Iași – Dialog intercultural prin noi apariții editoriale – temă a emisiunii Dialog Intercultural de vineri, 21 FEBRUARIE 2025, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN
Stimați prieteni, la Iași, nu demult, în incinta Casei cu Absidă „Laurențiu Ulici” (str. Grigore Ureche, Nr. 7) au fost lansate patru...
#InfoEconomic (EXCLUSIV): profesor universitar doctor Bogdan Glăvan, economist: ”SUA are un deficit impresionant, deoarece exportă un lucru ce reprezintă cauza fundamentală a problemei: banii. Dacă, într-o bună zi, nu ar mai avea acest deficit comercial, am constata că nici dolarul nu mai este monedă de rezervă pe plan global”
Statele Unite ale Americii este principalul partener comercial al Uniunii Europene, comerțul total cu bunuri și servicii depășind 1,5 trilioane...
Tradiții reflectate în evenimente (Iași, Ungheni, Gura Camencii) de înaltă ținută – teme ale emisiunii Tradiții de joi, 20 FEBRUARIE 2025, ora 21:03 – 22 – cu Dumitru ȘERBAN
Stimați ascultători, în ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, relatăm de la trei evenimente de înaltă ținută, manifestări culturale...
Dragii noștri călători, sărbătorile de iarnă vin cu un program special pentru transportul public! Vă invităm să ne fiți alături în această perioadă de bucurie:
Cursele speciale au intrat în vacanță!
Programul de sărbători al CTP Iași:
27.12, 30.12, 31.12 – Circulăm conform planificării de vacanță de luni până vineri.
25 și 26 decembrie – Program de weekend.
Tramvaiul lui Moș Crăciun va circula până la sfârșitul anului, prin rotație, pe toate traseele noastre, între orele 14:00- 22.00. Regăsiți pe aplicația Tranzy pe ce traseu circulă, tramvaiul fiind marcat cu simbolul Moș Crăciun.
Nu ratați o experiență unică cu Tramvaiul Cafenea, care va circula în weekendul 28-29 decembrie, între orele 10:00-18:00, aducând aroma sărbătorilor direct pe șine! Tramvaiul poate fi urmărit pe aplicația Tranzy, unde este marcat ca traseu „Cafe” și prezentat cu simbolul „cană de cafea”.
Vă mulțumim că alegeți CTP Iași și vă dorim sărbători fericite!
El a precizat că oferta este bogată, iar preţurile au crescut doar cu rata inflaţiei.
Faţă de anul precedent s-au majorat cu o treime şi exporturile de cozonaci, fiind vizate mai ales ţările unde sunt comunităţi mari de români, precum Anglia, Statele Unite sau Canada, a mai spus Aurel Popescu.
Peste 500.000 de copii care urmează cursuri la grădiniţă şi în învăţământul preuniversitar vor beneficia şi în acest an de o masă caldă sau un pachet alimentar
Guvernul alocă astăzi fondurile pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale din mai. Executivul încearcă să facă economii...
Dintre aceștia, 13.902 sunt din specia brad, iar alți 4.645 sunt din specia molid sau alte specii de rășinoase.
Majoritatea pomilor de Crăciun provin din culturi specializate, din pepinierele silvice ale Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, un număr mai mic fiind recoltați din suprafețele de fond forestier regenerate natural, care au o densitate foarte mare.
Direcțiile și ocoalele silvice din cadrul Romsilva vor onora, cu prioritate, cererile populației, prin vânzarea directă. Valorificarea către operatori economici se va face numai în limita excedentului.
Prețurile la achiziția directă, de la ocoalele silvice, depozite sau locurile de recoltare, sunt la același nivel ca cele din ultimii ani, pornind de la 15 lei pentru un pom de Crăciun, specia molid cu înălțimea de până în 1,3 metri, și ajungând la 35 de lei pentru un exemplar de brad cu înălțimea între 2 și 3 metri.
Pomii de Crăciun sunt vânduți la sediile ocoalelor silvice, în special cele din zonele de munte și deal, iar persoanele fizice au prioritate la achiziționarea acestora.
Ocoalele silvice oferă, la cerere, pomi de Crăciun cu rădăcină protejată sau la ghiveci, care pot fi replantați, o soluție recomandată. Această opțiune include costuri suplimentare.
De asemenea, în cazul în care unitățile din subordinea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva vând pomii de Crăciun în piețe sau alte locuri amenajate, costurile de transport, manipulare și depozitare vor fi incluse, suplimentar, în prețul final de vânzare.
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează circa 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile țării, și asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate.
Toate pădurile proprietatea publică a statului dețin certificarea managementului forestier în sisteme internaționale.
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 22 de parcuri naționale și naturale, cu o suprafață cumulată de peste 850.000 de hectare, precum și 12 herghelii de stat.
BIROUL DE PRESĂ AL REGIEI NAȚIONALE A PĂDURILOR – ROMSILVA
Facultatea de Drept a UAIC organizează a doua ediție a programului „Go Digital in Law – Winter School” și a 8-a ediție a Conferinței Internaționale „Perspective juridice asupra internetului” (COPEJI 8.0)
Un eveniment unic în România, cu peste 100 de participanți și 10 universități partenere din Europa Facultatea de Drept a Universității...
‘Dacă doreşti să dăruieşti o jucărie care să nu reprezinte un pericol pentru copii, ci să fie un cadou practic, atractiv care să aducă zâmbete pe chipurile lor, trebuie să ţii cont de următoarele sfaturi: să achiziţionezi jucării numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală), pentru a putea proba tranzacţia, în cazul în care, în mod justificat, doreşti să reclami calitatea/siguranţa unui produs; să alegi întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacităţile şi aptitudinile sale. Jucăriile trebuie să fie însoţite de avertismente generale privind grupa de vârstă recomandată, care ajută la alegerea jucăriei; trebuie să ai în vedere faptul că jucăriile care nu sunt destinate unui grupe de vârstă specifice pot să îi rănească’, a scris marţi, pe Facebook, Paul Anghel.
Potrivit acestuia, jucăriile trebuie să fie marcate pe corpul lor, ‘într-un mod vizibil, lizibil şi durabil’, coordonatele producătorului şi/sau importatorului; numărul unic de identificare a jucăriei; marcajul de conformitate CE care conduce la supoziţia că jucăria este sigură.
Anghel menţionează în postarea sa că trebuie verificată existenţa instrucţiunilor de utilizare şi a avertismentelor specifice, însoţite de indicaţii privind precauţiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării. ‘Acestea trebuie să fie traduse obligatoriu în limba română şi trebuie respectate’, susţine directorul general al ANPC.
De asemenea, acesta transmite părinţilor să nu cumpere jucării cu părţi mici, detaşabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece aceştia au tendinţa să bage jucăriile în gură şi se pot îneca cu părţile mici.
Anghel are recomandări şi pentru părinţii care cumpără jucării funcţionale. ‘Jucăriile funcţionale, adică cele care reproduc la scară redusă echipamente, aparate sau instalaţii destinate adulţilor, trebuie să poarte avertismentul ‘Atenţie! A se folosi sub strictă supraveghere a unei persoane adulte!’. În plus, acestea vor fi obligatoriu însoţite de instrucţiunile de utilizare şi de măsurile de precauţie necesare pentru evitarea unor pericole’, a mai scris Anghel pe pagina de socializare.
De asemenea, patinele şi skateboardurile destinate utilizării de către copii trebuie să fie însoţite de avertismentul: ‘Atenţie! A se purta echipament de protecţie.’ În plus, vor exista recomandări cu privire la echipamentul de protecţie.
Anghel subliniază că este necesară examinarea periodică a jucăriilor pentru eliminarea acelora care sunt stricate/uzate şi pot reprezenta un pericol pentru sănătatea şi siguranţa copilului.
Şi în privinţa dulciurilor, directorul general al ANPC recomandă achiziţionarea acestora numai din locuri autorizate. ‘Trebuie evitată cumpărarea de la vânzători ambulanţi, chiar dacă preţul oferit este comparativ mai mic. Înainte de cumpărare, trebuie verificată starea ambalajelor (integritate, etanşeitate) şi încadrarea produselor în data durabilităţii minimale, după caz, în data limită de consum stabilite de producător’, arată directorul general al ANPC în postarea sa.
De asemenea, etichetele trebuie să conţină următoarele informaţii: denumirea produsului, numele şi adresa producătorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului. În cazul produselor din import se vor înscrie numele şi adresa importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în România, data durabilităţii minimale, cantitatea netă şi condiţiile de depozitare.
‘Toate produsele din import trebuie să fie însoţite de etichete cu elementele de identificare şi informare în limba română’, subliniază reprezentantul ANPC.
Pentru ciocolată şi produse din ciocolată trebuie menţionat în mod obligatoriu conţinutul de cacao substanţă uscată, exprimat în procente, iar în cazul ciocolatei umplute se menţionează produsul de umplutură. Se exceptează de la indicarea cantităţii nete produsele din ciocolată preambalate, cu o greutate mai mică de 50 grame. De asemenea, trebuie menţionat adaosul de cafea sau băuturi spirtoase, atunci când acesta depăşeşte 1% din masa produsului.
‘Ciocolata proaspătă trebuie să prezinte o suprafaţă lucioasă, nestratificată şi fără pete, să fie onctuoasă, casantă la rupere fără senzaţie de rugozitate la masticare, culoare şi gust specific, iar drajeurile trebuie să aibă suprafaţa netedă, lucioasă, uscată şi nelipicioasă’, atrage atenţia Anghel în postarea sa.
Nu în ultimul rând, părinţii trebuie să fie foarte atenţi dacă pe eticheta produselor există informaţii cu privire la ingredientele cu posibil efect alergen sau a atenţionării ‘poate afecta negativ activitatea copiilor şi atenţia acestora’ în cazul menţionării în lista ingredientelor a coloranţilor, înscrişi în Anexa V la Regulamentul (CE) nr.1333/2008 privind aditivii alimentari, a mai scris directorul general al ANPC, Paul Anghel, pe reţeaua de socializare. AGERPRES/FOTO radioiasi.ro
Peste 500.000 de copii care urmează cursuri la grădiniţă şi în învăţământul preuniversitar vor beneficia şi în acest an de o masă caldă sau un pachet alimentar
Guvernul alocă astăzi fondurile pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale din mai. Executivul încearcă să facă economii...