Manifestanții și-au exprimat dorința ca România să nu se îndepărteze de valorile europene și nu vor ca țara să iasă din NATO:
Constantin Mihai a stat de vorbă cu câțiva participanți:
Vox 1: Mesajul ia forma unui semnal de alarmă. Mesajul este împotriva fascismului, împotriva legionalismului, împotriva candidatului Călin Georgescu, care reprezintă, în niște valori, consideră el valori care ne-ar putea pune în pericol democrația și, mai rău, libertatea pe care o avem noi ca români.
Vox 2: Am venit aici ca să apărăm democrația.
Vox 3: Consider că ideologia domnului Georgescu poate fi periculoasă pentru democrație.
Manifestații similare au loc în București și în alte orașe din țară.
La începutul anului, indicele ROBOR la trei luni era 6,21%.
Indicele la şase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 5,97% pe an, de la 5,96% pe an, iar ROBOR la 12 luni a stagnat la 5,99% pe an.
În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 5,99% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul II 2024, în creştere faţă de cel din trimestrul anterior, de 5,86%.
În luna mai 2019 a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, actul normativ a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare. AGERPRES/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro
Cărțile au fost prezentate, la Iași, în ziua de joi, 21 noiembrie 2024, începând cu ora 14, în incinta sediului Editurii Junimea din Parcul Copou, de către Șerban Axinte, Dumitru Crudu, Maria Ivanov, Valentin Talpalaru și Diana Vrabie. Moderator al evenimentului a fost doamna profesor Simona Modreanu, specialist în Filologie, director al Editurii Junimea.
Cele patru volume au fost prezentate, concis și lămuritor, de către criticul literar Diana Vrabie, specialist în Filologie.
Întâi de toate, Diana Vrabie ne oferă o scurtă introducere asupra celor patru volume, pentru ca imediat să aflăm amănunte concrete despre conținutul volumului Omul izgonit de ceasuri, de Nicolae Spătaru, cu accent pe scriitura acestuia.
În cele ce urmează Diana Vrabie, specialist în Filologie, ne povestește despre volumul de proză Belladonna sau Podul Roman, carte semnată de către Ghenadie Postolache, născut la 2 aprilie 1964 în orăşelul Teleneşti. Ghenadie Postolache este licenţiat al Facultăţii de Jurnalism a Universităţii din Chişinău (1986). Aflăm amănunte despre pânza pe care o țese Ghenadie Postolache în narațiunea sa; imediat după ce aflăm detalii despre acest subiect, pe scurt, Diana Vrabie ne citește din cartea lui Ghenadie Postolache, trezindu-ne, astfel, interesul pentru aceasta.
Criticul literar Diana Vrabie, în umătoarea înregistrare audio pe care o postăm, ne vorbește despre volumul de versuri Iluzia POPESCU (Junimea, Iași, 2024), carte semnată de către Alexandru Constantin POPESCU, născut la 19 octombrie 1996 în satul Băneştii noi, raionul Teleneşti, şi s-a stins la 10 august 2023. Alexandru a studiat la Facultatea de Istorie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. A frecventat atelierul „Vlad Ioviţă”, atelier coordonat de către scriitorul Dumitru Crudu. A debutat cu poezii în revista „Timpul din România”, ediţia din Republica Moldova.
După cum bine știți, în ediția de astăzi a emisiunii noastre relatăm de la prezentarea volumelor: Omul izgonit de ceasuri, proză, de Nicolae Spătaru; Belladona sau Podul Roman, proză, de Ghenadie Postolache; Iluzia POPESCU, semnat de către regretatul Alexandru Constantin Popescu și Niciodată fața cealaltă/ Nunca la otra cara, versuri, română-spaniolă, de Radmila Popovici. Cărțile au fost prezentate, la Iași, în ziua de joi, 21 noiembrie 2024, începând cu ora 14, în incinta sediului Editurii Junimea din Parcul Copou, de către scriitorii Șerban Axinte, Dumitru Crudu, Maria Ivanov, Valentin Talpalaru și Diana Vrabie. Moderator al evenimentului a fost doamna profesor Simona Modreanu, specialist în Filologie, director al Editurii Junimea.
În următoarele minute, criticul literar Diana Vrabie ne vorbește despre volumul de versuri, română și spaniolă, Niciodată fața cealaltă/ Nunca la otra cara, semnat de către Radmila Popovici. Radmila Popovici s-a născut la 31 august 1972 în satul Floriţoaia Veche, Republica Moldova. Este absolventă a Facultăţii de Litere a Universităţii de Stat din Chişinău, membră a Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova şi din România.
În contextul celor prezentate de către filolog Diana Vrabie, difuzăm un scurt dialog cu poeta Radmila Popovici, cea care ne spune povestea volumului Niciodată fața cealaltă/ Nunca la otra cara, cartea care a văzut lumina tiparului, anul acesta, la Editura Junimea din Iași. Volumul a fost prezentat, nu demult, în capitala Spaniei la un frumos eveniment cultural.
La evenimentul care constituie subiectul ediției de astăzi a emisiunii Dialog intercultural, despre poezia Radmilei Popovici ne-a vorbit și scriitorul Valentin Talpalaru pe care, în cele ce urmează, îl ascultăm.
În final, o urmărim pe poeta Radmila Popovici cu un poem din volumul Niciodată fața cealaltă, carte apărută, anul acesta, la Editura Junimea din Iași.
Raportat la cele prezentate în ediția de astăzi a emisiunii noastre conchidem prin câteva cuvinte care aparțin scriitorului american Ernest Hemingway: „Nu există prieten mai loial decât cărțile”.
Stimați prieteni, sunt convins că v-am stârnit interesul cu temele pe care le-am prezentat, așa că nu-mi rămâne decât să vă invit în ziua de vineri, 29 NOIEMBRIE 2024, între 20:30 – 21, să fiți alături de Radio Iași, pentru a urmări emisiunea: Dialog intercultural.
#InfoEconomic Adrian Covăsnianu, vicepreședinte Moldova Vrea Autostradă: ”anul acesta, pentru A8, ar fi necesare aproximativ 800-900 de milioane de euro, fonduri care să ofere, inclusiv pentru capetele din sectorul montan, o anumită certitudine că există un demers concret, real de a construi autostrada”.
A7, A8, parte din visul colectiv al locuitorilor județelor Moldovei, când vine vorba de infrastructură rutieră care să facă legătura mult mai...
Târgul național „Cămașa tradițională – meșteșug și mod de viață” prezentat, din nou, în emisiunea Tradiții de joi, 16 IANUARIE 2025, ora 21:03 – 22 – cu Dumitru ȘERBAN
Stimați prieteni, în ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, relatăm de la cea de a III-a ediție a Târgului național „Cămașa...
„Floare Albastră” pe scena Ateneului Național Iași, astăzi, de Ziua lui Eminescu. Profesorul Petronela Petrea, directorul Liceului „Profesor Mihai Dumitriu” Valea Lupului, în Bună Dimineața cu Adina Șuhan
„Floare Albastră” pe scena Ateneului Național Iași, astăzi, de Ziua lui Eminescu. Liceul „Profesor Mihai Dumitriu” Valea Lupului...
Otilia Nuțu, analist de politici publice în energie și infrastructură: prin oprirea gazului în Transnistria, ”Kremlinul încearcă să creeze o mare problemă socială și umanitară, cu speranța că asta va duce în Republica Moldova la niște rezultate bune electorale pentru partidele proruse la alegerile parlamentare”. Emisiunea ”Weekend cu prieteni”, realizator – Horia Daraban (12.01.2025)
Republica Moldova trece în această iarnă printr-o criză energetică de amploare. Pe scurt, la 28 decembrie, concernul de gaze rusesc Gazprom a...
Sărbătoare la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași, 160 de ani de existență. Profesorul Gabriela Săndulescu, director, în Bună Dimineața cu Adina Șuhan
Sărbătoare la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași 160 de ani de existență Zilele colegiului încep astăzi, 13 ianuarie 2025...