Percheziţii la şeful de campanie al lui Călin Georgescu şi la sediul Asociaţiei ‘Pământul Strămoşesc’
11 februarie 2025, 15:03
Călin Georgescu a confirmat, într-un mesaj pe Facebook, că au loc descinderi şi la sediul Asociaţiei ‘Pământul Strămoşesc”, unde fostul candidat la prezidenţiale este membru fondator.
‘Miliţianul Predoiu şi nişte procurori au trimis în această dimineaţă mascaţii acasă la şeful meu de campanie, Radu Pally. Solicit imperativ oprirea acestui abuz – nu ne puteţi intimida – nu putem fi îngenunchiaţi! Actualizare: Noi vrem Binele şi ei ne vor Răul. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi la sediul Asociaţiei ‘Pământul Strămoşesc’, tot în această dimineaţă’, spune Georgescu în mesaj.
Conform unor surse judiciare, percheziţiile sunt efectuate în cadrul dosarului deschis în luna decembrie 2024 de Parchetul General, care se referă la posibile încălcări ale legislaţiei în campania electorală a lui Călin Georgescu.
Descinderile au fost confirmate indirect şi de Poliţia Română, într-un comunicat în care IGPR respinge acuzaţiile lui Georgescu de politizare a activităţii poliţiştilor.
‘Respingem şi dezavuăm orice acuzaţie nefondată de politizare a actului profesional poliţienesc. Activităţile sunt derulate în cadrul unui dosar penal, sub coordonarea unităţii de Parchet competente şi cu respectarea cadrului legal în vigoare. Toate activităţile instituţiei noastre, în cadrul tuturor dosarelor penale, se efectuează sub coordonarea unităţilor de parchet şi sub autoritatea procurorilor de caz, având drept scop aflarea adevărului’, informează un comunicat al IGPR.
Peste 500.000 de copii care urmează cursuri la grădiniţă şi în învăţământul preuniversitar vor beneficia şi în acest an de o masă caldă sau un pachet alimentar
Guvernul alocă astăzi fondurile pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale din mai. Executivul încearcă să facă economii...
Decizia CEDO referitoare la alegerile prezidenţiale din România nu blochează judecata pe fond a plângerii formulate cu privire la anularea scrutinului, susţine Călin Georgescu
El spune că rămâne hotărât să restabilească statul de drept şi principiile democratice.
Reamintim că ieri, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins cererea lui Călin Georgescu de suspendare a deciziei privind anularea prezidenţialelor şi de reluare a procesului electoral.
CEDO consideră că solicitarea este în afara domeniului de aplicare a articolului 39 din regulamentul său, care vizează adoptarea unor măsuri provizorii. Judecătorii argumentează că pot impune astfel de hotărâri numai în cazuri excepţionale, când reclamanţii sunt expuşi unui risc iminent de vătămare ireparabilă a unui drept.(Rador/ FOTO ro.wikipedia.org)
Târgul național „Cămașa tradițională – meșteșug și mod de viață” prezentat, din nou, în emisiunea Tradiții de joi, 16 IANUARIE 2025, ora 21:03 – 22 – cu Dumitru ȘERBAN
Stimați prieteni, în ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, relatăm de la cea de a III-a ediție a Târgului național „Cămașa...
‘Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis, astăzi, reunindu-se în complet de Cameră şi în baza unui vot unanim, să nu indice nicio măsura provizorie în cauza Călin Georgescu contra România (cererea nr. 37327/24). Cauza priveşte anularea de către Curtea Constituţională a României a alegerilor prezidenţiale în care Georgescu a fost candidat. Georgescu ceruse adoptarea de măsuri provizorii, în particular ca decizia Curţii Constituţionale să fie suspendată şi procesul electoral să fie reluat. Curtea a respins cererea de măsuri provizorii, ca fiind în afara domeniului de aplicare al articolului 39 din Regulamentul Curţii (măsuri provizorii)’, se arată într-un comunicat al CEDO dat, marţi, publicităţii.
Conform CEDO, această hotărâre nu influenţează o decizie ulterioară pe fondul procesului.
‘Măsurile provizorii prevăzute de articolul 39 din Regulamentul Curţii (Rules of Court) sunt decise în legătură cu proceduri în faţa Curţii, fără a influenţa orice decizie ulterioară privind admisibilitatea sau fondul cauzei. Curtea impune asemenea măsuri provizorii numai în cazuri excepţionale, când reclamanţii ar fi altfel expuşi unui risc iminent de vătămare ireparabilă’, spune CEDO.
Pe 24 noiembrie 2024, a avut loc primul tur al alegerilor prezidenţiale în România, al doilea tur de scrutin fiind programat să aibă loc la 8 decembrie 2024.
Călin Georgescu a candidat la aceste alegeri şi s-a calificat pentru al doilea tur de scrutin.
Pe 6 decembrie 2024, în temeiul articolului 146 f) din Constituţia României, Curtea Constituţională a României a anulat întregul proces electoral. CCR a decis atunci ca alegerile pentru preşedintele României să fie reluate în integralitate şi reorganizate de către Guvern la o dată ulterioară.
Pe 16 decembrie 2024, invocând încălcări ale drepturilor sale prevăzute de articolele 6 (dreptul la un proces echitabil) şi 13 (dreptul la un remediu efectiv) din Convenţie şi de articolul 3 din Protocolul nr. 1 la Convenţie (dreptul la alegeri libere), Călin Georgescu a solicitat măsuri provizorii în temeiul articolului 39 din Regulamentul Curţii împotriva deciziei nr. 32 din 6 decembrie 2024 a Curţii Constituţionale a României, care anulase procesul electoral al alegerilor prezidenţiale în curs la data pronunţării acesteia.
El a cerut în mod specific suspendarea efectelor deciziei Curţii Constituţionale până la soluţionarea cauzei sale la Curte, pentru a preveni un prejudiciu ireparabil asupra drepturilor democratice ale reclamantului şi ale cetăţenilor romani.
De asemenea, el a cerut obligarea Guvernului României să reia procesul electoral, respectând rezultatele primului tur de scrutin, şi să organizeze turul al doilea de scrutin al alegerilor prezidenţiale.
În plus, el a solicitat obligarea statului român să adopte măsuri pentru remedierea prejudiciilor democratice, prin restabilirea încrederii în procesul electoral.
CEDO detaliază motivele pentru care a respins cererea lui Georgescu.
‘Decizia a fost adoptată, în unanimitate, de o Cameră compusă din şapte judecători. În decizia sa, Curtea a reamintit că, în conformitate cu articolul 39 din Regulament, măsurile provizorii sunt aplicabile numai în caz de risc iminent de vătămare ireparabilă a unui drept prevăzut de Convenţie care, dat fiind natura sa, nu ar putea fi reparată, iar persoana care invocă asemenea drept nu ar putea fi repusă în situaţia anterioară sau despăgubită în mod corespunzător. În plus, astfel de măsuri nu pot fi adoptate decât în circumstanţe excepţionale, atunci când acest lucru este necesar în interesul părţilor sau pentru buna desfăşurare a procedurii. Curtea a respins cererea lui Georgescu ca fiind în afara domeniului de aplicare al articolului 39 din Regulament. Luând în considerare cererea prezentată, împreună cu temeiurile şi motivele pe care aceasta se bazează, Curtea a decis, în conformitate cu practica sa bine stabilită, că cererea lui Georgescu nu se referă la o vătămare ireparabilă în înţelesul articolului 39 din Regulamentul Curţii’, explică CEDO.
Totodată, CEDO a considerat că cererea este în afara domeniului de aplicare al articolului 39 din Regulamentului Curţii şi a decis să nu indice Guvernului României nicio măsură provizorie dintre cele solicitate. (Agerpres/ FOTO ro.wikipedia.org)
Peste 500.000 de copii care urmează cursuri la grădiniţă şi în învăţământul preuniversitar vor beneficia şi în acest an de o masă caldă sau un pachet alimentar
Guvernul alocă astăzi fondurile pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale din mai. Executivul încearcă să facă economii...
Curtea de Apel Bucureşti a amânat pronunţarea unei decizii asupra contestaţiei depuse de Călin Georgescu în legătură cu anularea alegerilor prezidenţiale
Avocata fostului candidat la preşedinţie a explicat că pronunţarea pe fond a fost amânată pentru că magistraţii trebuie să dea o soluţie pe mai multe cereri de recuzare a judecătoarei care se ocupă de acest caz.
Călin Georgescu a fost întâmpinat la instanţă de aproximativ 1.000 de susţinători care au scandat împotriva actualei puteri şi au intonat cântece patriotice.
Poliţia Capitalei a deschis între timp şi un dosar penal pentru ultraj judiciar după ce unul dintre susţinătorii lui Călin Georgescu a postat pe Facebook ameninţări la adresa judecătoarei Cristina Ardeleanu. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)
Peste 500.000 de copii care urmează cursuri la grădiniţă şi în învăţământul preuniversitar vor beneficia şi în acest an de o masă caldă sau un pachet alimentar
Guvernul alocă astăzi fondurile pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale din mai. Executivul încearcă să facă economii...
Potrivit unor oficiali din Parchetul General, percheziţiile au început sâmbătă dimineaţa şi au fost finalizate în cursul nopţii, de la cele trei locuinţe ale lui Bogdan Peşchir din Braşov fiind ridicate mai multe dispozitive, calculatoare şi medii de stocare.
Dispozitivele au fost supuse unor percheziţii informatice, după care s-a dispus transferul sumei de 7 milioane de dolari din contul lui Peşchir în conturile ANABI.
La finalizarea audierilor, procurorii au decis să-l lase în libertate pe Bogdan Peşchir, fără ca acesta să aibă vreo măsură restrictivă.
În dosar sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de coruperea alegătorilor, spălarea banilor, fals informatic şi infracţiunea prevăzută de art. 5 din OUG nr. 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob.
Procurorii susţin că ancheta vizează posibila implicare a lui Peşchir în finanţarea nelegală a campaniei electorale a lui Călin Georgescu, prin utilizarea unor sume de bani cum privire la care există indicii că ar putea proveni din săvârşirea unor infracţiuni, fiind ulterior introduse într-un proces de spălare a banilor’.
Potrivit documentelor prezentate de SRI la CSAT, Bogdan Peşchir a utilizat contul ‘bogpr’, prin care a realizat donaţii pe TikTok de peste un milion de euro pentru a finanţa campania lui Georgescu,
După ce a devenit subiect de dezbatere publică, implicarea ‘bogpr’ în finanţarea promovării lui Călin Georgescu la nivelul platformei a fost confirmată inclusiv de reprezentanţii TikTok în dialogul cu autorităţile române în data de 28 noiembrie 2024, arată SRI.
Reprezentanţii TikTok au confirmat identitatea utilizatorului ‘bogpr’ şi au menţionat că acesta a efectuat plăţi în valoare de 381.000 de dolari, în perioada 24 octombrie – 24 noiembrie 2024, către utilizatori ai unor conturi de TikTok implicaţi în promovarea lui Călin Georgescu, inclusiv după data încheierii campaniei electorale, punctează SRI.
SRI arată că finanţarea influencerilor TikTok a fost asigurată prin platforma FameUp (dedicată monetizării activităţilor de promovare în mediul online), la nivelul căreia a fost publicată oportunitatea de reclamă, alături de descrieri bine definite. ‘Una dintre metodele de atragere la colaborare a influencerilor români pentru promovarea candidaturii lui Călin Georgescu a fost contactarea pe e-mail a acestora de firma (…), de origine sud-africană, care oferea suma de 1.000 de euro pentru distribuirea unui videoclip realizat de aceştia’, arată SRI. AGERPRES/FOTO sri.ro
Peste 500.000 de copii care urmează cursuri la grădiniţă şi în învăţământul preuniversitar vor beneficia şi în acest an de o masă caldă sau un pachet alimentar
Guvernul alocă astăzi fondurile pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale din mai. Executivul încearcă să facă economii...
Manifestanții și-au exprimat dorința ca România să nu se îndepărteze de valorile europene și nu vor ca țara să iasă din NATO:
Constantin Mihai a stat de vorbă cu câțiva participanți:
Vox 1: Mesajul ia forma unui semnal de alarmă. Mesajul este împotriva fascismului, împotriva legionalismului, împotriva candidatului Călin Georgescu, care reprezintă, în niște valori, consideră el valori care ne-ar putea pune în pericol democrația și, mai rău, libertatea pe care o avem noi ca români.
Vox 2: Am venit aici ca să apărăm democrația.
Vox 3: Consider că ideologia domnului Georgescu poate fi periculoasă pentru democrație.
Manifestații similare au loc în București și în alte orașe din țară.
(AUDIO/FOTO) Protest, marți seară, în Piața Unirii din Iași împotriva lui Călin Georgescu, candidatul independent care a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale
Ei consideră că acesta are o orientare legionară și, în ciuda declarațiilor făcute, dorește ieșirea României din NATO și UE.
Tinerii își văd viitorul amenințat.
A stat de vorbă cu ei, redactorul Radio Iași, Constantin Mihai:
”Vox 1: Vrem dreptate pentru noi, pentru noua generație să nu ne întoarcem la vechile obiceiuri, viitorul contează.
VOX 2: Vrem să revendicăm faptul că vrem politicieni progresiști, nu vrem un om care susține regionalismul, un om care este contra NATO, contra Europa. Avem nevoie de o Românie modernă și progresistă și mai putem să avem un politic în lume care nu își susține valorile europene.
Vox 3: Noi dorim să nu iasă acest domn președinte, ne dorim să continuăm drumul spre NATO și Uniunea Europeană. Nu dorim să mergem spre Est, știm cum a fost, am citit istorie, n-am trăit-o. Părinții noștri, bunicii noștri, au trăit-o și ne-au povestit atât de multe încât nu ne dorim acest lucru.
Reporter: Din punctul tău de vedere?
Vox 4: Îmi doresc să nu plec în afară momentan, vreau să stau în România atât cât se poate, cât mai mult posibil și să nu plec în străinătate dar cu acest domn Georgescu s-ar putea să fim nevoiți toți să plecăm mai rapid din țară, cel puțin tinerii.”
Manifestații anti Călin Georgescu au avut loc în București și în mai multe orașe din țară – Constanța, Craiova, Timișoara, Sibiu și Brașov. Este a doua seară în care tinerii au protestat în Piața Universității din Capitală.
(AUDIO) Politologul Lucian Dîrdală a comentat la Radio Iași rezultatul scrutinului de ieri și a explicat ascensiunea candidatului Călin Georgescu
Publicat de Andreea Drilea,
25 noiembrie 2024, 07:58 / actualizat: 25 noiembrie 2024, 9:01
Un candidat de extremă-dreapta, pro-Rusia, are un avans surprinzător în primul tur al acestui scrutin, notează BBC, Politico, France Press și Reuters.
France Press numește rezultatele preliminare ca fiind un cutremur electoral.
Călin Georgescu nu are un partid propriu, și-a făcut campanie în mare măsură pe platforma de socializare TikTok și rămâne cea mai mare surpriză a alegerilor.
În intervențiile sale publice, Georgescu a promis să pună capăt a ceea ce el numește supunerea față de Uniunea Europeană și NATO, în special privind sprijinul pentru Ucraina.
Politologul Lucian Dîrdală a comentat la Radio Iași rezultatul scrutinului de ieri și a explicat ascensiunea candidatului Călin Georgescu: ”Domnul Călin Georgescu este, evident, o surpriză pentru toată lumea prin scorul obținut. Cred că el se explică în primul rând prin transferul unui segment electoral pe care îl domina doamna Diana Șoșoacă, după descalificarea acesteia din cursă. De asemeni, cred că în cazul domnului Călin Georgescu, o parte din alegătorii naționalist-conservatori au considerat că este mai prezidențiabil și ca vârstă, și ca atitudini din trecut. Să ne amintim că domnul George Simion, principalul rival din tabăra suveranistă, a fost implicat în tot felul de incidente, astfel încât ne putem explica o opțiune pentru un naționalist-conservator mai serios. De asemeni, nu poate fi neglijată componenta prorusă și aici nu discutăm doar de aspecte de propagandă, de încercări de promovare ilicită de peste hotare ci discutăm și de atitudinea unei părți din electoratul românesc, iată probabil semnificativă, care își dorește altceva decât linia oficială pro-occidentală a guvernului și a opoziției mainstream.”