Ascultă Radio România Iași Live

cercetători și reprezentanți ai autorităților naționale au dezbătut viitorul digitalizării în România la conferința tematică organizată de TUIASI

300 de antreprenori, profesori, cercetători și reprezentanți ai autorităților naționale au dezbătut viitorul digitalizării în România la conferința tematică organizată de TUIASI

300 de antreprenori, profesori, cercetători și reprezentanți ai autorităților naționale au dezbătut viitorul digitalizării în România la conferința tematică organizată de TUIASI

Publicat de Andreea Drilea, 24 martie 2023, 11:40

Peste 300 de participanți au dezbătut joi, 23 martie 2023, viitorul digitalizării în România și pașii care trebuie făcuți în această direcție, în cadrul conferinței „Transformare Digitală pentru Antreprenori”. Evenimentul face parte din inițiativa Digital Innovation Zone, singurul hub european de inovare digitală (EDIH-European Digital Innovation Hub) din Regiunea Nord-Est a României.

Acesta a fost format de un consorțiu condus de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI).

La manifestarea care a avut loc la Centrul de Evenimente Agora din Iași au participat reprezentanți ai companiilor din Iași, atât care oferă servicii de digitalizare, cât și care ar putea beneficia în urma implementării unor astfel de inițiative. Au participat reprezentanți ai autorităților naționale și locale, diverși antreprenori, cercetători și cadre didactice de la universitățile din Iași.

De altfel, a existat și o zonă expozițională cu servicii de digitalizare și diverse proiecte, în care au expus atât reprezentanți ai mediului universitar din Iași, cât și de la companiile de profil. TUIASI a avut o amplă expoziție din acest punct de vedere, cu o parte dintre cele mai avansate proiecte de cercetare în zona digitalizării, care au generat și prototipuri ce ar putea face pasul către implementarea în industrie. La conferință trebuia să ajungă și ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, care și-a amânat în ultima clipă prezența la eveniment, plecând într-o delegație alături de alți membri ai Guvernului în Republica Moldova. Acesta se va opri la Iași pentru a discuta cu reprezentanții TUIASI și ceilalți membri din comitetul de organizare după finalizarea deplasării peste hotare.

La evenimentul de deschidere, însă, ministrul a transmis un mesaj video către toți cei prezenți, încurajându-i să facă toți pașii necesari pentru ca digitalizarea să fie, pe cât posibil, o realitate și nu doar un deziderat.

„Este o mare onoare să fiu alături de dumneavoastră, deocamdată prin intermediul noilor tehnologii. Știu că a fost o competiție acerbă ca să ajungeți aici și vă felicit, aveți un rol absolut fundamental în transformarea digitală a României. Digital Innovation Huburile ar trebui să fie un exemplu nu doar pentru alte sectoare ale țării despre cum se poate face treabă în parteneriat, ci pentru întreaga Europa. Avem foarte mult de lucru împreună și trebuie să pornim de la această realitate.

România este pe locul 27 în ceea ce privește integrarea noilor tehnologii în sectorul privat în UE.

Avem mult de recuperat”, a spus ministrul Sebastian Burduja, într-un mesaj înregistrat în dimineața zilei de joi, 23 martie 2023, din Chișinău.

La deschiderea conferinței și înaintea debutului panelurilor programate, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est, Vasile Asandei, a făcut un apel pentru o mai strânsă legătură între mediul de afaceri, cel academic și autoritățile locale. Acesta a explicat că sunt domenii în care și autoritățile locale trebuie să fie atât de performante încât să fie văzute ca antreprenori și ca vârfuri de lance în ceea ce privește inovația în digitalizare.

„Lansăm astăzi o nouă stea în constelația noastră de actori implicați în dezvoltarea regiunii de Nord-Est și a României. Acestea sunt lucruri pe care dumneavoastră le știți foarte bine: lumea de astăzi este plină de informații, în anul 2011 s-a produs la fel de multă informație cât a existat în toată istoria omenirii până în acel moment, iar de atunci cred că la doi ani se dublează această cantitate. Este de o complexitate imensă lumea în care trăim și dacă nu știm să lucrăm cu acest volum imens de informații, dacă nu știm să găsim acele moduri în care informația să fie folosită pentru dezvoltare și să nu fie o povară sau problemă, atunci nu vom progresa”, a spus Vasile Asandei.

Alături de acesta, pe scenă, în momentul de deschidere a conferinței, a fost și președintele Autorității pentru Digitalizarea României, Dragoș-Cristian Vlad, care a transmis un mesaj direct: fonduri în domeniul digitalizării există, trebuie curaj, cooperare și viziune pentru a putea fi accesate integral.

„În ultimul an ADR a încercat să asigure, să poziționeze ca o punte între nevoile din societate, nevoile administrației publice și cetățean. Sunt cei trei mari «stakeholders» în viziunea noastră. Ne- am luptat să asigurăm o complementaritate de finanțare. Fonduri sunt: UE proiectează bugete ample multianuale, rămâne ca fiecare stat membru și fiecare regiune să știe să le acceseze, să le utilizeze și să coordoneze acele investiții și cu rezultate. Informație există peste tot, chiar și la noi în telefon, în fiecare calculator, la fiecare instituție publică, în sistemele proprii, dar trebuie să le facem «să vorbească», să le interconectăm, să le aducem la același limbaj de comunicare, să creăm aceeași punte de conectare. Să nu ne fie frică de tehnologiile noi”, a punctat Dragoș-Cristian Vlad.

În toată această mișcare de digitalizare, de reglare a proceselor și implicarea tuturor actorilor, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași are cel mai important rol, explică Marius Hărătău, CEO al Factory 4.0 Digital Innovation Hub. Acesta a subliniat că tehnologia a ajuns la un nivel foarte ridicat, dar în același timp este și accesibilă, ușor de integrat în procesele de producție sau afaceri. Problema rămâne, spune Marius Hărătău, a barierei de competență a angajaților care vor trebui să utilizeze tehnologiile din ce în ce mai noi. De aceea universitatea este importantă: formează specialiști în specializările care vor susține schimbarea spre digitalizare, fără de care această tranziție nu va fi posibilă.

„Rolul TUIASI este unul central: ea are capacitatea de a integra atât partea de inovare, de cercetare, cât și interacțiunea cu zona de tehnologie care poate fi aplicată în companiile industriale, zona de care ne ocupăm noi. Este o zonă importantă, pentru că am reușit să aducem în acest ecosistem companii mari de tehnologie care oferă resurse atât profesorilor, studenților, cât și companiilor din producție pentru a face pasul de care vorbim cu toții – de transformare digitală.

Lucrul acesta a început să dea roade, pentru că nu tratăm doar partea de tehnologie, ci și zona de competențe, care este, din punctul nostru de vedere, la fel de importantă, dacă nu mai importantă decât tehnologia”, a precizat Marius Hărătău.

Digital Innovation Zone a fost înființat în 2019 sub formă de acord de asociere între parteneri publici și privați, cu misiunea de a oferi suport continuu pentru îmbunătățirea gradului de digitalizare la nivelul Regiunii Nord-Est și cu rolul de a adopta pe scară largă noile tehnologii (AI- Inteligența artificială, HPC, Blockchain, etc.), pentru nevoile specifice și potențialul ecosistemului regional.

Proiectul este coordonat, în calitate de lider de consorțiu, de TUIASI, alături de Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore. T. Popa” din Iași, Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, Clusterul de Imagistică Medicală – Imago-Mol, Romsoft, Strongbytes, Webmagnat, Grapefruit, Atelierul de Idei și Iceberg Plus.

La Teatru³, în premieră, „Apartamentul” de Aurel Andrei, spectacol-lectură în regia Irinei Popescu-Boieru
Fapt divers joi, 17 octombrie 2024, 16:12

La Teatru³, în premieră, „Apartamentul” de Aurel Andrei, spectacol-lectură în regia Irinei Popescu-Boieru

Pe 25 octombrie, de la ora 19:00, în sala Teatru³ a Naționalului ieșean, va avea loc spectacolul-lectură „Apartamentul” de Aurel Andrei, în...

La Teatru³, în premieră, „Apartamentul” de Aurel Andrei, spectacol-lectură în regia Irinei Popescu-Boieru
Concert Extraordinar 3 Tenori ieșeni – O Seară de Magie Muzicală!
Fapt divers joi, 17 octombrie 2024, 12:47

Concert Extraordinar 3 Tenori ieșeni – O Seară de Magie Muzicală!

Vineri, 18 octombrie 2024, începând cu ora 19:00, cei 3 Tenori ieșeni, Andrei Apreotesei, Andrei Fermeșanu și Florin Guzgă vor susține un...

Concert Extraordinar 3 Tenori ieșeni – O Seară de Magie Muzicală!
Marea Aventură Digitală – Cea mai nouă competiție digitală, națională, pentru copii
Fapt divers joi, 17 octombrie 2024, 11:38

Marea Aventură Digitală – Cea mai nouă competiție digitală, națională, pentru copii

  Fundația pentru Educație Digitală (FpED România) și Foundation for Digital Knowledge (fundația internațională), prin Logiscool...

Marea Aventură Digitală – Cea mai nouă competiție digitală, națională, pentru copii
Modificări în circulația mijloacelor de transport public din mun. Iași
Fapt divers miercuri, 16 octombrie 2024, 17:29

Modificări în circulația mijloacelor de transport public din mun. Iași

Pentru buna desfășurare a evenimentelor organizate cu ocazia Sărbătorilor Iașului 2024, vor avea loc câteva modificări ale circulației...

Modificări în circulația mijloacelor de transport public din mun. Iași
Fapt divers miercuri, 16 octombrie 2024, 16:25

Cetățenii Republicii Moldova votează pentru aderarea la Uniunea Europeană!

Cetățenii Republicii Moldova votează pentru aderarea la Uniunea Europeană! Pe 20 octombrie 2024, cetățenii Republicii Moldova sunt chemați la...

Cetățenii Republicii Moldova votează pentru aderarea la Uniunea Europeană!
Fapt divers miercuri, 16 octombrie 2024, 14:36

Iași: Vino să îți găsești job-ul potrivit, la Târgul de Cariere!

Vino să îți găsești job-ul potrivit, la Târgul de Cariere! Peste 2.000 de oportunități de angajare și peste 30 de angajatori prezenți în...

Iași: Vino să îți găsești job-ul potrivit, la Târgul de Cariere!
Fapt divers marți, 15 octombrie 2024, 11:18

USV Iași, partener cu porți deschise, la Noaptea Companiilor

Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV), în calitate de partener cu porți deschise la evenimentul Noaptea...

USV Iași, partener cu porți deschise, la Noaptea Companiilor
Fapt divers duminică, 13 octombrie 2024, 11:29

O cometă foarte rară va trece, astăzi, pe lângă Pământ

O cometă foarte rară va trece azi pe lângă Pământ, fiind prima dată când aceasta se apropie atât de mult de Soare şi de Terra. Aceasta va...

O cometă foarte rară va trece, astăzi, pe lângă Pământ