Vrancea: Dosar penal după ce doi comisari ai Protecţiei Consumatorilor ar fi fost sechestraţi în Spitalul Adjud
24 februarie 2025, 18:59
‘Sunt permanent în contact cu conducerea Spitalului Adjud, care infirmă în totalitate aspectele prezentate în presă. Înţeleg că doi inspectori de la Protecţia Consumatorului s-au prezentat azi la Spitalul Municipal Adjud pentru efectuarea unui act de control la blocul alimentar. Managerul spitalului a solicitat documente care să clarifice actul de control, iar cei de la Protecţia Consumatorului nu au avut documentele, în sensul că actele de control pe această cazuistică trebuie făcute de Protecţia Consumatorilor împreună cu cei de la Direcţia de Sănătate Publică, aşa cum precizează şi Ministerul Sănătăţii. Nu a primit aceste clarificări şi a solicitat celor care participau la această acţiune să părăsească spitalul, în condiţiile în care nu erau îndeplinite condiţiile legale de a se efectua un control la spital’, a declarat, pentru AGERPRES, George Nica.
Despre faptul că s-ar fi găsit acolo alimente expirate sau depozitate în condiţii necorespunzătoare, primarul susţine că aceste lucruri nu pot fi probate în lipsa unui act de control finalizat.
‘Legat de acest aspect am cerut relaţii conducerii spitalului, iar din informaţiile pe care le deţin în acest moment, actul de control nu a fost finalizat. Nu se pot pune concluzii legate de un act control nefinalizat şi nu am informaţii că ar fi fost găsite produse neconforme. Neexistând un act de control finalizat, din punctul meu de vedere ar fi exagerat să opinăm în necunoştinţă de cauză. (…) Nu cunosc, n-am văzut fotografiile, am întrebat conducerea spitalului, mi-au confirmat că nu sunt produse alterate, nu sunt produse expirate. Toate elementele legate de sănătatea publică sunt respectate’, a spus primarul.
Managerul spitalului de la Adjud se află la conducerea instituţiei pentru o perioadă de şase luni, mandatul său urmând să expire la finele lunii martie.
‘Managerul are un mandat de şase luni, până la finele lunii martie. Vom analiza mandatul de şase luni al domnului manager la momentul oportun şi, în funcţie de activitatea pe care o vom evalua, vom lua o decizie în interesul pacienţilor din municipiu’, a subliniat Nica.
(AGERPRES)
Reprezentanţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) au fost împiedicaţi să finalizeze verificările în blocul alimentar al Spitalului Municipal Adjud, iar unul dintre membrii echipei de control s-a simţit rău după ce uşile unităţii medicale ar fi fost blocate, potrivit Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).
‘În urma controlului desfăşurat la Spitalul Municipal Adjud în data de 24.02.2025, comisarii din cadrul CJPC Vrancea au întâmpinat dificultăţi în finalizarea verificărilor demarate în blocul alimentar al unităţii. La începutul controlului, comisarii s-au legitimat şi au solicitat prezenţa managerului spitalului, care însă nu era disponibil. De asemenea, au solicitat registrul unic de control, dar acesta nu a fost prezentat. Controlul a fost efectuat în prezenţa conducătorului blocului alimentar şi a altor două persoane. După aproximativ 10-15 minute, managerul spitalului a apărut şi a interzis continuarea controlului, susţinând că ‘a primit ordin de sus că este ilegal controlul’ şi solicitând părăsirea unităţii. În urma unor discuţii, inclusiv telefonice cu comisarul şef adjunct, în care s-au prezentat temeiul legal al controlului şi ordinele de serviciu, managerul a continuat cu agresiuni verbale şi a contactat autorităţile prin apel la 112, solicitând intervenţia unui echipaj de poliţie, afirmând că ar fi ilegal controlul şi că nu au fost prezentate documentele necesare, lucru care nu era adevărat’, se arată într-un comunicat al ANPC transmis AGERPRES.
Potrivit sursei citate, uşile unităţii medicale ar fi fost blocate, iar unui membru al echipei de control i s-ar fi făcut rău, acesta având antecedente cardiace.
‘Uşile de acces ale spitalului au fost blocate pentru a împiedica echipa de control să părăsească incinta, până la sosirea poliţiei. Uşile au fost deschise ulterior de un angajat al spitalului, atunci când unui membru al echipei de control i s-a făcut rău din cauza unor antecedente cardiace. Ulterior, echipa de control s-a deplasat la unitatea de poliţie pentru a depune declaraţii cu privire la incident’, a transmis ANPC.
În timpul celor 10-15 minute de control, ar fi fost constatate mai multe abateri, printre care materii prime – produse din carne de pasăre cu termen de valabilitate expirat (05.02.2025 şi 21.02.2025), carne de porc neetichetată, probe alimentare neetichetate sau condiţii de depozitare necorespunzătoare.
În legătură cu seria de controale demarate de ANPC la mai multe spitale din ţară, instituţia a precizat că acestea se desfăşoară într-un cadru legal, deoarece, ‘conform dispoziţiilor Ordonanţei Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, mai exact Art. 1, statul, prin mijloacele prevăzute de lege, are obligaţia de a proteja cetăţenii în calitatea lor de consumatori. Astfel, este asigurat accesul neîngrădit la produse şi servicii, informarea completă despre caracteristicile esenţiale ale acestora şi apărarea drepturilor şi intereselor consumatorilor, inclusiv în faţa unor practici incorecte. De asemenea, prevederile acestui act normativ se aplică tuturor tipurilor de comercializare a produselor (noi, folosite sau recondiţionate) şi a serviciilor destinate consumatorilor. Art. 2, punctul 2 din aceeaşi ordonanţă defineşte ‘consumatorul’ ca orice persoană fizică sau grup de persoane fizice care acţionează în afacerea lor comercială, industrială, de producţie, artizanală ori liberală, şi specifică faptul că ‘unităţile spitaliceşti’ nu sunt exceptate de la aplicarea acestui cadru’.
Ministerul Sănătăţii a transmis luni, printr-un comunicat de presă, că acţiunile de control nu se pot desfăşura în afara cadrului legal şi a atras atenţia că ‘Ministerul Sănătăţii este autoritatea abilitată de Legea 95/2006 prin Inspecţia Sanitară de Stat să efectueze controlul oficial în domeniul sănătăţii publice. Conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 97/2001, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi ANPC pot efectua controale în domeniul alimentului numai dacă se emite un cadru legal comun, respectiv la nivel de ordin între instituţiile menţionate implicate în controlul alimentului’.
Reprezentanţii Poliţiei Vrancea au informat că a fost deschis dosar penal pentru lipsire de libertate în mod ilegal.
(AGERPRES/FOTO radioiasi.ro – imagine ilustrativă)