Curtea Constituţională a anulat întregul proces electoral la alegerile prezidenţiale
6 decembrie 2024, 17:20
‘În temeiul art. 145 lit. f) din Constituţie, anulează întregul proces electoral cu privire la alegerea preşedintelui României, desfăşurat în baza HG 756/2024 privind stabilirea datei alegerilor pentru preşedintele României în anul 2024 şi a HG 1.061/2024 privind aprobarea programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea preşedintelui României în anul 2024’, se arată în decizia CCR, adoptată cu unanimitate de voturi.
Practic, în urma acestei decizii se anulează rezultatele din primul tur, iar alegerile prezidenţiale se reiau de la zero.
Joi seară, instanţa constituţională a anunţat că cererile depuse privind anularea primului tur al prezidenţialelor urmează să fie examinate în cadrul procesului de validare a alegerilor.
‘Având în vedere solicitările reprezentanţilor mass-media cu privire la primirea unor petiţii şi cereri referitoare la derularea alegerilor pentru funcţia de preşedinte al României, Curtea Constituţională precizează că acestea au fost înregistrate şi urmează să fie examinate conform prevederilor constituţionale şi legale, în cadrul procesului de validare a alegerilor”, se preciza într-un comunicat al CCR transmis AGERPRES.
În comunicat se menţiona că, în această etapă a procesului electoral, în conformitate cu dispoziţiile constituţionale, Curtea poate examina contestaţii formulate de către candidaţii calificaţi în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.
Curtea Constituţională a primit joi patru sesizări în care se solicită anularea rezultatelor de la primul tur al alegerilor prezidenţiale.
Au depus sesizări în acest sens Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, publicaţia Calea Europeană şi candidatul independent Cristian Terheş. AGERPRES/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro
CCR respinge solicitarea de anulare a primului tur de scrutin
2 decembrie 2024, 19:13
Joia trecută, CCR a cerut Biroului Electoral Central renumărarea voturilor valabil exprimate şi a celor nule.
Curtea Constituţională a transmis, într-un comunicat, că judecătorii constituţionali, după ce au examinat cererea de anulare a alegerilor pentru funcţia de preşedinte al României din data de 24 noiembrie, formulată de Cristian Vasile Terheş, cu unanimitate de voturi au dispus reverificarea şi renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate şi cele nule.
BEC a trimis CCR procesul verbal privind renumărarea parţială a voturilor de la primul tur
2 decembrie 2024, 16:57
Potrivit procesului verbal, au fost renumărate voturile din 161 de secţii din străinătate din cele 950 organizate în diaspora, precum şi din toate secţiile de votare din ţară, cu excepţia a 4 secţii din Dolj.
Conform renumărării parţiale, Marcel Ciolacu, candidatul PSD la prezidenţiale, s-ar situa pe locul doi, după Călin Georgescu.
Joi, CCR a cerut Biroului Electoral Central renumărarea voturilor valabil exprimate şi a celor nule.
Curtea Constituţională a transmis, într-un comunicat remis AGERPRES, că judecătorii constituţionali, după ce au examinat cererea de anulare a alegerilor pentru funcţia de preşedinte al României din data de 24 noiembrie, formulată de Cristian Vasile Terheş, cu unanimitate de voturi au dispus reverificarea şi renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate şi cele nule.
Tot luni va fi luată în discuţie şi confirmarea/validarea rezultatului alegerilor, a transmis CCR.
Pe 29 noiembrie ar fi trebuit să înceapă campania electorală pentru al doilea tur de scrutin, care ar fi trebuit să aibă loc pe 8 decembrie. AGERPRES/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro
Joi, CCR a cerut Biroului Electoral Central renumărarea voturilor valabil exprimate şi a celor nule.
Curtea Constituţională a transmis, într-un comunicat remis AGERPRES, că judecătorii constituţionali, după ce au examinat cererea de anulare a alegerilor pentru funcţia de preşedinte al României din data de 24 noiembrie formulată de Cristian Vasile Terheş, cu unanimitate de voturi, au dispus reverificarea şi renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate şi cele nule.
De asemenea, s-a dispus înaintarea către CCR a rezultatelor reverificării şi renumărării de către Biroul Electoral Central.
După soluţionarea cererilor de anulare a alegerilor, CCR urmează să se pronunţe în ceea ce priveşte validarea rezultatului din primul tur de scrutin.
Pe 29 noiembrie ar fi trebuit să înceapă campania electorală pentru al doilea tur de scrutin, care ar fi trebuit să aibă loc pe 8 decembrie.
BEC – măsuri privind solicitarea CCR de reverificare şi renumărare a voturilor
28 noiembrie 2024, 20:34
‘Biroul Electoral Central pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2024 (BEC) a decis că Birourile electorale judeţene, Biroul electoral nr. 48 pentru secţiile de votare din străinătate şi Birourile electorale ale sectoarelor municipiului Bucureşti preiau, în baza unui proces-verbal, buletinele de vot cuprinzând voturile valabil exprimate şi cele nule rezultate în urma alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României din data de 24 noiembrie 2024 de la Tribunalul competent sau de la misiunile diplomatice şi oficiile consulare, după caz. Totodată, Birourile electorale judeţene, Biroul electoral nr. 48 pentru secţiile de votare din străinătate şi Birourile electorale ale sectoarelor municipiului Bucureşti desigilează sacii cuprinzând materialele electorale menţionate, consemnează operaţiunea de desigilare într-un proces-verbal şi asigură verificarea şi renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate şi cele nule din cadrul secţiilor de votare din aria de competenţă a acestora, exprimate atât prin prezenţa alegătorului la secţia de votare, cât şi prin corespondenţă, unde este cazul, şi comunică Biroului Electoral Central rezultatul acestor activităţi’, se arată într-un comunicat al BEC.
De asemenea, BEC a decis ca materialele electorale aferente secţiilor de votare din ţară să fie preluate, transportate şi depozitate sub paza personalului structurilor Ministerului Afacerilor Interne.
Materialele electorale aferente secţiilor de votare din străinătate sunt preluate, transportate şi depozitate, în regim de urgenţă, în ţară, la Biroul electoral nr. 48 pentru secţiile de votare din străinătate, sub paza personalului structurilor Ministerului Afacerilor Interne şi a personalului Ministerului Afacerilor Externe.
‘Rezultatul activităţilor menţionate se consemnează pentru fiecare secţie de votare într-un proces-verbal, iar pentru fiecare judeţ, pentru fiecare sector al municipiului Bucureşti, pentru străinătate şi pentru votul prin corespondenţă, după caz, se va întocmi un proces-verbal centralizator’, mai arată BEC.
Potrivit deciziei BEC, versiunile scanate ale proceselor-verbale menţionate vor fi comunicate Biroului Electoral Central şi statisticienilor din cadrul Biroului Electoral Central, prin e-mail, la data de 1 decembrie 2024, ora 22,00, în timp ce versiunile originale se vor comunica cel mai târziu la data de 3 decembrie 2024, ora 16,00.
CCR nu a transmis un termen până la care să fie renumărate voturile.
Curtea Constituţională amână pentru mâine dezbaterile pe solicitările de anulare a primului tur al alegerilor
28 noiembrie 2024, 13:08
Potrivit site-ului CCR, Cristian Terheş şi Sebastian Constantin Popescu au depus fiecare câte o solicitare având ca obiect ‘anulare alegeri prezidenţiale în cadrul primului tur de scrutin din data de 24 noiembrie 2024’.
În prezent europarlamentar, Cristian Terheş a candidat din partea Partidului Naţional Conservator Român şi a obţinut 95.782 de voturi în primul tur al alegerilor prezidenţiale, reprezentând 1,04%.
Sebastian Constantin Popescu a candidat din partea Partidului Noua Românie şi a fost votat de 14.683 de oameni, reprezentând 0,16% din totalul voturilor.
Turul al doilea al alegerilor prezidenţiale este programat pentru data de 8 decembrie.