(AUDIO) Primăria Iaşi şi Consiliul Judeţean anunţă un parteneriat pentru reabilitarea Filarmonicii ‘Moldova’
Publicat de Andreea Drilea, 14 februarie 2023, 15:54 / actualizat: 14 februarie 2023, 18:33
Valoarea proiectului se situează între 13 și 16 milioane de euro, documentația este aproape gata iar în urma încheierii parteneriatului, pot începe citațiile, după cum a declarat președintele CJ Iași, Costel Alexe.
El a anunțat că s-a primit acordul de principiu de la Agenția de Dezvoltare Nord-Est.
Costel Alexe: Avem un parteneriat activ cu Primăria Municipiului Iași, discuții la București, la Piatra Neamț, pentru că vrem să obținem finanțare din Programul Regional, pentru că o finanțare pe care ar trebui să depună Consiliul Județean Iași este de doar 2%. Referitor la această valoare, estimată între 13 și 16 milioane de euro, suntem recunoscători acestei bune colaborări cu Primăria Municipiului Iași. Suntem convinși că în acest an, odată cu ședința de Consiliu Local, Consiliul Județean și cele două parteneriate, avem documentația de licitație aproape gata, trebuie doar ședințele. Parteneriatul este și urcat în SICAP. În luna iulie este estimat faptul că va fi deschis apelul la ADR Nord-Est, iar sper să ne dea Dumnezeu șansa ca în această toamnă să fim în plin șantier de reabilitare și restaurare a celui mai important monument cultural și istoric mult așteptat în județul nostru, „Moldova” – Filarmonica de Stat.
La rândul său, primarul Mihai Chirica a anunțat că prin Programul Operațional Regional sunt puse la dispoziția Primăriei Iași 19 milioane de euro, bani care vor fi alocați consolidării sediului Filarmonicii:
Mihai Chirica: O oportunitate să punem la bătaie banii pe care municipiul îi are prevăzuți pentru restaurarea patrimoniului cultural dinspre Primărie către Consiliul Județean, administrativ vorbind, dinspre Primărie către Filarmonică – ca instituție. Și cred că este o oportunitate unică, că nu mai știm câte POR-uri vor mai fi, dacă vor mai fi după ce îl vom finaliza pe acesta și nu mai știm ce sume vom mai putem găsi pentru a pune la dispoziția unei instituții de cultură. Foarte pe scurt, conceptul constă în găsirea și rezolvarea acestui parteneriat prin deciziile celor două Consilii – Local și Județean – și, sigur, încheierea unui acord de finanțare cu ADR Nord-Est pentru reabilitarea Filarmonicii din Prioritatea 7 care este pusă la dispoziția municipiul Iași.
În altă ordine de idei, tot în baza unui parteneriat Primărie-Consiliu Județean, viitorul sediu al Operei Naționale Române din Iași ar urma să fie stabilit în cartierul Copou. Soluția a fost identificată după mai multe tentative care vizau terenuri cu mai mulți co-proprietari, sub sechestru DIICOT sau insuficiente ca spațiu.
Mihai Chirica: Amplasamentul pe care îl propunem se referă tot la un partener – Consiliul Județean, o suprafață aproximativ de un hectar – 10.000 de metri pătrați în Copou, în zona unde funcționează și ApaVital, o zonă foarte frumoasă, cu multe parcuri, spații verzi, accesibilitate, utilități și o zonă lipsită de instituții culturale de anvergură – în afară de, să spunem, în imediat apropiere, Casa Mihai Ursachi și Muzeul Mihai Eminescu – nu prea mai avem, nu mai avem cinematograf în zonă. Primul teatru din România a funcționat în Copou.
(Radio Iași/Constantin Mihai/FOTO radioiasi.ro)