Senatul a adoptat tacit, în şedinţa de luni, 72 de proiecte de lege
Publicat de , 29 decembrie 2020, 05:49
Pentru o parte a acestor proiecte, pentru care termenul de dezbatere şi vot în plenul Senatului s-a împlinit în perioada 15 octombrie – 25 decembrie 2020, au fost întocmite rapoarte de admitere sau de respingere în comisiile de specialitate, însă actele normative vor intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor în forma iniţiatorilor.
Cele 72 de proiecte au fost aprobate în bloc, nota pentru adoptare tacită fiind citită de preşedintele Senatului, Anca Dragu.
Aproximativ jumătate dintre proiectele de lege adoptate tacit luni vizează aprobarea ordonaţelor de urgenţă emise de Guvern în perioada octombrie-noiembrie 2020 şi transmise Senatului, în calitate de primă cameră sesizată.
Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea legii 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice iniţiată, în legislatura trecută, de un grup de parlamentari preponderent USR şi PNL reprezintă rezultatul colaborării cu 15 organizaţii ale societăţii civile şi are ca scop ‘reformarea legislaţiei cu privire la dreptul cetăţenilor de a organiza şi participa la adunări publice. Propunerea legislativă prevede dreptul cetăţenilor de a organiza şi participa la mitinguri, demonstraţii. procesiuni sau orice alte întruniri. Potrivit iniţiativei legislative, adunările publice trebuie să se desfăşoare fără a pune în pericol siguranţa persoanelor, integritatea corporală, viaţa sau bunurile acestora ori ale domeniului public fără sa împiedice folosirea drumurilor publice, a transportului în comun şi funcţionarea instituţiilor ori a unităţilor economice sau să degenereze în acţiuni turbulente de natură a pune în primejdie ordinea şi liniştea publică’.
Pentru decongestionarea sistemului judiciar a fost iniţiată o propunere legislativă prin care se propune modificarea Codului de procedură civilă în vederea susţinerii dosarelor aflate pe rolul instanţelor de judecată prin sistem de videoconferinţă, iniţiativă care a trecut luni, de Senat, prin adoptare tacită.
Alte propuneri legislative adoptate tacit vizează instituirea anului 2021 – ‘Anul Tudor Vladimirescu’ şi declararea lui Tudor Vladimirescu şi a Ecaterinei Teodoroiu drept eroi ai naţiunii române, declararea zilei de 10 august drept Ziua naţională a demnităţii cetăţenilor români, a luptei împotriva corupţiei, abuzurilor şi injustiţiei şi instituirea zilei de 10 ianuarie ca Ziua matematicii, informaticii şi ştiinţelor naturii. (Agerpres/FOTO radioiasi.ro)