Ascultă Radio România Iași Live

161 de ani de la Unirea Principatelor Române

(FOTO/LIVE) Manifestări la IAŞI: 161 de ani de la Unirea Principatelor Române – 24 ianuarie 1859

(FOTO/LIVE) Manifestări la IAŞI: 161 de ani de la Unirea Principatelor Române – 24 ianuarie 1859
Foto: dig

Publicat de Andreea Drilea, 24 ianuarie 2020, 17:40 / actualizat: 24 ianuarie 2020, 18:47

dav

ORA 15:15 – Înainte de plecare preşedintele Klaus Iohannis a precizat că este foarte trist că Moldova a rămas puţin în urmă din punct de vedere economic, iar din acest motiv a venit cu premierul şi cu miniştri din guvern pentru a arăta solidaritatea şi preocuparea cu privire la acest subiect. Totodată, şeful statului a precizat că autostrada Moldovei se va face „cu siguranţ㔓.

Ora 14:15 – A început o scurtă ceremonie de depunere de coroane la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Piaţa Unirii. Discursurile oficialităţilor centrale şi locale au fost urmate de tradiţionala Horă a Unirii, în care s-au prins şi preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa, alături de premierul Ludovic Orban şi ceilalţi reprezentanţi ai instituţiilor statului.

După acest moment, autorităţile locale şi politicienii vor pleca pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt pentru a depune coroane de flori la mormântul lui Cuza, la mănăstirea Trei Ierarhi. Aici vor lua parte la o slujbă de pomenire.

În Piaţa Unirii din Iaşi’ va fi reluat spectacolul folcloric început încă de la orele dimineţii, iar municipalitatea va împărţi ieşenilor plăcinte tradiţionale moldoveneşti, ceai şi vin fiert. Transmisiunea live a evenimentelor prilejuite de Unirea Principatelor poate fi urmărită mai jos:

Ora 14:10 – Prezent la manifestările de la Iaşi, Ambasadorul Statelor Unite în România, Adrian Zuckerman, a apreciat că 2020 va reprezenta un reper euroatlantic pentru ţara noastră:

(traducere Lucian Bălănuţă)

Ora 14:00 – În alocuţiunea sa, primarul Iaşului, Mihai Chirica, a subliniat o serie de priorităţi administrative atât pentru Iaşi cât şi pentru întreaga regiune a Moldovei:

• regionalizarea și descentralizarea – prin care comunitățile să-și gestioneze resursele eficient;
• reformați sistemul electoral – prin care românii să se prezinte într-un număr cât mai mare la urne și să-și voteze reprezentanții;
• 6% din PIB Educației – pentru că impostura și analfabetismul funcțional duc la falimentul unei națiuni!
• Iașul și Moldova au nevoie de investiții strategice, de autostradă, de Spital Regional, de șosele ocolitoare!
Numai așa vom putea opri exodul românilor în lume! Numai așa diaspora se va întoarce acasă!

Ora 13:45 – Robert Cazanciuc (PSD), vicepreşedintele Senatului:

„Făcea un apel domnul preşedinte Iohannis la Parlamentul României să nu blocheze proiectele depuse de guvern. De trei luni de zile senatorii şi deputaţii caută proiectele depuse de guvern. Îl invit pe domnul Iohannis să căutăm împreună aceste proiecte depuse de guvern, dar va fi dezamăgit, pentru că nu este niciunul.”

Ora 13:35 – La rândul său, în discursul rostit la Iaşi, premierul Ludovic Orban a declarat că resursele alocate Moldovei din bugetul central nu au fost niciodată suficiente pentru asigurarea dezvoltării regiunii. 

Ludovic Orban a  subiniat că Autostrada Unirii reprezintă o prioritate a Executivului şi aceasta  se va realiza cu fonduri europene.

Acesta a dat asigurări că, în următoarea şedinţă de guvern, proiectul autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş va fi transferat de la Comisia de Strategie şi Prognoză la Ministerul Transporturilor.

‘Nu noi suntem cei care am inventat un PPP (n.r. – parteneriat public-privat) ca să mai tragem de timp câţiva ani şi i-am pus pe unii care nu au nicio legătură cu construcţia autostrăzii, respectiv Comisia de Strategie şi Prognoză. E ca şi cum ai pune un profesor de drept să construiască autostrăzi… Marţi, în şedinţa de guvern vom adopta ordonanţa de urgenţă prin care vom încheia parteneriatul public-privat şi vom muta de la Comisia de Strategie şi Prognoză acolo unde este locul, la Ministerul Transporturilor, obligaţia de a gestiona acest proiect’, a adăugat Ludovic Orban.

Totodată, premierul a vorbit de necesitatea modernizării liniei de cale ferată care leagă nordul ţării de Bucureşti.

‘De asemenea, am prevăzut – şi cu siguranţă vom realiza acest lucru – să asigurăm modernizarea căii ferate, a reţelei principale a căii ferate care traversează Moldova, lucru care nu a fost făcut niciodată, prin achiziţionarea celei mai moderne tehnologii care asigură reparaţia capitală sau modernizarea acolo unde este necesar’, a mai spus prim-ministrul.

Ora 13:20 – În timpul discursului preşedintelui Klaus Iohannis, mai mulţi cetăţeni au scandat pentru urgentarea proiectului de autostradă care să lege Moldova de Transilvania. În Piaţa Unirii mai sunt lansate mesaje unioniste, dar şi critici la adresa modului în care sunt direcţionaţi banii de la autorităţile centrale către judeţele Moldovei. 

Preşedintele Klaus Iohannis, care participă vineri la manifestările dedicate Unirii Principatelor Române de la Iaşi, le-a transmis guvernanţilor că românii şi România au nevoie de Autostrada Unirii, ‘proiect consfinţit prin lege’, care ‘obligă’ statul să realizeze o autostradă de mare viteză peste Carpaţi, unind astfel provinciile istorice, şeful statului subliniind că fără această autostradă Moldova nu va putea recupera decalajul economic faţă de restul regiunilor.

‘Pentru că ne aflăm la Iaşi, în inima Moldovei, transmit un semnal ferm către guvernanţi: românii şi România au nevoie de Autostrada Unirii, proiect consfinţit prin lege, care obligă statul să realizeze un drum de mare viteză peste Carpaţi. Provinciile istorice, Moldova şi Transilvania, trebuie să fie unite! Fără această autostradă, Moldova nu va putea recupera decalajul economic’, a afirmat preşedintele.

UPDATE ora 13:00 – Preşedintele Klaus Iohannis participă la manifestările oficiale dedicate zilei Unirii Principatelor Române de la Iaşi.

UPDATE ora 12:45 – În Piața Unirii își fac apariția premierul Ludovic Orban, ministrul Mediului, Costel Alexe, ministrul Apărării, Nicole Ciucă, dar şi alţi parlamentari de Iaşi.

UPDATE ora 11:30 – Autorităţile locale au pregătit un culoar special pe Bulevardul „Ştefan cel Mare şi Sfânt” pentru oficialităţile care vor ajunge în Piaţa Unirii la manifestările dedicate Zilei Unirii Principatelor Române.

De asemenea, de la această oră, în centrul Iaşului, s-au adunat mii de persoane pentru a asista la un program artistic.

De asemenea, cei prezenţi la manifestare au putut admira ultimele pregătiri pentru defilarea Gărzii de Onoare.


UPDATE ora 10:00 – Sute de persoane s-au adunat în Piaţa Unirii din Iaşi pentru a participa la manifestările dedicate zilei de 24 ianuarie.


?? Ziua Unirii Principatelor Române. La 24 ianuarie este sărbătorită în întreaga ţară, Ziua Unirii Principatelor Române. În acest an se împlinesc 161 de ani de la unirea Moldovei cu Ţara Românească sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866).

Acesta a fost considerat primul pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român.

Senatul României a adoptat la 2 iunie 2014, proiectul de lege pentru declararea zilei de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române, zi de sărbătoare naţională.


Astăzi, 24 ianuarie 2020, Iaşul devine centrul de interes al întregii țări, urmând a găzdui o serie de manifestări dedicate împlinirii a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române, la acestea fiind așteptați să participe președintele României, Klaus Iohannis, prim – ministrul Ludovic Orban, ambasadori, parlamentari, primari și alte personalități.

Programul manifestărilor dedicate Zilei Unirii Principatelor Române:

ora 11.30 – Concert de muzică populară „Noi suntem români” – partea I
ora 13.00 – Manifestările oficiale:
• Te Deum: Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Episcopia Romano-Catolică de Iași
• Discursurile oficialităților centrale și locale
• Depunerea de coroane la Ansamblul statuar al domnitorului Alexandru Ioan Cuza
• Parada militară
• Hora Unirii

ora 14.15 – Concert de muzică populară „Noi suntem români” – partea a II-a (Nicolae Furdui Iancu, Veta Biriș, Margareta Clipa, Laura Lavric, Ștefan Pintilii, Ansamblul de dansuri „Mugurelul” al USAMV Iași)

Masa populară: ceai, vin fiert, plăcinte moldovenești.

ora 14,30, la Biserica ‘Sfinţii Trei Ierarhi’, va fi oficiată o slujbă de pomenire urmată de depuneri de coroane şi jerbe de flori la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Ziua aniversară se va încheia la ora 17.00, când la Muzeul Municipal „Regina Maria” va avea loc Colocviul „Ocrotirea patrimoniului mobil și imobil în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza”

(Echipa Radio Iaşi/FOTO radioiasi.ro – Raluca Diaconiuc, Mihaela Muntanu, Constantin Mihai)

(AUDIO) Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași marchează împlinierea a 164 de ani de la înființare
Prim plan luni, 21 octombrie 2024, 17:26

(AUDIO) Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași marchează împlinierea a 164 de ani de la înființare

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași marchează împlinierea a 164 de ani de la înființare printr-o suită de evenimente academice....

(AUDIO) Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași marchează împlinierea a 164 de ani de la înființare
(AUDIO) Forum investițional organizat de Banca Națională a României la Iași
Prim plan luni, 21 octombrie 2024, 16:55

(AUDIO) Forum investițional organizat de Banca Națională a României la Iași

La Iași se desfășoară un Forum investițional organizat de Banca Națională a României în colaborare cu Patronatul Proiectanților în...

(AUDIO) Forum investițional organizat de Banca Națională a României la Iași
Alegeri prezidenţiale şi referendum în Republica Moldova
Prim plan duminică, 20 octombrie 2024, 07:00

Alegeri prezidenţiale şi referendum în Republica Moldova

Cetăţenii Republicii Moldova îşi aleg duminică, 20 octombrie 2024, preşedintele şi decid viitorul statului prin referendumul asupra aderării...

Alegeri prezidenţiale şi referendum în Republica Moldova
Cod galben de ceață în mai multe localități
Prim plan duminică, 20 octombrie 2024, 06:24

Cod galben de ceață în mai multe localități

Sursa : Administrația Națională de Meteorologie COD : GALBEN Data emiterii : 20-10-2024 ora 7:44 Nr. mesajului : 1 Valabil de la : 20-10-2024...

Cod galben de ceață în mai multe localități
Prim plan sâmbătă, 19 octombrie 2024, 11:56

Alegeri Republica Moldova/Mii de persoane de peste Prut sunt aşteptate să voteze la Iaşi

Cetățenii Republicii Moldova îşi aleg duminică, 20 octombrie 2024, preşedintele şi decid viitorul ţării prin referendumul asupra aderării...

Alegeri Republica Moldova/Mii de persoane de peste Prut sunt aşteptate să voteze la Iaşi
Prim plan sâmbătă, 19 octombrie 2024, 07:49

(AUDIO) Aviz de oportunitate pentru construirea viitorului Institut al Inimii de la Iași

Directorul Institutului Regional de Boli Cardio-Vasculare Iași, Grigore Tinică își dorește ca avizul de oportunitate emis pentru construirea...

(AUDIO) Aviz de oportunitate pentru construirea viitorului Institut al Inimii de la Iași
Prim plan sâmbătă, 19 octombrie 2024, 06:34

Deca: O soluţie pentru reducerea supraaglomerării din unele unităţi de învăţământ – consorţiile şcolare

Consorţiile şcolare pot fi soluţia pentru reducerea supraaglomerării din unele unităţi de învăţământ, având în vedere că s-ar putea...

Deca: O soluţie pentru reducerea supraaglomerării din unele unităţi de învăţământ – consorţiile şcolare
Prim plan sâmbătă, 19 octombrie 2024, 06:29

Sfaturi ale pompierilor pentru prevenirea incendiilor în locuinţe

Pompierii din judeţul Vrancea atrag atenţia populaţiei că printre cele mai frecvente cauze de producere a incendiilor se numără întreţinerea...

Sfaturi ale pompierilor pentru prevenirea incendiilor în locuinţe

161 de ani de la Unirea Principatelor Române. Un feature de Nicolae Tomescu în Matinal – 24.01.2020.

161 de ani de la Unirea Principatelor Române. Un feature de Nicolae Tomescu în Matinal – 24.01.2020.

Publicat de mihaipohoata, 24 ianuarie 2020, 06:35

Acest moment a marcat constituirea statului național român modern și intrarea țării noastre în noua etapă a evoluției ei capitaliste, a creat condiții pentru cucerirea neatârnării și exprimarea viguroasă a individualității națiunii noastre.

Contemporanii, care prin activitatea lor însuflețită de un cald patriotism au contribuit la îndeplinirea mărețului act al Unirii, au numit ziua de 24 ianuarie 1859 „Ziua renașterii noastre naționale” sau „Cea mai frumoasă zi a neamului românesc”.
Printre marile probleme ce se impuneau a fi rezolvate după Unirea Principatelor a fost și organizarea armatei naționale române moderne.

Politica pe care a dus-o domnitorul Cuza în armată a avut ca finalitate  și apariția presei militare.

In februarie 1860 a vazut lumina tiparului primul numar al ziarului „Monitorul oastei”.

Acesta aparea saptamanal, urmand „A se ceti de toate gradele ostasesti in starea in care se afla astazi”, si insera in paginile sale articole privind viata si opera unor mari comandanti de osti, probleme legate de organizarea armatei, de intrebuintarea armelor in lupta, principalele batalii din istoria militara romaneasca si universala.

Măsurile luate de A. I. Cuza în scopul dezvoltarii si intaririi armatei romane unice s-au concretizat in constituirea, in anul 1864, a patru divizii, care au fost dislocate in orasele Bucuresti, Iasi, Galati si Craiova. Armata Romaniei era formata din doua elemente principale: armata permanenta si militii (graniceri si dorobanti).

Pe plan european, pentru consolidarea Unirii si afirmarea statului roman, Cuza a promovat o politica militara ferma de aparare a suveranitatii tarii, stabilind relatii cu puterile sustinatoare ale politicii romanesti, mai ales cu Franta.

Misiunea militara condusa de locotenent colonelul Lamy, sosita in 1862, a sprijinit procesul complex de reorganizare si modernizare a armatei romane.

Au fost extinse raporturile politico-militare cu tarile mici si mijlocii (Serbia, Belgia), s-a acordat sprijin miscarilor de eliberare nationala ale popoarelor vecine (unguri, polonezi, bulgari).

La Radio Iaşi, începând de dimineață, generăm efecte în următoarea ordine: atragem atenţia asupra publicului cu privire la subiect, la temă; punem la dispoziţie un volum de informaţii, nu numai prin intermediul reporterilor acreditaţi; informaţia şi interpretările diferite pot duce la formarea, la schimbarea atitudinilor; atitudinile formate astfel pot influenţa comportamentul…

Pentru ilustrarea subiectului în dimensiunea sa istorică, Nicolae Tomescu (redactor-șef Radio Iași) propune înregistrări cu Alexandru Zub, Ștefan Ceaușu, Nicoleta Arnăutu, Paul Salomeea, Dan Berindei, Ionel Bejenaru (Dumnezeu Să-l Odihnească), Vilică Munteanu… astăzi, vineri, 24 ianuarie 2020, în intervalul orar 9:10-9:30, din Matinalul ”Bună dimineața” – garanția trezirii zilnice fără griji, pe toate frecvențele Radio Iași: 90,8 – 94,5 și 96,3 Mhz FM, 1053 Khz AM dar și live pe www.radioiasi.ro, emisiune realizată și produsă de Mihai Florin Pohoață.

Producător – Horia Daraban.

Sursă fotografie:  nordnews.md

Noaptea Companiilor, astăzi, la Iași! Bună Dimineața, cu Adina Șuhan
Bună dimineaţa joi, 17 octombrie 2024, 09:09

Noaptea Companiilor, astăzi, la Iași! Bună Dimineața, cu Adina Șuhan

Noaptea Companiilor are loc astăzi, în toată țara. Târgul neconvențional de joburi ajunge și la Iași. Octav Minea, organizatorul...

Noaptea Companiilor, astăzi, la Iași! Bună Dimineața, cu Adina Șuhan
Îți cauți job? Vine Târgul de Cariere la Iași! Bună Dimineața, cu Adina Șuhan
Bună dimineaţa miercuri, 16 octombrie 2024, 09:37

Îți cauți job? Vine Târgul de Cariere la Iași! Bună Dimineața, cu Adina Șuhan

Târgul de Cariere ajunge pe 18 și 19 octombrie în Palas Mall Iași. Despre ofertele pe care le regăsești la ediția din acest an ne-a vorbit,...

Îți cauți job? Vine Târgul de Cariere la Iași! Bună Dimineața, cu Adina Șuhan
Plimbare în Timp Profund. O poveste a planetei. Bună Dimineața, cu Adina Șuhan
Bună dimineaţa marți, 15 octombrie 2024, 10:43

Plimbare în Timp Profund. O poveste a planetei. Bună Dimineața, cu Adina Șuhan

Anca Gheorghică, co-fondator al Asociației „Mai bine” a fost astăzi „Omul care aduce vestea”! Mesajul organizatorilor: Pământul are o...

Plimbare în Timp Profund. O poveste a planetei. Bună Dimineața, cu Adina Șuhan
Alegeri și referendum în Republica Moldova. Unde se votează în Iași? Bună Dimineața, cu Adina Șuhan
Bună dimineaţa marți, 15 octombrie 2024, 10:23

Alegeri și referendum în Republica Moldova. Unde se votează în Iași? Bună Dimineața, cu Adina Șuhan

Alegeri și referendum în Republica Moldova. Unde se votează în Iași? Reprezentanți ai ATRAG – Asociația Tinerilor Români din Afara...

Alegeri și referendum în Republica Moldova. Unde se votează în Iași? Bună Dimineața, cu Adina Șuhan
Bună dimineaţa sâmbătă, 12 octombrie 2024, 09:57

Tu cum faci față stresului? Psihoterapeutul Ana Băianu în direct la Bună Dimineața cu Adina Șuhan

Tu cum faci față stresului? Dormi suficient? Ai oameni dragi cu care să stai la povești într-o zi în care toate-ți ies pe dos? Psihoterapeutul...

Tu cum faci față stresului? Psihoterapeutul Ana Băianu în direct la Bună Dimineața cu Adina Șuhan
Bună dimineaţa joi, 10 octombrie 2024, 10:18

Concurs ”Poveștile Cangurașului Explorator”. Bună Dimineața cu Adina Șuhan

Asociația Institutul pentru Dezvoltarea Evaluării în Educație (Asociația IDEE) are plăcerea să anunțe deschiderea înscrierilor pentru cea...

Concurs ”Poveștile Cangurașului Explorator”. Bună Dimineața cu Adina Șuhan
Bună dimineaţa joi, 10 octombrie 2024, 09:56

Pregătiri pentru Zilele Erasmus în Europa. Bună Dimineața cu Adina Șuhan

Pregătiri pentru Zilele Erasmus în Europa. Studenții au o mulțime de oportunități să descopere Europa și să se dezvolte din punct de vedere...

Pregătiri pentru Zilele Erasmus în Europa. Bună Dimineața cu Adina Șuhan
Bună dimineaţa miercuri, 9 octombrie 2024, 10:21

Invitație la Cinema Ateneu Iași. Bună Dimineața cu Adina Șuhan

Invitație la Cinema Ateneu Iași. Bună Dimineața cu Adina Șuhan Despre noutățile cinematografice precum și alte proiecte am aflat de la Andrei...

Invitație la Cinema Ateneu Iași. Bună Dimineața cu Adina Șuhan