(AUDIO) Iaşi: Cea mai mică inimă artificială din lume, creată de studenţi ai UMF, impresionează specialiştii
18 noiembrie 2024, 17:50
Este al doilea an consecutiv când UMF Iași câștigă acest premiu.
Alexandru Pleșoianu, coordonator al proiectului, a precizat că cea mai mare provocare pe viitor va fi identificarea finanțărilor necesare pentru dezvoltarea unui proiect competitiv pe plan mondial.
Alexandru Pleșoianu: Avem nevoie de parteneriate. Noi, deocamdată, suntem în universitate, suntem un grup de studenți și pentru a mergem mai departe, să transpunem în realitatea clinică, să-i ajutăm pe pacienți, trebuie să facem încă un pas și suntem aici la Centrul de Transfer Tehnologic al Universității, care se potrivește foarte bine și ne poate ajuta să facem parteneriate cu alte instituții, dar în același timp, să transformăm acest proiect studențesc, să-i dăm și o dimensiune economică, să-l transformăm într-o companie care să genereze acea componentă financiară, care să susțină mai departe dezvoltarea proiectului și ducerea produsului în fază clinică.
Finala din acest an a avut loc în Japonia, unde au participat opt echipe.
Otilia Pintilii, membră a echipei de la Iași a spus că trebuie identificate posibilele parteneriate internaționale pentru ca astfel de proiecte să fie fiabile.
Otilia Pintilii: Pentru noi, în momentul de față, este mult mai important din punct de vedere tehnologic să ajungem la un dispozitiv care să funcționeze și care să fie compatibil cu corpul. După ne gândim la bani. În general, costurile sunt mari din cauza materialelor. Spre exemplu, titanul pe care îl folosim noi este puțin mai scump și, în orice caz, când e vorba de dispozitive medicale, cel mai mare cost este dat de toate testările, astfel încât să ne asigurăm că dispozitivul nu rănește pacientul, că e compatibil cu sângele, că într-adevăr e bun pentru om.
La rândul său, Vlad Onceanu a spus că anul viitor echipa și-a propus să prezinte juriului un nou motor de angrenare pe baza căruia să funcționeze inima artificială.
Vlad Onceanu: Trebuie să găsim resursele necesare, fiindcă avem și un concept de motor, dar pe care n-am reușit să-l realizăm pentru anul acesta. Pentru asta avem nevoie de o sumă mai mare de bani, care trebuie să-o căutăm din grant.
(Radio Iași/Constantin Mihai/FOTO radioiasi.ro)