Mii de oameni din regiunea Madrid nu mai pot să iasă din cartierele lor decât din motive de primă necesitate
Publicat de , 29 septembrie 2020, 06:40
Mai mult de un milion de locuitori din Capitală şi din câteva oraşe din jur sunt obligaţi să rămână în cartierele unde trăiesc şi au voie să se deplaseze doar la locul de muncă, la şcoală, la medic sau pentru cumpărăturile de bază.
Amenzile pentru încălcarea restricţiilor sunt cuprinse între 600 şi 600.000 de euro.
În acest al doilea val al pandemiei, cartierele din sudul capitalei şi mai multe localităţi au rata de infectare de peste 1.000 la fiecare 100.000 de locuitori, dar executivul central consideră că restricţiile trebuie aplicate în toată regiunea, unde rata este de peste 500 la 100.000 de locuitori.
Ministrul Sănătăţii a făcut apel în repetate rânduri la guvernul regional să respecte această recomandare, dar acesta afirmă că o închidere totală a Madridului ar însemna un dezastru din punct de vedere economic.
Guvernul central a lăsat să se înţeleagă şi că, în caz contrar, ar putea prelua controlul sanitar al regiunii, ceea ce ar însemna o suspendare a atribuţiilor regionale şi adâncirea confictului dintre cele două executive.
Testarea masivă a populaţiei cu ajutorul militarilor, respectarea carantinei cu efective de poliţie în stradă şi închiderea localurilor la ora 22:00 – sunt măsurile pe care administraţia regională le consideră suficiente pentru a opri răspândirea virusului. De altfel, ministrul regional al sănătăţii a spus că situaţia în Madrid este controlată şi că nu există motive pentru o intervenţie a guvernului central. O asemenea hotărâre ar însemna, a spus şi ministrul regional de interne, inducerea unei stări de teroare în rândul cetăţenilor. Tendinţa este de scădere a numărului de cazuri în regiune şi nu este cazul să ne panicăm, spun alţi reprezentanţi ai guvernului regional.
Restricţiile şi neînţelegerile la nivel politic au dus la proteste la sfârşitul săptămânii. Partidele de stânga au scos oamenii în stradă, în faţa parlamentului regional, pentru a se plânge că sunt discriminaţi faţă de cei din cartierele bogate; iar extrmiştii de dreapta au împânzit un parc din capitală cu 53.000 de steguleţe în culorile Spaniei, în memoria victimelor pandemiei. Oficial, numărul persoanelor decedate este de aproximativ 31.000, dar partidele de dreapta acuză guvernul Sánchez că manipulează datele. Din această cauză, formaţiunea politică VOX, cu 52 de deputaţi, a anunţat că va depune o moţiune de cenzură a executivului de coaliţie, format din Partidul Socialist şi Unidas Podemos. Calculele indică însă că moţiunea va fi sortită eşecului, deoarece nici măcar partidele de dreapta – Popular şi Ciudadanos – nu sunt dispuse să o voteze, condiţia să fie adoptată fiind obţinerea majorităţii, adică a cel puţin 176 din cele 350 de voturi. (Rador/FOTO radioiasi.ro)