Coronavirus: Vaccinurile actualizate anti-COVID-19 previn îmbolnăvirile provocate de noile variante ale virusului (CDC)
Publicat de Andreea Drilea, 26 ianuarie 2023, 10:54
”Astăzi avem dovezi suplimentare pentru a arăta că aceste vaccinuri îmbunătăţite protejează populaţia împotriva celor mai noi variante COVID-19”, a declarat Brendan Jackson, directorul departamentului de reacţie împotriva COVID-19 din cadrul Centrului pentru Prevenirea şi Controlul bolilor din Statele Unite (CDC), cu prilejul unei conferinţe de presă.
Lansate în toamna anului 2022, dozele booster bivalente ţintesc variantele Omicron BA.4 şi BA.5 ale virusului SARS-CoV-2, care nu mai sunt dominante. Subvariantele înrudite cu tulpina XBB, dominante în prezent, sunt derivate din subvarianta BA.2 a tulpinii Omicron.
Cercetări de laborator au sugerat că protecţia vaccinală împotriva variantelor XBB este mai slabă în comparaţie cu protecţia faţă de variantele anterioare, ridicând semne de întrebare în ceea ce priveşte eficacitatea acestor vaccinuri împotriva tulpinilor emergente ale virusului, a precizat Brendan Jackson.
În cadrul noului studiu, cercetătorii americani au analizat cazuri COVID-19 depistate între 1 decembrie 2022 şi 13 ianuarie 2023, o perioadă în care circulaţia variantelor XBB şi XBB.1.5 s-a intensificat în Statele Unite. Cercetarea a arătat că vaccinurile bivalente au ajutat la prevenirea îmbolnăvirilor pentru aproximativ jumătate dintre persoanele cărora le-au fost administrate anterior între două şi până la patru doze dintr-un vaccin monovalent împotriva COVID-19, a precizat CDC.
CDC a mai spus că vaccinurile actualizate acţionează într-un mod similar împotriva infectărilor asociate BA.5 şi a infectărilor cu XBB/XBB.1.5. Vaccinurile actualizate au demonstrat o eficacitate de 52% în prevenirea infectărilor cu BA.5 şi de 48% împotriva XBB/XBB.1.5 în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 18 şi 49 de ani. Eficienţa a scăzut la 37% împotriva BA.5 şi la 43% împotriva XBB/XBB.1.5 în rândul persoanelor de peste 65 de ani.
Potrivit unor date care nu sunt cuprinse în studiu, dar care urmau să fie publicate miercuri seară, vaccinul bivalent a redus riscul de deces din cauza COVID-19 de peste două ori în comparaţie cu persoanele vaccinate care nu au primit boosterul bivalent, a mai spus Brendan Jackson. Doza de vaccin actualizat reduce totodată riscul de deces din cauza COVID-19 de aproape 13 ori la persoanele nevaccinate.
Autoarea studiului, Ruth Link-Gelles din cadrul CDC, a spus că, per ansamblu, vaccinurile reduc aproximativ la jumătate riscul unei infecţii simptomatice în rândul populaţiei, dar beneficiile pot să difere de la o persoană la alta în funcţie de factorii de risc individuali.
Potrivit lui Ruth Link-Gelles, estimările au fost făcute pentru infecţii simptomatice, care, conform definiţiei CDC, presupun prezenţa unuia sau a mai multor simptome de COVID-19. Având în vedere concluziile studiului, CDC a îndemnat oamenii să se informeze în legătură cu vaccinurile anti-COVID-19 recomandate.
Subvarianta XBB.1.5 ar fi responsabilă pentru aproape jumătate din cazurile de COVID-19 depistate pe teritoriul Statelor Unite în săptămâna care s-a încheiat pe 21 ianuarie, potrivit unor date guvernamentale.
Studiul CDC precede o întâlnire care va avea loc joi, în cadrul căreia experţi care nu fac parte din Agenţia americane pentru alimente şi medicamente (FDA) urmează să discute dacă şi felul în care Statele Unite ar trebui să ofere vaccinul anti-COVID-19 sub forma unui vaccin anual. AGERPRES/FOTO imagine ilustrativă