a depăşit pragul de 400 de lei

Valoarea unui gram de aur a depăşit, ieri, pragul de 400 de lei, ajungând la peste 403 lei, în creştere cu aproape un procent faţă de valoarea...

Valoarea unui gram de aur a depăşit pragul de 400 de lei
Au început înscrierile pentru Concursul Internațional Cangurul Lingvist – Limba Engleză
Naţional luni, 21 octombrie 2024, 12:32

Au început înscrierile pentru Concursul Internațional Cangurul Lingvist – Limba Engleză

În cadrul concursului, sunt propuse elevilor 6 niveluri de competenţe. Fiecare elev, indiferent de clasă, poate să aleagă nivelul la care...

Au început înscrierile pentru Concursul Internațional Cangurul Lingvist – Limba Engleză
Naţional luni, 21 octombrie 2024, 08:01

Indexarea pensiilor militare şi limitarea avansului la cumpărarea de locuinţe pe agenda Parlamentului de astăzi

Parlamentul are pe agenda săptămânală mai multe proiecte de lege. Acestea vizează scutirea de taxe în cazul obţinerii declaraţiilor de venit...

Indexarea pensiilor militare şi limitarea avansului la cumpărarea de locuinţe pe agenda Parlamentului de astăzi
Naţional duminică, 20 octombrie 2024, 10:19

Fermierii care au culturi afectate de secetă pot depune cereri la direcţiile judeţene pentru agricultură până pe 29 octombrie

Fermierii care au culturi afectate de secetă pot depune cereri la direcţiile judeţene pentru agricultură până pe 29 octombrie, pentru a...

Fermierii care au culturi afectate de secetă pot depune cereri la direcţiile judeţene pentru agricultură până pe 29 octombrie
Naţional duminică, 20 octombrie 2024, 06:56

Plafonarea adaosului comercial la toate produsele agroalimentare procesate în România

Reprezentanţii procesatorilor şi ai marilor lanţuri de magazine vor avea săptămâna viitoare o ultimă rundă de discuţii cu cei ai...

Plafonarea adaosului comercial la toate produsele agroalimentare procesate în România
Naţional sâmbătă, 19 octombrie 2024, 10:54

România a detectat o altă dronă care a încălcat spaţiul său aerian

Sâmbătă, 19 octombrie, în jurul orei 2.30, sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o ţintă aeriană de mici dimensiuni...

România a detectat o altă dronă care a încălcat spaţiul său aerian