Comisia Europeană a anunţat deschiderea unei anchete împotriva platformei chineze de socializare TikTok
Publicat de gabrielarotaru, 18 decembrie 2024, 07:36
Chiar dacă TikTok susţine că platforma a fost protejată pe durata a 150 de alegeri la nivel global şi că elimină constant conţinutul care încalcă regulile, reprezentanţii Comisiei spun că există suspiciuni credibile de încălcare a legii europene pentru servicii digitale şi de lipsă de reacţie în faţa riscurilor sistemice legate de integritatea alegerilor. Şi eurodeputaţii au dezbătut ieri timp de cinci ore această problemă.
Dezbaterea de ieri, din plenul Parlamentului European, despre riscurile dezinformării online asupra integrităţii alegerilor a fost una dintre cele mai lungi şi mai aprinse din acest an. Concluzia majoritară este că Uniunea Europeană trebuie să-şi întărească măsurile împotriva manipulării şi dezinformării, dacă nu vrea ca democraţia să fie subminată de o junglă de minciuni şi un hăţiş de dezinformare.
Eurodeputaţi din Partidul Popular European, Social Democrat, Renew Europe, Ecologişti au argument pe rând că în România pericolul a fost major şi real, platformele au devenit terenuri fertile pentru dezinformare. Au vorbit despre faptul că integritatea alegerilor trebuie garantată şi, în consecinţă, păzită de interferenţe. S-a spus în plen că e nevoie nu de măsuri punitive, cum este o amendă de 6% din cifra de afaceri pe care TikTok o riscă dacă acuzaţiile se dovedesc adevărate, ci şi de măsuri prevenitive, în aşa fel încât interferenţele şi manipulările să nu se producă. Europarlamentarii din Grupul Reformiştilor şi Conservatorilor, ca şi cei din Grupul Patrioţilor Europeni au criticat vehement acţiunile Comisiei Europene, întrucât ar împiedica, spun ei, libertatea de exprimare. (Rador/ FOTO AI)