Botoşani: Funcţionarea punctelor de trecere a frontierei dintre România şi Ucraina, analizată de autorităţile de frontieră
Publicat de Andreea Drilea, 27 mai 2023, 08:46
Potrivit sursei citate, în perioada 25-26 mai, la Botoşani s-a desfăşurat întâlnirea bianuală de lucru a şefilor structurilor teritoriale ale Poliţiei de Frontieră Române de la graniţa cu Ucraina cu omologii din cadrul Serviciului Frontierei de Stat al Ucrainei, în baza Tratatului între România şi Ucraina privind regimul frontierei de stat româno-ucrainene, colaborare şi asistenţă mutuală în problemele de frontieră.
Delegaţia Serviciului Frontierei de Stat a Ucrainei a fost condusă de şeful Direcţiei Regionale de Vest din cadrul Serviciului Frontierei de Stat a Ucrainei, locţiitor al Împuternicitului de Frontieră Principal al Ucrainei, general-maiorul Victor Babiuk, iar cea a Poliţiei de Frontieră Române de către şeful Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, comisarul şef de poliţie Victor Mariniuc, şi de şeful Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei, chestor de poliţie Florin Coman, locţiitori ai Împuternicitului de Frontieră Principal al României.
‘Cele două delegaţii au analizat situaţia operativă de la frontiera româno-ucraineană în contextul actual, au evaluat modalitatea de supraveghere a acesteia şi au făcut schimb de informări cu privire la combaterea activităţilor infracţionale. De asemenea, s-a stabilit că schimbul de informaţii între autorităţile de frontieră dintre cele două state au contribuit în mod pozitiv la adaptarea dispozitivelor de supraveghere a frontierei în vederea coordonării demersurilor la frontiera de stat pentru combaterea contrabandei cu ţigări şi migraţiei ilegale. Şefii celor două delegaţii au analizat stadiul funcţionării punctelor de trecere comune situate la frontiera de stat româno-ucraineană, în vederea asigurării unui trafic fluent al persoanelor, mijloacelor de transport şi mărfurilor, inclusiv prin desfăşurarea de întâlniri pentru stabilirea unor măsuri comune în vederea scăderii timpilor de aşteptare’, a precizat Răcnea.
Oficialii Poliţiei de Frontieră din România au concluzionat că ‘activitatea de cooperare a fost orientată înspre descoperirea şi combaterea activităţilor ilegale la frontieră, consolidarea încrederii şi securizarea frontierei comune’.
De asemenea, cele două delegaţii au stabilit o serie de măsuri privind principalele direcţii de cooperare şi conlucrare pentru perioada următoare. AGERPRES/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro