Ziua Mondială a Radioului
Publicat de , 13 februarie 2016, 14:40 / actualizat: 14 februarie 2016, 6:08
Ziua Mondială a Radioului este celebrată, în fiecare an, pe data de 13 februarie și marchează prima emisiune a postului de radio al Națiunilor Unite în anul 1946.
Tema propusă anul acesta de UNESCO este „Radioul salvează vieți” și punctează rolul determinant al acestui mijloc de comunicare în perioadele de criză și dezastre.
VEZI AICI mesajul Preşedintelui Director General al SRR
Ziua Mondială a Radioului/World Radio Day este marcată începând din anul 2012, însă ideea sărbătorii a apărut ceva mai devreme.
În 2011, la ideea Academiei Spaniole de Radio, delegația permanentă a Spaniei la UNESCO a prezentat oficial această propunere la cea de-a 187-a sesiune a Comitetului Executiv al UNESCO.
https://www.facebook.com/RadioRomaniaRegional/posts/1703292626596000
La 3 noiembrie 2011, în cadrul celei de-a 36-a Conferințe generale a UNESCO, a fost aprobată crearea Zilei Mondiale a Radioului, pentru a promova cooperarea internațională între radiodifuzori, dar și pentru a încuraja accesul la informație prin intermediul posturilor de radio de pe întreg globul.
În România, postul național de radio a fost inaugurat la 1 noiembrie 1928, la ora 17:00 cu apelul ”Alo, Alo aici Radio București, România”, cuvinte rostite de Dragomir Hurmuzescu, promotorul radiofoniei românești.
Alegerea temei din acest an a Zilei Mondiale a Radio-ului, „Radioul pe timp de urgenţă şi dezastru”, se dovedeşte a fi cât se poate de nimerită în contextul frământărilor sociale la nivel global.
De la conflicte care rezulta in populatii mari de oameni solicitanti de azil pana la urgente in crestere si din ce in ce mai severe generate de schimbarile climatice, este important pentru UNESCO sa evidentieze impactul radio-ului in situatii de urgenta si dezastru.
2016 va fi un an critic pentru interventiile de urgenta si educarea comunitatilor despre reducerea riscului la dezastre.
Mesajele cheie pe care reteaua UNESCO doreste sa le transmita cu aceasta ocazie sunt urmatoarele:
– Libertatea de expresie si siguranta jurnalistilor ar trebui sa reziste dezastrelor.
– Radio-ul imputerniceste supravietuitorii si persoanele vulnerabile, respectand dreptul acestora la intimitate.
– Radio-ul are impact social si ofera acces la informatie. Accesul oamenilor la informatie trebuie protejat.
– Radio-ul salveaza vieti.
– Accesibilitatea imediata a frecventelor este esentiala salvarii vietilor. Aceste frecvente ar trebui protejate pe timp de urgenta.
(Rador/bucurestifm.ro/FOTO radioiasi.ro)