(AUDIO) ANSVSA: România nu mai vinde bovine şi ovine vii către ţările UE, decât pentru sacrificare imediată
Publicat de gabrielarotaru,
12 octombrie 2014, 06:54
Restricţiile de circulaţie a animalelor ce pot fi afectate de boală au fost impuse de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în acord cu legislaţia europeană, care este foarte strictă, au precizat reprezentanţii autorităţii.
Pot fi totuşi vândute către statele membre rumegătoare vii pentru sacrificare imediată, iar în ceea ce priveşte comerţul intracomunitar cu carnea şi alte produse de la aceste animale nu sunt restricţii.
Totodată, România poate exporta rumegătoare vii către state terţe, acolo unde nu au dispus altfel autorităţile din ţara respectivă, cum este cazul Iordaniei.
Comerţul intern cu bovine, ovine şi caprine se poate desfăşura fără restricţii, au mai precizat reprezentanţii ANSVSA.
Un număr de 21 animale au murit în România din cauza bolii limbii albastre, aceasta afectând 935 de animale din 158 de comune, potrivit datelor centralizate la 30 septembrie de ANSVSA.
Autoritatea preciza că boala afectează animale din 23 de judeţe, cele mai multe cazuri fiind înregistrate în Buzău (248), Prahova (138) şi Vrancea (123). În Buzău sunt bolnave animale din 32 de comune, în Prahova, din 31, iar în Vrancea, din 19.
„Procentul animalelor afectate de boală, din totalul animalelor receptive existente în cele 23 judeţe, este de 0,01%”, mai preciza ANSVSA.
Având în vedere evoluţia bolii limbii albastre pe teritoriul României şi restricţiile asupra mişcării impuse animalelor din speciile receptive, ANSVSA a dispus închiderea tuturor târgurilor de animale de pe teritoriul ţării, până în data de 5 octombrie 2014.
Director general ANSVSA, Cristi Duicu:
Primul caz de boala limbii albastre în România a fost diagnosticat în 22 august, în judeţul Buzău.
Săptămâna aceasta au murit de boala limbii albastre cinci zimbri din Rezervaţia Haţeg-Silvuţ din judeţul Hunedoara. (mediafax.ro/ FOTO imperatortravel.ro)