Austria îşi menţine veto-ul faţă de aderarea României şi Bulgariei la Schengen, anunţă ministrul austriac de interne
Publicat de Andreea Drilea, 7 decembrie 2022, 18:43
Potrivit ministrului austriac, veto-ul ţării sale este ”un apel de urgenţă” către Comisia Europeană pentru a lua măsuri care să conducă la un control mai eficient al frontierelor externe ale UE în vederea frânării intrărilor ilegale ale migranţilor pe teritoriul blocului comunitar, în special pe ruta balcanică.
Cele ”peste 100.000 de cereri de azil” înregistrate anul acesta în Austria justifică decizia luată de guvernul de la Viena, a indicat ministrul Gerhard Karner.
Potrivit acestuia, circa 40% dintre migranţii care sosesc în Austria ajung în această ţară după ce au sosit iniţial cu avionul în Serbia, iar alţi circa 40% traversează terestru România, Bulgaria, Serbia sau Ungaria.
Ministrul Gerhard Karner a reafirmat că aproximativ trei sferturi dintre solicitanţii de azil ajunşi în Austria nu au fost înregistraţi anterior în vreo altă ţară membră a UE prin care au trecut.
Referindu-se la desfăşurarea reuniunii de joi a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), ministrul austriac a spus că mai întâi va fi votată aderarea Croaţiei la spaţiul Schengen, faţă de care Austria nu se opune, iar apoi va fi discutată aderarea României şi a Bulgariei.
AGERPRES
La Bruxelles, Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne va decide joi, prin vot, cu privire la aderarea României, Bulgariei şi a Croaţiei la spaţiul de liberă circulaţie Schengen. În continuare Austria este singurul stat comunitar care se opune intrării României şi Bulgariei.
Parlamentul Ţărilor de Jos, stat care s-a opus multă vreme admiterii României în spaţiul european de liberă circulaţie, a votat cu puţin timp în urmă în sprijinul aderării ţării noastre la Spaţiul Schengen.
Ministrul de externe Bogdan Aurescu a salutat rezultatul favorabil al votului, ca urmare a dialogului politic apropiat şi intens cu partenerii olandezi.
Între timp, la Bruxelles, zeci de reprezentanţi ai „PES activist România”, militanţi pro-europeni, social-democraţi din ţară şi din diaspora, s-au adunat în faţa sediului Consiliului Uniunii Europene pentru a transmite mesaje de susţinere pentru intrarea ţării noastre în Schengen.
Potrivit PSD, familia social-democrată europeană a sprijinit fără echivoc România, iar Austria, singura ţară care se opune, trebuie să înţeleagă impactul şi costurile acestor frâne politice puse proiectului european. De altfel, ceva mai devreme, prim-ministrul Nicolae Ciucă evidenţia beneficiile nete ale intrării ţării noastre în spaţiul de liberă circulaţie.
Nicolae Ciucă: Înţelegem cu toţii că problema migraţiei ilegale este foarte sensibilă politic în multe state membre şi că este nevoie de măsuri mai eficiente de răspuns la acest fenomen. Însă blocarea aderării României la Schengen nu va aduce răspunsurile dorite de Austria. Dimpotrivă, aderarea României va face Spaţiul Schengen şi mai sigur prin implicarea României, care, după adare, va avea la dispoziţie tot instrumentarul Schengen pentru a ajuta la controlul şi contenirea acestui fenomen.
Tot de Bucureşti, Alianţa pentru Unirea Românilor a calificat drept surprinzătoare opoziţia Austriei, în condiţiile în care România îndeplineşte toate condiţiile pentru a fi acceptată.
Senatorul AUR Claudiu Târziu crede că dacă există date privind fluxuri masive de imigranţi ilegali din sau prin România spre Austria, ele ar trebui făcute publice. El şi-a exprimat speranţa că Viena va reveni asupra deciziei, în condiţiile în care interesele sale în România sunt mari, iar guvernele de la Bucureşti le-au susţinut de-a lungul vremii. Uniunea Salvaţi România a anunţat că partidul austriac NEOS, din familia sa europeană, susţine admiterea României. Preşedinta NEOS a cerut Vienei să-şi retragă decizia de a se opune aderării României la Schengen şi a arătat, susţine USR, că partidul aflat la putere în Austria pune în pericol chiar esenţa petului european: libertatea.
(RADOR/FOTO radioiasi.ro)