Ascultă Radio România Iași Live

cum e vremea in noiembrie romania

Vreme oscilantă cu valori termice pozitive, în intervalul 16-29 noiembrie; ploi în întreaga ţară din 18 noiembrie

Publicat de Andreea Drilea, 16 noiembrie 2015, 13:59

În Banat, în prima săptămână a intervalului de prognoză, vremea va fi caldă şi se vor înregistra medii ale maximelor termice de 15 – 17 grade. La finalul acestei săptămâni, temperaturile vor scădea, maximele termice vor deveni apropiate de normele climatologice, iar media regională se va situa în jurul valorii de 8 grade. Către sfârşitul perioadei de prognoză regimul termic va marca o scădere şi media maximelor va fi de 4 – 5 grade. Mediile minimelor se vor situa între 5 şi 7 grade pe tot parcursul primei săptămâni, apoi vor scădea, iar în intervalul 24 – 29 noiembrie se vor menţine constante, în jurul valorii de zero grade. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi ridicată între 20 şi 29 noiembrie, iar pe 21 şi 22 noiembrie cantităţile de apă vor fi mai importante şi ploile se vor semnala pe arii extinse.

În Crişana, până în jurul datei de 20 noiembrie, se vor înregistra, în medie, temperaturi maxime de 14 – 16 grade ce vor caracteriza o vreme caldă pentru această perioadă. Ulterior, între 22 şi 24 noiembrie, regimul termic va marca o scădere, spre valori diurne de aproximativ 6 grade. Procesul de răcire va continua, iar de la jumătatea celei de-a doua săptămâni şi până la sfârşitul intervalului de prognoză mediile regionale se vor situa în jurul a 4 grade, caracterizând o vreme uşor mai rece decât în mod obişnuit la final de noiembrie. Mediile temperaturilor minime se vor încadra între 4 şi 6 grade pe tot parcursul primei săptămâni, iar în a doua săptămână vor scădea spre valori uşor negative, cuprinse între minus două şi zero grade. Va ploua slab, local în jurul datei de 18 noiembrie, iar începând cu data de 20 noiembrie ploile se vor semnala pe arii extinse. Pe 21 şi 22 noiembrie se pot cumula cantităţi de apă mai importante.

În Transilvania, prima săptămână a intervalului de prognoză se va caracteriza printr-o vreme caldă pentru această perioadă, cu medii ale temperaturilor maxime între 12 şi 14 grade. Apoi, între 21 şi 23 noiembrie, vremea se va răci. Prin urmare, pe parcursul celei de-a doua săptămâni de prognoză, maximele termice mediate pe toată regiunea, situate între două şi 4 grade, vor fi uşor mai coborâte decât normalul perioadei respective. Regimul termic nocturn va avea uşoare variaţii pe parcursul primei săptămâni, situându-se, în medie, între 3 şi 5 grade, iar în a doua săptămână va fi caracterizat prin medii negative de la -4 la minus două grade. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi în creştere după data de 20 noiembrie, iar între 21 şi 24 noiembrie acestea se vor semnala pe arii mai extinse.

În Maramureş, în primele 5 zile ale intervalului de prognoză, se vor înregistra, în medie, maxime ale valorilor termice de la 12 până la 14 grade, ce vor caracteriza o vreme caldă pentru această dată. Pe 21 şi 22 noiembrie vremea se va răci, astfel că, pe parcursul celei de-a doua săptămâni, regimul termic diurn va fi caracterizat de valori situate între 3 şi 5 grade, mai scăzute decât normele climatologice ale ultimei decade a lunii noiembrie. Temperaturile nocturne vor fi cuprinse, în general, între 4 şi 6 grade pe parcursul primei săptămâni, apoi vor marca o scădere semnificativă şi, între 24 şi 29 noiembrie, mediile valorilor minime vor fi negative, situate între -3 şi -1 grad. Va ploua pe arii extinse în jurul datei de 18 noiembrie, iar apoi probabilitatea pentru precipitaţii frecvente va fi în creştere începând cu data de 20 noiembrie. Între 20 şi 22 noiembrie cantităţile de apă vor fi mai însemnate.

În Moldova, vremea se va menţine caldă pentru această perioadă pe tot parcursul primei săptămâni a intervalului de prognoză, cu valori medii ale maximelor diurne situate între 11 şi 14 grade şi ale minimelor nocturne între 3 şi 6 grade. La începutul celei de-a doua săptămâni, regimul termic va marca o scădere, iar vremea va deveni mai rece decât în mod obişnuit la sfârşit de noiembrie. Astfel, în medie, temperaturile maxime vor fi cuprinse între 4 şi 6 grade, în timp ce temperaturile minime vor fi între minus două şi zero grade Celsius, între 24 şi 29 noiembrie. Probabilitatea pentru precipitaţii va creşte după data de 20 noiembrie, dar acestea vor fi în general slabe cantitativ.
În Dobrogea, vremea va fi caldă pentru această perioadă a anului în intervalul 15-23 noiembrie, cu medii ale temperaturilor maxime de 15 – 16 grade şi ale celor minime de 6 – 8 grade, cu excepţia zilei de 17 noiembrie, când regimul termic va fi cu aproximativ 4 grade mai scăzut. Începând cu 24 noiembrie, temperatura aerului va scădea uşor de la o zi la alta, astfel încât spre sfârşitul intervalului de prognoză valorile termice se vor apropia de mediile multianuale ale ultimei decade a lunii noiembrie. Prin urmare, maximele diurne vor fi, în medie, de 8 – 10 grade, iar minimele nocturne de două până la 4 grade Celsius. Începând cu data de 22 noiembrie, va ploua aproape în fiecare zi, la nivel local, dar cantităţile de apă nu vor fi însemnate.

În Muntenia, intervalul de prognoză va debuta cu vreme caldă pentru această perioadă, iar media maximelor diurne la nivelul întregii regiuni se va situa în jurul valorii de 16 grade, mai puţin în data de 17 noiembrie, când va fi mai răcoare. Tot între 16 şi 22 noiembrie, temperaturile minime nocturne se vor situa în jurul valorii de 5 grade, după care vremea se va răci, astfel încât între 24 şi 29 noiembrie regimul termic diurn va fi caracterizat de medii ale maximelor de 6 – 8 grade, în timp ce minimele se vor încadra între -1 şi două grade, valori apropiate de mediile multianuale ale perioadei. După data de 21 noiembrie, aproape în fiecare zi, vor fi ploi la nivel local, în general slabe cantitativ.

În Oltenia, în prima săptămâna a intervalului de prognoză, vremea va fi caldă pentru această perioadă a anului, cu medii ale temperaturilor maxime de 14 – 16 grade şi ale temperaturilor minime situate în jurul valorii de 6 grade. Între 22 şi 24 noiembrie vremea se va răci, iar până la sfârşitul intervalului de prognoză regimul termic se va menţine mai scăzut decât în mod obişnuit în ultima decadă a lunii noiembrie, cu valori medii diurne de 5 – 6 grade şi nocturne în jurul limitei de îngheţ, respectiv zero grade.
După data de 21 noiembrie se vor semnala ploi la nivel local aproape în fiecare zi, dar acestea vor fi, în general, slabe cantitativ.

La munte, în prima săptămână a intervalului vremea va fi mai caldă decât în mod obişnuit pentru această perioadă, cu medii ale temperaturilor maxime situate, în general, între 6 şi 8 grade şi ale temperaturilor minime de zero şi două grade Celsius. Pe 23 noiembrie vremea se va răci, astfel încât, în intervalul 24-29 noiembrie, valorile termice diurne se vor situa, în medie, în jurul valorii de zero grade, în timp ce minimele nocturne vor fi de aproximativ -6 grade. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va creşte după data de 20 noiembrie. Acestea vor fi, în general, slabe, cu excepţia zilelor de 21 şi 22 noiembrie, când se pot cumula cantităţi de apă mai însemnate.

Estimările meteo sunt realizate de ANM, pe baza produselor numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

(Agerpres/FOTO arhivă ehiyo.com)

Bursele sociale pentru studenţi au fost majorate de Ministerul Educaţiei
Naţional sâmbătă, 26 octombrie 2024, 05:47

Bursele sociale pentru studenţi au fost majorate de Ministerul Educaţiei

Bursele sociale pentru studenţi au fost majorate de Ministerul Educaţiei, cuantumul minim fiind acum de 925 de lei. Ordinul a fost aprobat de...

Bursele sociale pentru studenţi au fost majorate de Ministerul Educaţiei
Elevii intră în vacanţă de astăzi, după terminarea cursurilor
Naţional vineri, 25 octombrie 2024, 07:04

Elevii intră în vacanţă de astăzi, după terminarea cursurilor

Elevii intră în vacanţă de vineri, după terminarea cursurilor, la finalul primului modul, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

Elevii intră în vacanţă de astăzi, după terminarea cursurilor
România va trece la ora de iarnă. Se dă ceasul înapoi cu o oră
Naţional vineri, 25 octombrie 2024, 05:38

România va trece la ora de iarnă. Se dă ceasul înapoi cu o oră

România va trece la ora de iarnă în acest sfârşit de săptămână. Ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, astfel că în noaptea de...

România va trece la ora de iarnă. Se dă ceasul înapoi cu o oră
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru agricultorii români afectaţi de secetă
Naţional vineri, 25 octombrie 2024, 05:30

Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru agricultorii români afectaţi de secetă

Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru agricultorii români afectaţi de secetă. Este vorba de fonduri în valoare de 400...

Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru agricultorii români afectaţi de secetă
Naţional vineri, 25 octombrie 2024, 04:40

Campania electorală pentru alegerile prezidenţiale a început la miezul nopții și se va derula până pe 23 noiembrie

Campania electorală pentru alegerile prezidenţiale a început la miezul nopții și se va derula până pe 23 noiembrie, ora 7:00. 14 candidaţi...

Campania electorală pentru alegerile prezidenţiale a început la miezul nopții și se va derula până pe 23 noiembrie
Naţional joi, 24 octombrie 2024, 11:26

Campania electorală pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale începe în această seară, la ora 00,00

Campania electorală pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale începe în această seară, la ora 00,00, şi se va încheia pe data de 23...

Campania electorală pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale începe în această seară, la ora 00,00
Naţional joi, 24 octombrie 2024, 09:24

Documentația privind construcția tronsonului Moțca – Iași – Ungheni al viitoarei autostrăzi A8 a ajuns la Guvern

Documentația privind construcția tronsonului Moțca – Iași – Ungheni al viitoarei autostrăzi A8 a ajuns la Guvern și se află în procedură...

Documentația privind construcția tronsonului Moțca – Iași – Ungheni al viitoarei autostrăzi A8 a ajuns la Guvern
Naţional miercuri, 23 octombrie 2024, 16:20

Decizii adoptate în şedinţa de Guvern

Peste 400.000 de copiii care provin din medii defavorizate vor primi tichete sociale în valoare de 500 de lei, în vederea cumpărării de rechizite...

Decizii adoptate în şedinţa de Guvern