Autorităţile române monitorizează atent situaţia din Marea Neagră după eşuarea unor petroliere ruseşti în Strâmtoarea Kerci
Publicat de Andreea Drilea, 22 ianuarie 2025, 07:39
Ministrul mediului, Mircea Fechet, a avertizat, ieri, la Constanţa, că toată lumea trebuie să fie pregătită, dar a subliniat că riscurile ca unda de poluare să ajungă pe litoralul românesc sunt minime.
Reporter: Autorităţile române evaluează viteza şi direcţia cu care se deplasează unda de poluare, după ce peste 2.000 de tone de produs petrolier extrem de toxic au ajuns în mare, provocând moartea a mii de păsări şi eşuarea a sute de delfini pe zeci de kilometri de ţărm. Specialiştii ucraineni nu exclud ca unda de poluare să ajungă în Odesa şi chiar dacă momentan nu există indicii că litoralul românesc ar putea fi afectat, ministrul mediului le-a cerut specialiştilor de la Apele Române şi de la Institutul de Cercetare-Dezvoltare Marină din Constanţa ca determinarea hidrocarburilor din apa Mării Negre să se efectueze cu o intensitate mai mare, pentru a observa orice modificare care ar impune cât mai repede luarea unor decizii.
Ministrul Mircea Fechet: Avem unda de poluare în zona peninsulei Crimeea. Dacă poluarea ajunge în Odesa, şansele ca această poluare să fie antrenată de la nord la sud către litoralul românesc cresc. Intensificăm aceste determinări tocmai pentru a ne pregăti, dacă este cazul. La momentul actual nu avem niciun motiv de îngrijorare, dar asta nu înseamnă că ne culcăm pe o ureche.
Reporter: Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litorală (ABADL) face măsurători de la graniţa cu Ucraina la graniţa cu Bulgaria.
Stelian Hagi, directorul ABADL: Probele sunt în lucru. În contextul unei minime prezenţe a unor hidrocarburi, vom intra într-o stare de alertă şi vom pune în aplicare planurile de măsuri operative pentru protejarea coastei.
Rador/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro